Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Μεγάλη η «ψαλίδα» εργοδοτών και ΓΣΕΕ από 3% ως 15,6% για την αύξηση στον κατώτατο μισθό

Μεγάλη η «ψαλίδα» εργοδοτών και ΓΣΕΕ από 3% ως 15,6% για την αύξηση στον κατώτατο μισθό
H πρόταση του επιστημονικού φορέα της ΓΣΕΒΕΕ προτείνει αυξήσεις 8%-10%, ενώ ζητά ταυτόρονα την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτιδεύματος...
Σχετικά Άρθρα
Μεγάλη απόσταση καταγράφεται στην πρόταση για αύξηση στον κατώτατο μισθό τόσο μεταξύ των εργοδοτικών οργανώσεων από 3%-10%, όσο και της διεκδίκησης της ΓΣΕΕ 15,6%, σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί στην επιτροπή η οποία θα συντάξει πόρισμα μέχρι 20 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με την πρόταση του επιστημονικού φορέα της ΓΣΕΒΕΕ η οποία προσεγγίζει-πάντα- σε θέσεις την ΓΣΕΕ – προτείνει αυξήσεις 8%-10%, ενώ ζητά ταυτόρονα την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτιδεύματος.
Από το ΚΕΠΕ αναφέρεται πως "δεδομένου ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας το 2023 εκτιμάται ότι θα κυμανθεί περίπου στο 2%, οποιαδήποτε αύξηση του κατώτατου μισθού πάνω από 3 με 4% θα αυξήσει το μοναδιαίο κόστος εργασίας. 
Εντούτοις, επειδή και οι υπόλοιπες χώρες με τις οποίες ανταγωνιζόμαστε αναμένεται να αυξήσουν αξιόλογα τις κατώτατες αμοιβές τους, μια μάλλον όχι υπέρμετρα υψηλή αύξηση δεν θα δημιουργήσει αξιόλογο έλλειμα ανταγωνιστικότητας".
Το ΙΟΒΕ, ο επιστημονικός φορέας της βιομηχανίας (ΣΕΒ), αποδέχεται τη μείωση μισθών, όχι όμως τις απώλειες που έχουν υποστεί τα εισοδήματα λόγω της κρίσης και περιορίζεται στο ύψος του μέσου για φέτος πληθωρισμού, δηλαδή 6%.
Ακόμα, ποιο «σφιχτός» εμφανίζεται ο κλάδος των Τουριστικών επιχειρήσεων, ο οποίος υπολογίζοντας την αύξηση του 7,54% της 1ης Μαΐου 2022 σε δωδεκάμηνη βάση εκτιμά ότι φέτος ο κατώτατος ανέρχεται ήδη σε 877,88 ευρώ.
Οι έμποροι (ΕΣΕΕ), θεωρούν ότι η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού θα πρέπει αφενός να είναι λελογισμένη χαμηλότερη του ρυθμού πληθωρισμού και ζητούν να συνδεθεί με επιδότηση των ασφαλιστικών εργοδοτικών εισφορών και την κατάργηση επιβαρύνσεων, όπως εκείνων του τέλους επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρων.
Να σημειωθεί ότι η ΓΣΕΕ πρώτη άνοιξε το πεδίο της συζήτησης διεκδικώντας αυξήσεις στο 60% του διάμεσου μισθού πλήρους απασχόλησης, συν τον προσδοκώμενο πληθωρισμό για το 2023, δηλαδή στα 826 ευρώ, που αντιστοιχεί σε αύξηση15,8% (από τα 713 ευρώ).
Σύμφωνα με το ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, το 51,6% των μισθωτών που θα επηρεαστούν από τη μεταβολή του κατώτατου μισθού είναι άνδρες, ενώ το 48,4% γυναίκες.
Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι με τον κατώτατο μισθό αμείβεται και το 55,9% επί του συνόλου των εργαζομένων της ηλικιακής ομάδας 15 έως 24 ετών, δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας.
Σε σχέση με το μέγεθος των επιχειρήσεων το 47,2% των εργαζόμενων που θα επηρεαστούν από τη μεταβολή του κατώτατου μισθού εργάζονται σε επιχειρήσεις με έως 10 άτομα προσωπικό, το 29,6% σε επιχειρήσεις με 10 έως 50 εργαζόμενους, το 11,4% σε επιχειρήσεις με 51 έως 250 εργαζόμενους και το 11,8% σε επιχειρήσεις με πάνω από 250 εργαζόμενους.
Με άλλα λόγια οι επιχειρήσεις που η μεταβολή του κατώτατου μισθού θα επηρεάσει το κόστος λειτουργίας τους είναι κατά κύριο λόγο οι μικρές και πολύ μικρές.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης