Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Απώλειες 225 εκατ. στα περιουσιακά στοιχεία των ΤΕΑ λόγω περιβαλλοντικών κινδύνων

Απώλειες 225 εκατ. στα περιουσιακά στοιχεία των ΤΕΑ λόγω περιβαλλοντικών κινδύνων
Στα τέλη του 2022, τον περασμένο Δεκέμβριο, η Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή για την Ιδιωτική Ασφάλιση  και τα Επαγγελματικά Συνταξιοδοτικά Ταμεία (EIOPA) διεξήγαγε το πρώτο τεστ ακραίων καταστάσεων
Σχετικά Άρθρα
Σοβαρά θέματα με τα κεφαλαιακά τους αποθέματα κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν τα Επαγγελματικά Συνταξιοδοτικά Ταμεία λόγω των περιβαλλοντικών κινδύνων. Ισχυροί τριγμοί θα κλονίσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος αποδυνάμωσης των χρηματοοικονομικών τους θέσεων.
Στα τέλη του 2022, τον περασμένο Δεκέμβριο, η Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή για την Ιδιωτική Ασφάλιση  και τα Επαγγελματικά Συνταξιοδοτικά Ταμεία (EIOPA) διεξήγαγε το πρώτο τεστ ακραίων καταστάσεων –κινδύνων  που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή με στόχο να συλλέξει πληροφορίες σχετικά με τις επιπτώσεις και τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι στα Επαγγελματικά Συνταξιοδοτικά Ταμεία της Ευρώπης, καθώς οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι αποτελούν ένα από τα βασικότερα ζητήματα που προβληματίζουν τους μακροπρόθεσμους θεσμικούς επενδυτές.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πρώτων τεστ για ακραίες καταστάσεις, τα Επαγγελματικά Συνταξιοδοτικά Ταμεία στην Ευρώπη έχουν υψηλή έκθεση σε μεταβατικούς μη προβλέψιμους κινδύνους που αφορούν στο περιβάλλον. Η απουσία δράσεων για την βελτίωση του κλίματος από τις κυβερνήσεις που μπορεί να οδηγήσει σε απότομες αυξήσεις της τιμής του άνθρακα προκαλεί, επίσης σημαντικές επιπτώσεις στα Ταμεία.

Επιδείνωση της χρηματοοικονομικής θέσης

Τα ακραία αυτά  ‘χτυπήματα’  (σενάρια) προκάλεσαν σημαντική πτώση στα περιουσιακά στοιχεία των Ταμείων ίση με 12,9%. Το ποσοστό αυτό είναι ίσο με απώλειες περιουσιακών στοιχείων που φτάνουν τα 225 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η πτώση των υποχρεώσεων των Ταμείων, λόγω της αύξησης του risk free rate συνέβαλλε στο να μετριαστεί ο αντίκτυπος των απωλειών από την πλευρά του ενεργητικού στον δείκτη χρηματοδότησης. Ειδικότερα, μετριάστηκαν ελαφρώς οι ζημιές, αλλά δεν αντισταθμίστηκαν πλήρως.
Δυνάμει αυτών, η χρηματοοικονομική θέση των Ταμείων επιδεινώθηκε κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες. Οι δείκτες, τέλος χρηματοδότησης στα συστήματα καθορισμένων παροχών, βάσει των ακραίων σεναρίων παρέμειναν άνω του 100% στα περισσότερα κράτη μέλη. Το γεγονός αυτό που αποδίδεται στις ισχυρές κεφαλαιακές θέσεις που κατείχαν τα Ταμεία πριν να έχουν αντιμετωπίσει ακραίες καταστάσεις και ισχυρά σοκ  (βάσει σεναρίων) από περιβαλλοντικούς κινδύνους.  

Με αγκάθια ο δρόμος των ESG

Η Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή εξέτασε ένα ακόμα τομέα, αυτό των ESG παραγόντων. Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι πάνω από το 90% των Ταμείων στην επενδυτική τους πολιτική λαμβάνουν υπ’ όψιν τους Περιβαλλοντικούς – Κοινωνικούς παράγοντες και παράγοντες Διακυβέρνησης. Ωστόσο ο δρόμος δεν είναι ρόδινος για τα Επαγγελματικά Ταμεία, καθώς υπάρχουν πολλά ‘αγκάθια’ στην κατανομή των επενδύσεων και σε κατηγορίες πολύ ευαίσθητες στον κλιματικό κίνδυνο.
Το πεδίο των Ταμείων θα ξεκαθαρίσει με τα επόμενα τεστ ακραίων καταστάσεων και όταν η EIOPA θα έχει πλήρη εικόνα για τις κατηγορίες των ESG.

Ελ. Ερμ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης