Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Με focus τις εκλογές της Κυριακής το 38ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ - Ποιες παρατάξεις θα βγουν ενισχυμένες

Με focus τις εκλογές της Κυριακής το 38ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ - Ποιες παρατάξεις θα βγουν ενισχυμένες
Στο νέο 45μελές ΔΣ που θα προκύψει, ενισχυμένη αναμένεται να βγει η ΠΑΣΚΕ (ΠΑΣΟΚ) και ο Γιάννης Παναγόπουλος
Σχετικά Άρθρα
Με μεγάλες απουσίες, της ΠτΔ που θα έκανε και την έναρξη, του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ξεκίνησαν την Πέμπτη (9/3/2023) οι εργασίες του 38ου συνεδρίου της ΓΣΕΕ που θα ολοκληρωθεί με τις εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας την Κυριακή.
Λόγω της δυσμενούς συγκυρίας , ο πολιτικός κόσμος της χώρας δεν εκπροσωπήθηκε στην τελετή έναρξης όπως στα προηγούμενα συνέδρια ενώ η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου που απέχει από κάθε δημόσια εκδήλωση έστειλε επιστολή που εκφράζει τη λύπη της επειδή δεν μπόρεσε να παρεβρεθεί λόγω «των έκτακτων συνθηκών».
Και σε αυτό το συνέδριο είναι έντονο το παρασκήνιο και οι διάδρομοι, με φόντο της εκλογές και τα «κουκιά» που θα καθορίσουν τη σύνθεση του νέου προεδρείου, καθώς όπως όλα δείχνουν το εκλογικό μέτρο ανεβαίνει, γεγονός που θα επηρεάσει και τη σύνθεση της νέας διοίκησης.
Στις εργασίες συμμετέχουν περίπου 400 σύνεδροι οι οποίοι καλύπτουν 120 δευτεροβάθμιες οργανώσεις (Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα). Κάθε σύνεδρος εκπροσωπεί 1000 συνδικαλισμένους-ψηφίσαντες εργαζόμενους σε πρωτοβάθμιο επίπεδο.

Οι εκτιμήσεις

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις συνδικαλιστικών κύκλων στο νέο 45μελές ΔΣ που θα προκύψει, ενισχυμένη αναμένεται να βγει η ΠΑΣΚΕ (ΠΑΣΟΚ) και ο Γιάννης Παναγόπουλος, η οποία θα αυξήσει τις δυνάμεις της.
Η ΔΑΚΕ (ΝΔ) κατέρχεται διασπασμένη με τον επικεφαλής Νίκο Κιουτσούκη και την παράταξη του Τάσου Γκιάτη με την Ενότητα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης κατεβαίνει διασπασμένος με δυο ψηφοδέλτια σε επανάληψη των όσων προηγήθηκαν στο ΕΚΑ με τον Νίκο Φωτόπουλο (ΔΕΗ), να κονταρομαχεί με τον Θάνο Βασιλόπουλο (Επισιτισμός).
Η ΠΑΣΚΕ, αναμένεται να κερδίσει μία έδρα ενώ δύο έδρες-λόγω του αυξημένου μέτρου δυο έδρες θα «γυρίζουν».
Η μία παίζει μεταξύ της ΔΑΚΕ και του ΠΑΜΕ και άλλη μία από τα υπόλοιπα, αν κερδίσει η «ΑΝΤΑΡΣΥΑ».
Ανάμεσα στους επίσημους προσκεκλημένους είναι εκπρόσωποι των συνδικάτων της Ουκρανίας.
Στην ομιλία του ο απερχόμενος πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος απαίτησε «να χυθεί άπλετο φως στα αίτια του δυστυχήματος στα Τέμπη και να αποδοθούν ευθύνες» ενώ προανήγγειλε ότι στο πλαίσιο του συνεδρίου θα εξαγγελθούν απεργιακές κινητοποιήσεις.
«Δεν έχουμε έτοιμες λύσεις – Δεν έχουμε εύκολες απαντήσεις- επεσήμανε ο κ. Παναγόπουλος - Θα συμβάλλουμε –εμείς στα συνδικάτα– με τις έρευνες και τις προτάσεις μας ώστε, αν υπάρξει πραγματικό πνεύμα συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων, ώστε και δικαιοσύνη να αποδοθεί και να εξασφαλιστεί ότι τέτοιες τραγωδίες
Ο κ. Παναγόπουλος άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και ζήτησε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα ρυθμίζει στις σύγχρονες συνθήκες ένα πλαίσιο κανόνων και υποχρεώσεων που δικαιώνουν προσδοκίες για μια κοινωνική και αναπτυξιακή προοπτική.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης