Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Όλες οι αλλαγές που δρομολογεί η EIOPA στο 4ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης

Όλες οι αλλαγές που δρομολογεί η EIOPA στο 4ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης
Αρχίζει την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023 το 4ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης που διοργανώνει η ΕΛΕΤΕΑ σε συνεργασία με την ethosevents στο Athenaum Intercontinental
Σχετικά Άρθρα
Με στόχο την χρηστή διαχείριση των Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Ταμείων ως μακροπρόθεσμων θεσμικών επενδυτών στην παραγωγή υπεραξιών και στην μεγέθυνση αποταμιευτικών κεφαλαίων ξεκινά μεθαύριο Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023 το 4ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης που διοργανώνει η ΕΛΕΤΕΑ σε συνεργασία με την ethosevents στο Athenaum Intercontinental το οποίο θα διαρκέσει δύο ημέρες.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα μιλήσει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής για την Ασφάλιση και τα Επαγγελματικά Συνταξιοδοτικά Ταμεία -EIOPA μονάδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ΕΚΤ, Petra Hielkema η οποία το 2021 διαδέχτηκε τον Gambriel Bernardino.
H EIOPA, η οποία στόχο έχει να ενισχύσει και να διασφαλίσει το θεσμό των Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Ταμείων ετοιμάζει αλλαγές λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις διαβουλεύσεις που έχει κάνει με τα μέλη από την 1η Ιανουαρίου 2025.

Τέλος στο καθεστώς του 2018

Ειδικότερα, σε ισχύ τίθεται από την 1η Ιανουαρίου 2025 οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για τα Επαγγελματικά Συνταξιοδοτικά Ταμεία. Οι αλλαγές στις οποίες συνηγορεί EIOPA βάζουν τέλος στο καθεστώς που ισχύει από το 2018 μέχρι και σήμερα. Παράλληλα γεφυρώνουν πολύ σημαντικά κενά σχετικά με τους νέους κινδύνους, ενώ διορθώνουν σοβαρές ασυμφωνίες και ανισορροπίες που γίνονταν κατ’ επανάληψη τα τελευταία χρόνια.
Οι βασικότερες αλλαγές που θα ισχύσουν από το 2025 σε σχέση πάντα με το ισχύον καθεστώς που διέπει τα Ταμεία αφορούν τους κανόνες της αναλογικότητας για τα μικρού μεγέθους Επαγγελματικά Ταμεία, σε σχέσεις με τις επενδύσεις των περιουσιακών τους στοιχείων. Οι αλλαγές που δρομολογούνται αφορούν και τις επενδύσεις στους ΟΣΕΚΑ καθώς και επενδύσεις σε παράγωγα. Ο στόχος των αλλαγών σύμφωνα με την EIOPA είναι να αποκτήσουν τα Ταμεία πλήρως τους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται ανά την κατηγορία των κεφαλαίων που επενδύουν.

Αλλαγές στις εκθέσεις αναφοράς παραγώγων

Οι νέες αποφάσεις διευκολύνουν τις απαιτήσεις των αναφορών των Ταμείων προς τα εποπτικά όργανα αλλά και τις τριμηνιαίες που είναι τα Ταμεία υποχρεωμένα να υποβάλλουν για την έκθεση τους σε κινδύνους παραγώγων. Μία σημαντική αλλαγή σε ό,τι αφορά τα παράγωγα είναι καταστάσεις θα υποχρεούνται να υποβάλλουν μόνο τα Ταμεία που τα υπό διαχείριση περιουσιακά τους στοιχεία είναι άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Ελ. Ερμ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης