Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Στο φουλ οι μηχανές για κοινωνικές κατοικίες: Πως θα χορηγούνται 50.000 στεγαστικά δάνεια από το 2023

Στο φουλ οι μηχανές για κοινωνικές κατοικίες: Πως θα χορηγούνται 50.000 στεγαστικά δάνεια από το 2023
Τα σπίτια δίνονται με αποφάσεις της ΔΥΠΑ και κριτήρια διαφανή…
Σχετικά Άρθρα
Με προτεραιότητα στα χαμηλότοκα δάνεια τα οποία υπολογίζονται σε 50.000 σε πρώτη φάση τα οποία θα χορηγούν στους δικαιούχους στεγαστικής συνδρομής οι τράπεζες από τις αρχές του χρόνου, εισήχθη στην ολομέλεια της Βουλής την Δευτέρα το νομοσχέδιο «Σπίτι μου» που μέσα από εφτά δράσεις αναμένεται να εξυπηρετήσει στεγαστικά 137.000 άτομα.
Ειδικότερα ως προς τα άτοκα χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια για νέους ηλικίας έως 39 ετών, θα δίνονται με κριτήρια εισοδηματικά - με βάση το διευρυμένο επίδομα θέρμανσης.
Με το πρόγραμμα αυτό δίνονται χαμηλότοκα δάνεια ανεξαρτήτως της πορείας των επιτοκίων.
Τα επιτόκια θα είναι σταθερά το ¼ του επιτοκίου της αγοράς.

Τα ¾ του δανείου θα χορηγούνται άτοκα από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης και μόνο το ¼ θα είναι έντοκο και με όρους αγοράς.
Το κονδύλι για τα δάνεια είναι της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, αλλά υπάρχει δυνατότητα διπλασιασμού των πόρων για να καλυφθούν περισσότεροι, εάν εκδηλωθεί αυξημένη ζήτηση για το πρόγραμμα.
Το Πρόγραμμα «Κάλυψη» για τους πιο ευάλωτους (πολύτεκνους, δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος κ.λπ.), που βασίζεται στα κενά σπίτια που θα απελευθερωθούν από το πρόγραμμα «Εστία» (που λήγει στο τέλος του έτους), μέσω του οποίου νοικιάστηκαν από το Δημόσιο περισσότερες από 1.000 ιδιωτικές κατοικίες και διατέθηκαν για μετανάστες.
Οι κατοικίες αυτές θα επισκευαστούν αν χρειάζεται με δαπάνες του Δημοσίου και θα διατεθούν δωρεάν ή με πολύ χαμηλό ενοίκιο σε ευάλωτους νέους.
Η Κοινωνική Αντιπαροχή μέσω της ΔΥΠΑ, είναι το τρίτο σκέλος και αφορά σε ένα θεσμό που εφαρμόζεται σε προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως Βρετανία, Ολλανδία, Αυστρία, Ισπανία. Μέσω συμβάσεων παραχώρησης παραχωρούνται «λιμνάζοντα» ακίνητα της ΔΥΠΑ με διαγωνιστικές διαδικασίες.

Ο παραχωρησιούχος παίρνει τμήμα των διαμερισμάτων για δική του εκμετάλλευση και ένα άλλο τμήμα έως 60% αξιοποιείται για κοινωνικές κατοικίες.
Τα σπίτια δίνονται με αποφάσεις της ΔΥΠΑ και κριτήρια διαφανή.
Προβλέπεται επίσης και ο θεσμός του rent to own, ώστε οι δικαιούχοι να μπορούν να γίνουν κύριοι των διαμερισμάτων που ενοικιάζουν με χαμηλό ενοίκιο
Η τέταρτη δράση αφορά σε κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους για την αξιοποίηση κενών ιδιωτικών κατοικιών.
Η σχετική δράση δεν περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εξειδίκευση του μέτρου.
Οι υπόλοιπες δράσεις αφορούν σε πιλοτική δράση Κοινωνικής Κατοικίας, αξιοποίηση ακινήτων του Υπουργείου Εργασίας και το Πρόγραμμα Ανακαινίζω- Ενοικιάζω για κενά σπίτια.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης