Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

«Όποιος δεν ασφαλίζεται, σκοντάφτει» - Τι θα συμβεί αν οδηγείς χωρίς ασφάλεια;

tags :
«Όποιος δεν ασφαλίζεται, σκοντάφτει» - Τι θα συμβεί αν οδηγείς χωρίς ασφάλεια;
Η ασφάλεια αστικής ευθύνης, είναι υποχρεωτική - Advertorial

Τα ανασφάλιστα οχήματα στην χώρα μας ολοένα και αυξάνονται και μπορεί η ακρίβεια να παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό, ωστόσο η ασφάλεια είναι απαραίτητη για να οδηγείς νόμιμα και να είσαι προστατευμένος κι εσύ και οι γύρω σου σε περίπτωση ατυχήματος. Αν αποφασίσεις να οδηγείς ανασφάλιστο όχημα, πολύ γρήγορα θα βρεθείς αντιμέτωπος με τις συνέπειες. Είσαι σίγουρος ότι θέλεις να πάρεις αυτό το ρίσκο; Διάβασε παρακάτω τους λόγους που πρέπει να πάρεις την σωστή απόφαση και να ασφαλίσεις το αυτοκίνητο ή την μηχανή σου.

Δεν θα έχεις ασφάλεια αστικής ευθύνης σε περίπτωση ατυχήματος.

Μπορεί να θεωρείς ότι δεν πρόκειται να εμπλακείς σε κάποιο τροχαίο, όμως αν τύχει και εμπλακείς σε τροχαίο με δική σου υπαιτιότητα, πέρα από τις ζημιές στα οχήματα, πολύ πιθανό είναι να έχουν προκληθεί τραυματισμοί μικροί ή και μεγάλοι. Η ασφάλεια αστικής ευθύνης, είναι υποχρεωτική και σε περίπτωση τροχαίου καλύπτει τις ζημιές, τη σωματική βλάβη ή θανάτωση, τη ψυχική οδύνη και την ηθική βλάβη έναντι τρίτων. Είσαι έτοιμος λοιπόν να αναλάβεις τέτοια ευθύνη, χωρίς να έχεις καμία προστασία;

Υπάρχουν διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμα.

  • Αφαίρεση πινακίδων του οχήματός σου καθώς και του διπλώματος οδήγησης για έξι μήνες.
  • Αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας για έξι μήνες.
  • Πρόστιμο 500 ευρώ για τα επιβατηγά οχήματα, 250 ευρώ για μηχανές και 100 ευρώ για λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης. Τα πρόστιμα αυτά βεβαιώνονται από την αστυνομική αρχή και καταβάλλονται υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου.
  • Σε περίπτωση που το ανασφάλιστο όχημα εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα, αφαιρείται η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες για δύο χρόνια.
xvris_asfaleia_2.jpg
Υπάρχουν ποινικές κυρώσεις.
  • Ο οδηγός μπορεί να τιμωρηθεί με φυλάκιση διάρκειας 2 έως και 12 μηνών.
  • Ο οδηγός μπορεί να κληθεί να πληρώσει πρόστιμο μέχρι και 3.000 ευρώ.

Μόλις ταυτοποιηθούν τα στοιχεία του οδηγού και του ανασφάλιστου οχήματος, αποστέλλεται ειδοποιητήριο από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, το οποίο αναφέρει ότι:

  1. Ο κάτοχος του αυτοκινήτου, θα πρέπει να ασφαλίσει το όχημά του εντός 8 ημερών, πληρώνοντας παράβολο 25ο ευρών.
  2. Να προσκομίσει αποδείξεις που να πιστοποιούν ότι το όχημα είναι ασφαλισμένο.

Πώς μπορείς να παραλάβεις πιο γρήγορα την άδεια κυκλοφορίας;

Υπάρχει η δυνατότητα να παραλάβεις άμεσα την άδεια κυκλοφορίας πριν περάσει το διάστημα που ορίζουν οι κυρώσεις αν πληρωθεί το πρόστιμο που έχει βεβαιωθεί από την αστυνομική αρχή, προσκομμίσεις την απόδειξη πληρωμής του καθώς και το νέο σου ασφαλιστικό συμβόλαιο.

Το Open Car του gov.gr βρίσκει όλα τα ανασφάλιστα οχήματα.

Η νέα υπηρεσία του gov.gr «Open Car», διασυνδέεται με όλα τα κρατικά πληροφοριακά συστήματα (ΑΑΔΕ, Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από ατυχήματα αυτοκινήτων & Ελληνική Αστυνομία) και παρέχει πληροφορίες για όλα τα οχήματα με ελληνικές πινακίδες. Μέσα από την υπηρεσία, οι ελεγκτικές αρχές μπορούν να δουν ποια οχήματα είναι ανασφάλιστα ή ασφαλισμένα, ποια έχουν τεθεί σε ακινησία ή είναι σε κίνηση ή έχουν κλαπεί και ποια έχουν περάσει ΚΤΕΟ ή δεν έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας. Δεν υπάρχει λοιπόν τρόπος να ξεφύγεις από τον έλεγχο και να γλιτώσεις το ειδοποιητήριο ή το πρόστιμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης