Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Οι νέες εισφορές, μετά τις αυξήσεις φωτιά σε 1,8 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες

Οι νέες εισφορές, μετά τις αυξήσεις φωτιά σε 1,8 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, ποσοστό άνω του 80% ασφαλίζεται στην 1η Κατηγορία, μεταξύ των οποίων, γιατροί, δικηγόροι και άλλοι επαγγελματίες, που εμφανίζονται να πληρώνουν για σύνταξη μικρότερη εισφορά από τον ανειδίκευτο εργάτη
Σχετικά Άρθρα
Αυξήσεις φωτιά σε 1,8 εκατ ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες περιλαμβάνει η διαπιστωτική πράξη του υπουργείου Εργασίας, η οποία λαμβάνει υπόψη το «κλείσιμο» του μεσοσταθμικού πληθωρισμού (9,6%), ποσοστό που συμπαρασύρει προς τα πάνω και τις έξι κατηγορίες ασφάλισης στις εισφορές σύνταξης και υγείας.
Έτσι, η κατώτατη ασφαλιστική κλάση στον τ.ΟΑΕΕ από τα 220 αυξάνεται στα 240 ευρώ και η καταληκτική από τα 576 στα 648 ευρώ και αντιστοίχως στον τ.ΟΓΑ η εισαγωγική από 91 στα 100 ευρώ.
Αμετάβλητη παραμένει η εισφορά υπέρ ανεργία που είναι 10 ευρώ. Αρα η ετήσια επιβάρυνση στην ελάχιστη ασφάλιση ανέρχεται στα 24 ευρώ και η μέγιστη στα 864 ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, ποσοστό άνω του 80% ασφαλίζεται στην 1η Κατηγορία, μεταξύ των οποίων, γιατροί, δικηγόροι και άλλοι επαγγελματίες, που εμφανίζονται να πληρώνουν για σύνταξη μικρότερη εισφορά από τον ανειδίκευτο εργάτη.
Σήμερα, κλείνει και η πλατφόρμα με την οποία όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να δηλώσουν αν επιθυμούν αλλαγή ασφαλιστικής κατηγορίας.
Όσοι δεν δηλώσουν παραμένουν στην ίδια.
Για παράδειγμα, ασφαλισμένοι που είναι κοντά στη σύνταξη, πιθανότατα δεν συμφέρει να παραμείνουν σε υψηλές κατηγορίες για 1 - 2 χρόνια δεδομένου ότι δεν θα επηρεαστεί σημαντικά το μείγμα του συντάξιμου μισθού από λίγα χρόνια εισφορών.

Χρειάζεται, ωστόσο, προσοχή, καθώς αν οι ασφαλισμένοι έχουν χτίσει ένα σημαντικό συντάξιμο μισθό με τα προηγούμενα χρόνια του ασφαλιστικού τους βίου (πλήρωναν κατά σύστημα υψηλές εισφορές) δεν πρέπει να ρίξουν τον πήχη της σύνταξης με λίγα χρόνια χαμηλών εισφορών.
Αντίθετα ασφαλισμένοι οι οποίοι βρίσκονται στη μέση του ασφαλιστικού τους βίου έχουν σημαντικά κίνητρα για να επιλέξουν υψηλότερη κατηγορία από τις δυο χαμηλότερες, καθώς τους συμφέρει να χτίσουν έναν "κουμπαρά" υψηλών εισφορών για να είναι αντίστοιχα υψηλή η προσδοκώμενη σύνταξή τους.

Για παράδειγμα με 20 χρόνια στην τρίτη κατηγορία το ποσό σύνταξης ανέρχεται στα 571 ευρώ, ενώ με 40 χρόνια στην πρώτη κατηγορία η σύνταξη που θα λάβουν δεν θα ξεπερνά τα 771 ευρώ.
Σύμφωνα με το νόμο από 1/1/2023 έως 31/12/2024 όλες οι ασφαλιστικές κατηγορίες που είναι πλέον σταθερού ποσού και όχι ποσοστού, για κύρια και επικουρική ασφάλιση, «προσαυξάνονται κατ’ έτος με διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους».
Η ίδια πρόβλεψη υπάρχει τόσο για τις εισφορές κύριας όσο και επικουρικής ασφάλισης, για ασφαλισμένους σε πρ. ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ, αλλά και για τις εισφορές υπέρ υγείας.
1_76.JPG
Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης