Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Οι χάκερς κλέβουν δεδομένα, τα διακινούν στην μαύρη αγορά και… μπλοκάρουν τις ασφαλιστικές

Οι χάκερς κλέβουν δεδομένα, τα διακινούν στην μαύρη αγορά και… μπλοκάρουν τις ασφαλιστικές
Η αγορά παρανόμων δραστηριοτήτων στον κυβερνοχώρο θα φτάσει στα 10,5 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025
Σχετικά Άρθρα
Στην μαύρη αγορά πουλούν τα δεδομένα των επιχειρήσεων οι χάκερς, ενώ τα ‘έξυπνα συστήματα’ που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις για να κάνουν αποτελεσματικότερα την δουλειά τους είναι το βούτυρο στο ψωμί των χάκερς. Ο ρυθμός των παράνομων δραστηριοτήτων στο κυβερνοχώρο είναι ανεξέλεγκτος ενώ οι χάκερς κάνουν πάρτι δισεκατομμυρίων.
Η αγορά παρανόμων δραστηριοτήτων στον κυβερνοχώρο θα φτάσει στα 10,5 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025, σημειώνοντας αύξηση 15% ανά έτος. Πολύ ψηλά στην λίστα των κινδύνων για το 2023 (θέση 3) βρίσκονται οι κυβερνοκίνδυοι στην Ελλάδα, σύμφωνα με το βαρόμετρο κινδύνων της Allianz, με τις ασφαλιστικές να μην μπορούν ακόμα να δώσουν ολοκληρωμένα προγράμματα που να καλύπτουν όλο το φάσμα των κινδύνων στο διαδίκτυο.

Που τα βρίσκουν μπαστούνια οι ασφαλιστικές / προτάσεις στελεχών


Το δυσκολότερο πράγμα αυτή τη στιγμή για τις ασφαλιστικές αναφέρει στέλεχος της ασφαλιστικής αγορά στο ΒΝ είναι ο σχεδιασμός ασφαλιστικών προϊόντων στον κυβερνοχώρο, προσθέτοντας ότι ο βαθμός δυσκολίας απορρέει από την έλλειψη δεδομένων σχετικά με τα περιστατικά ασφαλείας.
Σε πολλές μορφές κινδύνων οι ασφαλιστικές χρησιμοποιούν μοντέλα πρόβλεψης κινδύνου, ώστε να διαφοροποιηθούν και να επιτύχουν κερδοφορία, ωστόσο στην περίπτωση των cyber κινδύνων, διευκρινίζει δεν υπάρχουν σοβαρές βάσεις δεδομένων, διότι οι επιχειρήσεις δεν γνωστοποιούν τα συμβάντα. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος προτείνει την δημιουργία ανωνύμων βάσεων δεδομένων στην οποίαν θα καταχωρούνται τα περιστατικά. Αυτός ο τρόπος εξηγεί θα δώσει την δυνατότητα σταδιακής ανάπτυξης μοντέλων προβλεψιμότητας.
Στο σημείο αυτό τονίζει πως το πρόβλημα με τις άϋλες απώλειες δεν θα λυθεί, παρά την ανάπτυξη των μοντέλων πρόβλεψης, κυρίως γιατί οι αναλογιστικές ποσοτικοποιημένες ζημιές δεν μπορεί να προσδιοριστούν εκ πρωϊμίου.

Η φήμη και τα ασφαλιζόμενα ποσά

Η απώλεια φήμης μετά από ένα κυβερνοχτύπημα μπορεί να οδηγήσει σε μείωση κερδοφορίας, σε απώλεια πελατών, ωστόσο και εδώ ο κίνδυνος αυτός δεν είναι μοντελοποιημένος ώστε να αναπτυχθούν πακέτα ασφάλισης και να ενταχθεί ο κίνδυνος αυτός στα ασφαλιζόμενα ποσά.

Οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή κινδύνων


Οι επιχειρήσει που έχουν ενσωματώσει την ψηφιακή τεχνολογία τα τελευταία χρόνια είναι στους πρώτους στόχους των χάκερς αλλά και οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει σταθερά βήματα προς την τεχνολογία καθώς η πράξη αποδεικνύει ότι δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένες. Στην πρώτη σειρά κινδύνου είναι οι χρηματοοικονομικές και τράπεζες, οι εταιρείες τεχνολογίας και επικοινωνίας, οι επιχειρήσεις υγείας και ασφαλιστικές, τα νοσοκομεία, οι ΔΕΚΟ, οι εταιρίες ενέργειες κ.α.

Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης