Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Αλλάζουν όλα μετά τις εκλογές στα επαγγελματικά ταμεία - Συνολικά 31 Ταμεία διαχειρίζονται 1,8 δισ.

Αλλάζουν όλα μετά τις εκλογές στα επαγγελματικά ταμεία - Συνολικά 31 Ταμεία διαχειρίζονται 1,8 δισ.
Σήμερα υπάρχουν ήδη 31 ΤΕΑ με τα 27 να είναι προαιρετικής ασφάλισης με 45.000 ασφαλισμένους
Σχετικά Άρθρα
Σε δομικές αλλαγές στα Επαγγελματικά Ταμεία (ΤΕΑ) πρόκειται να προχωρήσει η κυβέρνηση μετά τις εκλογές και αφού έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος με τους εκπροσώπους των ασφαλιστικών φορέων.
Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος έχει ετοιμάσει το νομοθετικό πλαίσιο, προσδιόρισε τις αλλαγές, μιλώντας χθες στο 4ο συνέδριο της ΕΛΕΤΕΑ σε μια ουσιώδης, ευκρινής  και ισχυρή εποπτεία των ΤΕΑ, και σε μια δίκαιη φορολογική βάση για να παραμείνει ελκυστικό το σύστημα ώστε να δίνει κίνητρα για αποταμίευση, με δικαιοσύνη και με ισορροπία μεταξύ όλων των πυλώνων του ασφαλιστικού συστήματος.
Σήμερα υπάρχουν ήδη 31 ΤΕΑ με τα 27 να είναι προαιρετικής ασφάλισης με 45.000 ασφαλισμένους, ενώ ετοιμάζεται και το ΤΕΑ της Alpha Bank και μέχρι στιγμής έχουν υπό την διαχείρισή τους κεφάλαια πάνω από 1,8 δισ. ευρώ, που εποπτεύονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την Εθνική Αναλογιστική Αρχή και μία Ειδική Υπηρεσία του υπουργείου Εργασίας.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δημιουργηθεί ένα πρότυπο καταστατικό, ώστε να προχωρούν με γρηγορότερους ρυθμούς οι διαδικασίες έγκρισης ενός ταμείου, θα βελτιωθεί το πλαίσιο εποπτείας, με στόχο την ύπαρξη εμπιστοσύνης στη λειτουργία των ταμείων αυτών καθώς διαπιστώνεται ότι το υφιστάμενο σύστημα εποπτείας είναι μάλλον δυσλειτουργικό, ενώ σχεδιάζεται και εξορθολογισμός των φορολογικών κινήτρων.
Σήμερα Πέμπτη,-δεύτερη μέρα του συνεδρίου- κεντρική Ομιλήτρια είναι η κα Petra Hielkema Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων, (EIOPA).

Σε ανοδική πορεία τα ΤΕΑ

Χαιρετίζοντας τους συμμετέχοντες στο Συνέδριο που έχει γίνει θεσμός καθώς με τις ομιλίες και την ατζέντα του αναδεικνύει ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία, ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΕΑ Δρ. Χρήστος Νούνης, έθιξε άμεσα το μείζον ζήτημα των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, τα οποία όπως είπε είναι σε σημείο καμπής, με τα προβλήματα να μένουν στάσιμα.
Η χώρα μας, τόνισε ο κ. Νούνης παραμένει ουραγός μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, με το μέγεθος των Τ.Ε.Α. σε όρους αξίας περιουσιακών στοιχείων (ενεργητικού) να προσεγγίζει μόλις το 0,1% του Α.Ε.Π., ενώ μόλις 1,3% του εργατικού δυναμικού ή 55.000 Έλληνες εργαζόμενοι είναι ασφαλισμένοι σε Τ.Ε.Α. Στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο λειτουργούν περισσότερα από 150.000 Τ.Ε.Α. με αξία περιουσιακών στοιχείων 3 τρις. € και με σχεδόν 60 εκατομμύρια μέλη και δικαιούχους.
Όπως σημείωσε Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι την τελευταία πενταετία ο 2ος Πυλώνας στη χώρα μας διανύει ανοδική πορεία καθώς σε αυτό το διάστημα έχουν ιδρυθεί 14 από τα 27 επαγγελματικά ταμεία.
Είναι πολύ αισιόδοξο το αυξημένο πλέον ενδιαφέρον των διοικήσεων των εργοδοτριών εταιρειών να δημιουργήσουν επαγγελματικά ταμεία, εντάσσοντας την ενέργεια αυτή στην συνολική στρατηγική διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού τους, για την ενίσχυση των εργαζομένων τους».
Σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ ο 2ος πυλώνας και η ένταξη εργαζομένων σε αυτόν μπορεί να παίξει ρόλο και να συμβάλλει στην πρωτογενή οικονομία. Ο κ. Νούνης ανέφερε τις βασικές προτάσεις – πάγιες θέσεις για την ενίσχυση του θεσμού, που πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα από την πολιτεία είναι:
Ενοποίηση του καθεστώτος αδειοδότησης και εποπτείας του κλάδου
Θεσμοθέτηση κατοχυρωμένων κανόνων
Θεσμοθέτηση πολυεργοδοτικών ταμείων
Ενίσχυση φορολογικών κινήτρων
Άρση βαθμού ελευθερίας στην διαχείριση

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης