Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Σε κίνδυνο η κερδοφορία των ασφαλιστικών το 2023

Σε κίνδυνο η κερδοφορία των ασφαλιστικών το 2023
Βραδυφλεγής βόμβα οι φυσικές καταστροφές στο τεχνικό αποτέλεσμα
«Παύση» των καλύψεων που συσσωρεύουν βεβαρυμμένες ζημιές κήρυξαν οι (αντ)ασφαλιστικές.
Τα αποθεματικά κεφάλαια που απαιτούνται για να ‘πάρουν’ κατηγορίες κινδύνων με υψηλό ρίσκο είναι υπέρ του δέοντος, ο πληθωρισμός παραμένει στα ύψη, και όλο αυτό το σκηνικό δημιουργεί μία βραδυφλεγή βόμβα, η οποία απειλεί την κερδοφορία και την οικονομική τους ισχύ το 2023.
Σωσίβιο για τις ασφαλιστικές παραμένουν τα έσοδα από επενδύσεις.

Οι ασφαλιστικές περιμένουν από τις επενδύσεις να βγάλουν θετικά αποτελέσματα

Πηγές του ΒΝ αναφέρουν ότι θα χρειαστεί χρόνος, προκειμένου να εξομαλυνθούν οι αγορές, ώστε να εξισορροπήσουν οι συνθήκες μεταξύ προσφοράς και ζήτησης των καλύψεων και των όρων των καλύψεων αυτών.
Για παράδειγμα, οι ασφαλιστικές που έχουν συσσωρεύσει όγκο ζημιών από το 2021 και 2022 κλείνουν τα όρια των καλύψεων και διατυπώνουν νέους όρους για να πάρουν κατηγορίες κινδύνων υψηλού ρίσκου.
Επιπρόσθετα, σε διεθνές επίπεδο οι ζημιές από φυσικές καταστροφές έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, οι αντασφαλιστές περιορίζουν τα όρια του καλύψεων, γεγονός που έχει αντίκτυπο και στην Ελλάδα.
Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η κερδοφορία των ασφαλιστικών θα δοκιμαστεί το 2023, τα έσοδα από τα ασφάλιστρα δεν θα πιάσουν τα επίπεδα που αναζητούν οι ασφαλιστικές, με τα έσοδα από επενδύσεις λόγω της αύξησης των επιτοκίων να παραμένουν το σωσίβιο των ασφαλιστικών.

Τα δύο νομίσματα των καλύψεων έναντι φυσικών καταστροφών

Στην κόψη του ξυραφιού θα κινηθούν το 2023 οι ασφαλίσεις έναντι φυσικών καταστροφών παρά το γεγονός ότι οι ασφαλιστικές στην Ελλάδα δηλώνουν πρόθεση να αναλάβουν τέτοιους κινδύνους.
Η αλλαγή του κλίματος και απότομα ξεσπάσματα του καιρού που οδηγούν σε μία ραγδαία αύξηση των ζημιών προβληματίζουν, ενώ στην Ελλάδα ακόμα η κυβέρνηση δεν έχει θεσπίσει νομοσχέδιο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.
Το υπουργείο αντιμετώπισης κλιματικής αλλαγής και πολιτικής προστασίας δεν έχει από την ίδρυση του παρουσιάσει ανάλογο έργο γεγονός που προβληματίζει τους CEO’s των ασφαλιστικών, καθιστώντας τους απαισιόδοξους για την εξέλιξη του θέματος αυτού.

Πάνε για αυξήσεις για να αντισταθμίσουν τις ζημιές

Υπό το πρίσμα αυτό, στο στάδιο αυτό, οι ασφαλιστικές ποντάρουν σε περαιτέρω αυξήσεις ασφαλίστρων, και σε αυξημένα έσοδα από επενδύσεις, προκειμένου να αντισταθμίσουν τις ζημιές τους ειδικά στον κλάδο περιουσίας, ατυχημάτων και φυσικών καταστροφών.
Καταλυτικό μεταξύ άλλων ρόλο στα οικονομικά αποτελέσματα των ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών το 2023 θα έχουν οι αυξήσεις επιτοκίων από τις οποίες αναμένεται να έχουν σημαντικό όφελος

501 εκατομμύρια το τεχνικό αποτέλεσμα το 2021 από τις ασφαλίσεις ζημιών

Υπενθυμίζεται ότι τα κέρδη των ασφαλιστικών στην Ελλάδα το 2021 παρέμεινε θετικό μετά την αφαίρεση φόρων ύψους 117 εκατομμυρίων ευρώ, στα 337 εκατομμύρια ευρώ.
Τα έσοδα από τις ασφαλίσεις κατά ζημιών ήταν 1.743 εκατομμύρια και τα έξοδα 1.242 εκατομμύρια δημιουργώντας θετικό τεχνικό αποτέλεσμα 501 εκατομμυρίων ευρώ.

Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης