Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Μεγάλο σοκ για τους πλοιοκτήτες σχεδιάζουν οι αντασφαλιστές

Μεγάλο σοκ για τους πλοιοκτήτες σχεδιάζουν οι αντασφαλιστές
Η Ευρώπη στέλνει στους πελάτες της στην Τουρκία και την Κίνα
Εκτός ελέγχου βγαίνει ο κίνδυνος του πολέμου μεταξύ Δύσης και Ανατολής.
Η Ευρώπη έχει μετατραπεί σε πεδίο μεγάλων συμφερόντων με τις ασφαλιστικές να ετοιμάζονται να τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια των επιχειρήσεων.
Τα μέτρα της Ευρώπης κατά του πολέμου! οδηγούν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις νομοτελειακά στον όλεθρο και στην εκβιομηχανοποίηση.

Ηδη, η Allianz Trade σε πρόσφατη μελέτη της για το μέλλον της Ευρώπης χτυπά καμπανάκια κινδύνου, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ηπειρος βρίσκεται στην πιο αδύναμη θέση.
Οι πρώτες ηχηρότατες φωνές για τερματισμό της ασφάλισης κάθε είδος κινδύνου που σχετίζεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία από την αρχή του νέου έτους ακούστηκαν από τους δύο παγκόσμιους κολοσσούς, την Hannover Re και την Munich Re, αλλά και άλλους μεγάλους αντασφαλιστές οι οποίοι ξεκαθαρίζουν ότι θα ακολουθήσουν τις αποφάσεις των δύο μεγάλων αντασφαλιστών.
Για την απευχόμενη αυτή πιθανότητα είχε γράψει σε δημοσιεύματα του, το ΒΝ εξηγώντας τον κίνδυνο για τις επιχειρήσεις και την ενδεχόμενη περαιτέρω εκτίναξη των τιμών.

Αποθεματικά 331 εκατομμύρια μόνο από την Hannover Re χάριν του πολέμου

Την εβδομάδα αυτή οι αντασφαλιστές θα προετοιμάσουν σχέδια που, είτε θα βάζουν μαχαίρι στις ασφαλίσεις είτε θα κάνουν ‘εκπτώσεις’ στο τι αναλαμβάνουν.
Η εξέλιξη είναι ότι χειρότερο για τους πλοιοκτήτες καθώς τους εξαναγκάζει να αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους μεταφοράς των φορτίων ή ακόμα να μεταφέρουν το φορτίο τους χωρίς ασφάλιση, κάτι το οποίο μπορεί να αποβεί ολέθριο στην επιχείρηση, αν υπάρξει ατύχημα.

Σύμφωνα με αναφορές των underwriters της Ascot, οι Γερμανοί ήδη έχουν ξεκινήσει να επεξεργάζονται σχέδια που θα εξαιρούν κάθε συμβάν ζημιάς που θα σχετίζεται με τον πόλεμο μεταξύ Ρωσία και Ουκρανίας.
Ομολογούν ότι είναι η πρώτη φορά που βρίσκονται μάρτυρες απέναντι σε μια καθολική αλλαγή των αντασφαλιστικών προγραμμάτων.
Η 3η μεγαλύτερη αντασφαλιστική του κόσμου, μετά την γερμανική Munich Re και την Ελβετική Swiss Re, η γερμανική Hannover Re μόνο για τον ενδεχόμενο κίνδυνο του πολέμου, έβαλε στην άκρη το πρώτο 9μηνο του 2022, αποθεματικά 331 εκατομμυρίων ευρώ.

Νέο σοκ στην εφοδιαστική αλυσίδα, αυξήσεις, νέες πληθωριστικές πιέσεις

Η πολιτική της Ευρώπης εν μέρει καθοδηγούμενη από τις ΗΠΑ, από συγκρούσεις και διαφωνίες λόγω ισχυρών συμφερόντων δεν αφήνει περιθώριο ελιγμών στις (αντ)ασφαλιστικές παρά μόνο την επιλογή να αίρουν τις καλύψεις ή να τις περιορίσουν, ωθώντας τις τιμές των ασφαλίστρων αναπόφευκτα προς τα πάνω, καθώς θα περιοριστεί δραματικά η προσφορά.
Οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα, οι εξαιρέσεις των κινδύνων και οι περικοπές καλύψεις θα βάλει φρένο στις εξαγωγές προκαλώντας ένα ακόμα μεγάλο σοκ στην ήδη κατακερματισμένη εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ ταυτοχρόνως θα ασκήσει εκ νέου πιέσεις στον πληθωρισμό.

Καζάνι που βράζει με βαρίδια κινδύνων

Η άλλη όψη του νομίσματος είναι οι πλοιοκτήτες να στραφούν προς τους Κινέζους και Τούρκους αντασφαλιστές για να πάρουν τα χαρτιά που χρειάζονται ώστε να μεταφέρουν το φορτίο τους με ασφάλεια.
Τούτων δοθέντων το θερμόμετρο μπορεί να εκραγεί κατά τις ανανεώσεις των αντασφαλιστικών συμβάσεων τη 1η Ιανουαρίου 2023.
Στο πάζλ εν όψει ανανεώσεων θα μπουν και οι πρωτασφαλιστές στους οποίους οι αντασφαλιστές θέλουν να περάσουν τα βαρίδια των κινδύνων.

Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης