Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Εξαμηνιαία αύξηση 5,5% της νέας απασχόλησης δίνουν τα στοιχεία στο ΤΕΚΑ

Εξαμηνιαία αύξηση 5,5% της νέας απασχόλησης δίνουν τα στοιχεία στο ΤΕΚΑ
Fast Track έκδοση 100.000 εκκρεμοτήτων στις επικουρικές μέσα στο 2023
Με μέση εξαμηνιαία αύξηση 5,5% συνεχίζει την πορεία του το νέο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης ΤΕΚΑ, γεγονός που αντικατοπτρίζει την μέση αύξηση της απασχόλησης νέων ασφαλισμένων ως 35 ετών στο ταμείο.
Στις 104.358 ανήλθαν οι εκκρεμότητες από ληξιπρόθεσμες αιτήσεις για καταβολή επικουρικής σύνταξης τον περασμένο Σεπτέμβριο, αυξημένες κατά 5.471, συγκριτικά με τις 98.887 που είχαν περιοριστεί τον Ιούνιο.
Σε σχέση με τις εκκρεμότητες για τις επικουρικές συντάξεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, τα στοιχεία δείχνουν ότι η εκτιμώμενη δαπάνη αυξήθηκε στα 228,4 εκατ ευρώ στο τέλος του γ’ τριμήνου από 227,1 εκατ. ευρώ στο τέλος του β’ τριμήνου του τρέχοντος έτους.
Ειδικά για τις ληξιπρόθεσμες αιτήσεις η εκτιμώμενη δαπάνη επίσης κατέγραψε αύξηση από 177,2 εκατ. ευρώ σε 187 εκατ. ευρώ.
Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, είναι η πλήρης εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων με τη διαδικασία fast track εντός του 2023.
Τα στοιχεία δείχνουν μια περιορισμένη μείωση σε σχέση με τις κύριες συντάξεις που παραμένουν σε εκκρεμότητα και δη τις ληξιπρόθεσμες.
Όμως αντίθετα, στις επικουρικές συντάξεις, διαπιστώνεται αύξηση, έστω και μικρή, στις συνολικές εκκρεμότητες.
Από τα υπόλοιπα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα σε σχέση με την πορεία του ΕΦΚΑ, στο εννιάμηνο του έτους, φαίνεται ότι το πλεόνασμα στο τέλος του γ’ τριμήνου έφτασε στο 1,02 δισ. ευρώ.
Η βελτίωση συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2021, όταν είχαν καταγραφεί έλλειμμα 589 εκατ. ευρώ, είναι 1,61 δισ. ευρώ.
Βέβαια, η σύγκριση με την περσινή χρονιά είναι επισφαλής, καθώς τότε ίσχυαν περιοριστικά μέτρα λόγω πανδημίας, όπως αναστολές συμβάσεων και αντίστοιχες αναστολές στην καταβολή τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών.
Για φέτος, που δεν ισχύουν αυτά τα μέτρα, προκύπτει σημαντική αύξηση εσόδων κατά 2,79 δισ. ευρώ στο εννιάμηνο, όπως και αύξηση δαπανών κατά 1,18 δισ. ευρώ.
Διαπιστώνεται ότι η αύξηση των εσόδων προκύπτει ως αποτέλεσμα της αντίστοιχης αύξησης των εισφορών και των ρυθμίσεων οφειλών (1,35 δισ. ευρώ).

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης