Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Πως θα πάρουν αναδρομικά, μη νομίμως παρακρατηθέντα, ως 1.500 ευρώ, 35.000 τραπεζοϋπάλληλοι από το ΤΑΥΤΕΚΩ

Πως θα πάρουν αναδρομικά, μη νομίμως παρακρατηθέντα, ως 1.500 ευρώ, 35.000 τραπεζοϋπάλληλοι από το ΤΑΥΤΕΚΩ
Η πλατφόρμα είναι ήδη διαθέσιμη στους ενδιαφερόμενους μέσω του ιστότοπου του e-ΕΦΚΑ (https://www.efka.gov.gr)
Σχετικά Άρθρα
Αναδρομικά μέχρι 1.500 ευρώ αναμένεται να λάβουν οι 35.000 τραπεζοϋπάλληλοι που είχαν διπλές κρατήσεις για υγεία, μετά από αίτηση που θα υποβάλλουν στην σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα που ενεργοποίησε ο e-ΕΦΚΑ.
Πρόκειται να τους επιστραφούν αχρεωστήτως καταβληθείσες εισφορές περίπου 350 ευρώ για μισθούς και για τον κλάδο ασθενείας σε χρήμα του τ. ΤΑΥΤΕΚΩ, που τους παρακρατήθηκαν από τους εργοδότες τους (Τραπεζικά Ιδρύματα) την περίοδο από 01.01.2017 έως 31.01.2020.
Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη στους ενδιαφερόμενους μέσω του ιστότοπου του e-ΕΦΚΑ (https://www.efka.gov.gr) και η είσοδος θα γίνει με τη χρήση κωδικών TAXISNET και δήλωση ΑΜΚΑ, ενώ δεν απαιτείται η υποβολή συνοδευτικών δικαιολογητικών ή η προσέλευση των ενδιαφερομένων στις τοπικές υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ.
Οι αιτήσεις θα συσχετισθούν με τα στοιχεία των αντίστοιχων Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ.) των εργοδοτών τους.
Εφόσον επιβεβαιωθεί η ορθότητα των υποβληθέντων στοιχείων, τα τυχόν επιστρεφόμενα ποσά θα καταβληθούν στους δηλωθέντες τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, με την προϋπόθεση ότι δεν οφείλουν στον e-ΕΦΚΑ, άλλως θα διενεργηθεί συμψηφισμός, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και θα επιστραφεί το υπόλοιπο ποσό.
Ο ΕΦΚΑ καλείται να επιστρέψει τις παρακρατηθείσες εισφορές καθώς ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει ότι από 1-1-2017 η ασφαλιστική εισφορά υπέρ παροχών υγείας σε χρήμα των μισθωτών έχει οριστεί σε συγκεκριμένα ποσοστά (παροχές σε χρήμα 0,40%).
Η διοίκηση του ΕΦΚΑ επί ΣΥΡΙΖΑ αγνόησε τις αντιδράσεις των τραπεζοϋπαλλήλων και συνέχισε να προβαίνει σε παράνομη παρακράτηση με το ζόρι καθώς δεν μπορούσαν να υποβληθούν ΑΠΔ αν δεν καταβαλλόταν εισφορά 0,85% αντί 0,4% επί του μεικτού μισθού όπως προέβλεπε ο νόμος.
Επί Υπουργίας Γιάννη Βρούτση σταμάτησε η παρακράτηση και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2020 ενώ τον Μάρτιο εκδόθηκε εγκύκλιος που καθόριζε νέο τύπο ΑΠΔ.
Όμως έκτοτε δεν έγινε απολύτως τίποτα για την επιστροφή των χρημάτων που είχαν παρακρατηθεί ούτε καν με την μορφή συμψηφισμού μελλοντικών εισφορών.
Πρόσφατο χαρακτηριστικό των αντιδράσεων ήταν το γεγονός ότι ο Σύλλογος εργαζομένων της Alpha απέστειλε εξώδικο στο ΕΦΚΑ με το οποίο ζητούσε έως το τέλος Σεπτεμβρίου να επιστραφούν οι μη νομίμως παρακρατηθείσες εισφορές.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης