Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Έρχονται αλλαγές στη φορολογία και κίνητρα για την ασφάλιση στο 2ο και 3ο Πυλώνα καθώς και Ταμεία Πολλαπλών Εργοδοτών

Έρχονται αλλαγές στη φορολογία και κίνητρα για την ασφάλιση στο 2ο και 3ο Πυλώνα καθώς και Ταμεία Πολλαπλών Εργοδοτών
Το στίγμα των αλλαγών προδιέγραψε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Πάνος Τσακλόγλου μιλώντας στο 4ο Συνέδριο της ΕΛΕΤΕΑ
Η δυνατότητα δημιουργίας επαγγελματικών ταμείων «πολλαπλών εργοδοτών», βρίσκονται στον κυβερνητικό σχεδιασμό, ταυτόχρονα με φορολογικά κίνητρα στις ασφαλιστικές εταιρίες και στους ασφαλιζόμενους.
Το στίγμα των αλλαγών προδιέγραψε μιλώντας στο 4ο Συνέδριο της ΕΛΕΤΕΑ, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Πάνος Τσακλόγλου, ο οποίος σημείωσε ότι «δεν έχει νόημα η μηδενική φορολόγηση των εφάπαξ και η υψηλή φορολόγηση των συντάξεων του δεύτερου πυλώνα. Προϋπόθεσή μας είναι η φορολόγηση των σχετικών εισοδημάτων με χαμηλό φορολογικό συντελεστή και με κίνητρα για την καταβολή συντάξεων αντί εφάπαξ».
Στην κατεύθυνση αυτή το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει νομοθετικές παρεμβάσεις για το θεσμικό πλαίσιο, οργάνωσης και λειτουργίας των επαγγελματικών ταμείων, οι οποίος όμως-όπως παραδέχθηκε ο υπουργός- «καθυστέρησαν λίγο λόγω του υπερβολικού φόρτου εργασίας σε ποικίλα νομοθετικά πεδία της Κοινωνικής Ασφάλισης το τελευταίο διάστημα».
Μέσα στον σχεδιασμό θα περιλαμβάνεται και η δυνατότητα ίδρυσης Επαγγελματικών Ταμείων Πολλαπλών Εργοδοτών, καθώς, όπως έχει διαπιστωθεί η ανάπτυξη του 2ου Πυλώνα τα τελευταία 5 χρόνια, είναι θεαματική με 31 Ταμεία, αλλά για επιχειρήσεις και εργοδότες που απασχολούν περισσότερους από 100 εργαζόμενους, αριθμός οποίος καταστατικά και βάση της EIOPA (Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφάλισης), μπορεί κάποιος να δημιουργήσει τέτοιο ταμείο ασφάλισης.
Στην Ελλάδα όμως που η πλειοψηφία των επιχειρήσεων είναι Μικρομεσαίες ως 99 εργαζόμενους, θα δίνεται η δυνατότητα σε ομοιεπαγγελματικές κατηγορίες εργοδοτών να δημιουργούν, αντίστοιχα Επαγγελματικά ταμεία.
Σε ότι αφορά τη φορολογία σχεδιάζεται η εναρμόνιση του φορολογικού καθεστώτος που ισχύει για παροχές των επαγγελματικών ταμείων με εκείνες των ιδιωτικών ασφαλιστικών, γεγονός που ανοίγει το δρόμο στην απαλλαγή φόρου στα «εφάπαξ» των ασφαλιστικών εταιριών, και των επαγγελματικών ταμείων.
Επιπλέον σχεδιάζεται η φορολογική εναρμόνιση των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης και των ομαδικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, καθώς και η εναρμόνιση της φορολογικής μεταχείρισης μεταξύ των συνταξιοδοτικών προϊόντων των πυλώνων δύο πυλώνων με παρόμοια χαρακτηριστικά, για την αποφυγή στρεβλώσεων στην ιδιωτική αγορά συνταξιοδότησης.
Με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, τα εφάπαξ που καταβάλλουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές επιβαρύνονται με φόρο από 10%-40% από το ποσό των 40.000 ευρώ και άνω.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης