Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Νέο μισθολόγιο με κλιμάκια αυξημένα κατά 10% στο Δημόσιο - Ξεπαγώνουν οι τριετίες στον ιδιωτικό τομέα

Νέο μισθολόγιο με κλιμάκια αυξημένα κατά 10% στο Δημόσιο - Ξεπαγώνουν οι τριετίες στον ιδιωτικό τομέα
Αυξήσεις περί το 10% σχεδιάζουν τα οικονομικά υπουργεία για το 2024...
Σχετικά Άρθρα
Αυξήσεις περί το 10% και νέο ενιαίο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους σχεδιάζουν τα οικονομικά υπουργεία για το 2024, ταυτόχρονα με τις αυξήσεις μέχρι 30% που αναμένεται να δώσει για τον ιδιωτικό τομέα το ξεπάγωμα των τριετιών.
Για πρώτη φέτος οι δημόσιοι υπάλληλοι είδαν να αυξάνει στο ελάχιστο ο μισθός τους με την μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, από 1% ως 5% κλιμακωτά για τα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και άλλο 1%, που έλαβαν όλοι μοι υπάλληλοι από την κατάργηση της εισφοράς στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ).
Κοινώς, τις έμμεσες αυτές αυξήσεις δεν τις έλαβαν όλοι οι υπάλληλοι, παρά μόνον εκείνοι στις κατηγορίες ΥΕ με 9 χρόνια και άνω προϋπηρεσίας και στη ΔΕ με 6 χρόνια προϋπηρεσίας και άνω και πρόκειται για μία αύξηση από 10 ευρώ ελάχιστα, ως 176 ευρώ μέγιστα.
Ταυτόχρονα, θα εισαχθούν πριμ παραγωγικότητα, όπως αντίστοιχα έγινε με τους υπαλλήλους των υπουργείων Οικονομικών (Κίνητρο Επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων) και Εργασίας «γρηγορόσημο» για την έκδοση των συντάξεων.
Για τον ιδιωτικό τομέα και τον κατώτατο μισθό τα πράγματα είναι πιο σύνθετα.
Και αυτό γιατί παράλληλα ξεκίνησαν δύο διάλογοι για τις αυξήσεις.
Ο πρώτος αφορά το διάλογο, με την κυβέρνηση να παίζει το ρόλο συντονιστή, καθώς ΓΣΕΕ και φορείς των εργοδοτών (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΒΕΕ, ΣΕΤΕ) έστειλαν τις προτάσεις τους και αναμένεται μέχρι τις 10 Μαρτίου ο υπουργός Εργασίας να αποφασίσει ως «μέση λύση» το ποσοστό αύξησης που θα δοθεί.
Τα σενάρια που έχουν πέσει στο «τραπέζι» είναι τρία:
• Αύξηση κατά 5,5% ώστε ο κατώτατος να φθάσει στα προμνημονιακά επίπεδα των 751 ευρώ.
• Αύξηση κατά 7,5% για βασικό στα 762 ευρώ.
• Αύξηση κοντά στο 9,5%, ώστε να κυμανθεί μεταξύ 770-780 ευρώ.
Μόλις 1,5% απέχει ο δείκτης της ανεργίας για να πέσει κάτω από το 10%, γεγονός που θα σημάνει την «έξοδο» από την μνημονιακή υποχρέωση του ξεπαγώματος των ωριμάνσεων (τριετίες) για τους νέους εργαζόμενους από το 2012 και μετά. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι μετά την προσεχή άνοιξη, η ανεργία θα βρίσκεται οριακά κάτω από το 10%.
Το γεγονός αυτό θα σημάνει προσαύξηση μισθών από 10%-30% για τους εργαζομένους που έχουν συμπληρώσει τρείς τριετίες, καθώς σήμερα τα ποσά των τριετιών λαμβάνουν μόνο οι εργαζόμενοι που είχαν συμπληρώσει την απαραίτητη προϋπηρεσία (μία, δύο ή τρεις τριετίες) μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012 (όπως δείχνει παρακάτω ο Πίνακας.
Ωστόσο, όποιο ποσοστό αύξησης αποφασιστεί για τον βασικό μισθό, αυτή θα συμπαρασύρει επιπλέον προς τα πάνω και τις τριετίες.
4_24.JPG
5_16.JPG
6_8.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης