Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Δυο διασπάσεις στο Εργατικό Κέντρο Αθηνών με μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Δυο διασπάσεις στο Εργατικό Κέντρο Αθηνών με μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ
Το παρασκήνιο του συνεδρίου έχει μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον για την επόμενη μέρα των βουλευτικών
Σχετικά Άρθρα
Η διάσπαση των δυο μεγάλων ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ στο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο στο μεγαλύτερο Εργατικό Κέντρο της χώρας, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ), οδήγησε στην ήττα και στο χάσιμο της προεδρίας που κατείχε ο ΣΥΡΙΖΑ, μιας και η 1η συνδικαλιστική παράταξη του ΚΚΕ δεν συμμετέχει στα ΔΣ των συνδικάτων.
Το παρασκήνιο του συνεδρίου έχει μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον για την επόμενη μέρα των βουλευτικών εκλογών και ενδεχόμενα τις τάσεις που θα υπερισχύσουν, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταστεί πρώτο κόμμα, αλλά και για το κυβερνών κόμμα, αν δεν καταφέρει να συγκροτήσει κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή.

Σύμφωνα με ασφαλείς προς την κατεύθυνση αυτή κινούνταν και η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα προς τις δύο αντιμαχόμενες δυνάμεις, προκειμένου «να τα βρουν», ώστε η «παράταξη να μην κατέβει διασπασμένη» στο παρά πέντε των εθνικών εκλογών.
Τόσο η τάση που εκπροσωπούσε ο Θάνος Βασιλόπουλος προερχόμενος από τον επισιτισμό, το ψηφοδέλτιο του οποίου αποτελούνταν από στελέχη της ΛΑΕ και άλλες φράξιες του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και αυτή του Νίκου Φωτόπουλου (ΔΕΗ), που είχε συγκροτήσει ψηφοδέλτιο με πρώην Πασοκικά στελέχη από το χώρο των ΔΕΚΟ και των τραπεζών δεν κατέστη δυνατό να συμφωνήσουν, μιας και οι δύο ήθελαν να είναι στην κεφαλή του ψηφοδελτίου. Είχε προηγηθεί «σθεναρό μαρκάρισμα» από την επικεφαλής του τομέα συνδικαλισμού, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία δεν κατάφερε, παρά τις πολυήμερες επαφές με τις δυο πλευρές να γεφυρώσει το χάσμα.
Πάντως, την αυτονόμηση απ’ το συνδικαλιστικό καθεστώς του ΣΥΡΙΖΑ, είχε επιλέξει ο Νίκος Φωτόπουλος από το προηγούμενο συνέδριο της ΓΣΕΕ, όπου δημιούργησε τη συνδικαλιστική παράταξη «ΕΜΕΙΣ ΑΡΚΙ», κίνηση η οποία τότε θεωρήθηκε ως «πολιορκητικός κριός» για τα συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΑΣΚΕ (ΠΑΣΟΚ).

Στο Συνέδριο του ΕΚΑ η παράταξη Φωτόπουλου έλαβε μία ψήφο παραπάνω από την ΕΑΚ (ΣΥΡΙΖΑ), εκλέγοντας από 3 έδρες η κάθε μία και το βέβαιο είναι ότι θα καταφέρει να εκλέξει μία έδρα στο προεδρείο, αυτή του Αντιπροέδρου.
Αλλά και η ΔΑΚΕ είχε διάσπαση με τον Τάσο Γκιάτη να κατεβάζει ξεχωριστά αυτή τη φορά την ΕΝΟΤΗΤΑ, η οποία έλαβε ποσοστό 12,35% και εξέλεξε 4 έδρες, με επικεφαλής τον Γιώργο Κακαριάρη ο οποίος, πολύ πιθανό να εκλεγεί στη θέση του Γενικού Γραμματέα.
Η επίσημη ΔΑΚΕ, έλαβε ποσοστό 12,27% και επίσης 4 έδρες.
Η παράταξη ΕΝΟΤΗΤΑ δημιουργήθηκε από τον κ. Γκιάτη (Alpha Bank), αποτελούμενη από στελέχη των τραπεζών και των ΔΕΚΟ και ο επικεφαλής της θεωρείται περισσότερο αρεστός στο Μ. Μαξίμου από τον επικεφαλής -για αρκετά χρόνια - της κυβερνητικής συνδικαλιστικής παράταξης, Νίκο Κιουτσούκη.
Πρώτη δύναμη αναδείχθηκε η ΔΑΣ (ΚΚΕ) με ποσοστό 31,29% και 9 έδρες, αλλά επειδή κατά παράδοση το ΚΚΕ δεν συμμετέχει σε θέσεις ευθύνης, τη θέση του προέδρου αναμένεται να καταλάβει η ΠΑΣΚΕ (ΠΑΣΟΚ) με ποσοστό 19,46%, οριακά πιο κάτω σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης