Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

«Παράθυρο» δωρεάν περίθαλψης για 650.000 οφειλέτες επαγγελματίες στον ΕΦΚΑ

«Παράθυρο» δωρεάν περίθαλψης για 650.000 οφειλέτες επαγγελματίες στον ΕΦΚΑ
Mε την τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο Κωστής Χατζηδάκης παρατείνεται η υγειονομική περίθαλψη για 1.000.000 ανέργους, ελ. επαγγελματίες και αγρότες, καθώς και των εργαζομένων ειδικών κατηγοριών και των μελών των οικογενειών τους
Σχετικά Άρθρα
Παρατείνεται η ασφαλιστική ικανότητα των μακροχρόνια ανέργων των ανασφάλιστων υπερηλίκων, καθώς και για 4 μήνες για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.
Για τις παραπάνω ομάδες αυτοαπασχολουμένων ανοίγει «παράθυρο» προκειμένου οι 650.000 που οφείλουν στον ΕΦΚΑ να πληρώσουν μόνο τις οφειλές για υγεία για όλο το 2022, (περίπου 720 ευρώ) ώστε να έχουν ασφαλιστική κάλυψη μέχρι το 29/2/24 ακόμα κι αν χρωστούν τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ.
Συγκεκριμένα, με την τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο Κωστής Χατζηδάκης παρατείνεται η υγειονομική περίθαλψη για 1.000.000 ανέργους, ελ. επαγγελματίες και αγρότες, καθώς και των εργαζομένων ειδικών κατηγοριών και των μελών των οικογενειών τους.

Συγκεκριμένα, στη ρύθμιση υπάγονται:

• Οι εργαζόμενοι που συνέχισαν να υφίστανται τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού κατά το 2022
• Επιχειρήσεις και εργοδότες που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα σε πληγείσες περιοχές από θεομηνίες ή άλλες φυσικές καταστροφές.
• Πρώην επαγγελματίες που έχουν κλείσει τα βιβλία τους, παραμένουν άνεργοι και ανασφάλιστοι και έχουν ρυθμίσει τυχόν οφειλές τους.
• Οι ξεναγοί που ενώ έχουν καταβάλει κανονικά ασφαλιστικές εισφορές, δεν έχει ολοκληρωθεί από τον e-ΕΦΚΑ η εφαρμογή της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) και άρα δεν εμφανίζονται στο σύστημα οι ημέρες ασφάλισής τους.
• Οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας και στη Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος

Επιπροσθέτως, ανανεώνεται η ειδική ρύθμιση που ίσχυσε το 2022 για τους μη μισθωτούς (ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους) προκειμένου να τακτοποιηθούν ταμειακά και να μπορέσουν να ανανεώσουν χωρίς πρόβλημα την ασφαλιστική τους ικανότητα. Ειδικότερα δίνεται στους μη μισθωτούς κατ’ εξαίρεση ασφαλιστική ικανότητα, έως 31 Μαΐου 2023, ανεξαρτήτως ύπαρξης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ταυτόχρονα καλούνται να καταβάλλουν το ποσό που αντιστοιχεί στις ετήσιες εισφορές του κλάδου υγείας της ασφαλιστικής κλάσης που έχουν επιλέξει, προκειμένου να ανανεωθεί η ασφαλιστική τους ικανότητα έως και 29 Φεβρουαρίου 2024.
Εφόσον δηλαδή ένας μη μισθωτός καταβάλει το ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά υγείας -αναδρομικά για το έτος 2022- θα ανανεωθεί η ασφαλιστική του ικανότητα έως και 29 Φεβρουαρίου 2024, έστω και αν έχει άλλες ασφαλιστικές οφειλές.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης