Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Αποκλειστικό: Χάος και με τις άδειες Μητρότητας στο Δημόσιο - Παρακάμπτουν ακόμη και εγκύκλιο του νυν πρωθυπουργού

Αποκλειστικό: Χάος και με τις άδειες Μητρότητας στο Δημόσιο - Παρακάμπτουν ακόμη και εγκύκλιο του νυν πρωθυπουργού
Σε διάφορα υπουργεία (Οικονομικών, ΑΑΔΕ και Παιδείας όπου έχουν υπάρξει καταγγελίες) ερμηνεύουν το άρθρο 142 του νόμου 3655/2008 για την Ειδική παροχή προστασίας μητρότητας κατά το δοκούν
Σχετικά Άρθρα
Αλαλούμ με τις γονικές άδειες μητρότητας επικρατεί στο Δημόσιο όπου κάθε υπουργείο ερμηνεύει κατά το δοκούν το νόμο και τη σχετική εγκύκλιο Μητσοτάκη του 2013 με την ιδιότητα του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αλλά και τις μετέπειτα εγκυκλίους γράφοντας στα κατώτερα των υποδημάτων τους το αρμόδιο για τις εργασιακές σχέσεις των ΝΠΔΔ, υπουργείο Εσωτερικών.
Σε διάφορα υπουργεία (Οικονομικών, ΑΑΔΕ και Παιδείας όπου έχουν υπάρξει καταγγελίες) ερμηνεύουν το άρθρο 142 του νόμου 3655/2008 για την Ειδική παροχή προστασίας μητρότητας κατά το δοκούν, παρά το γεγονός ότι το πρώτο εδάφιο διαχωρίζει σαφώς τη διάρκεια της άδειας φροντίδας τέκνου (που είναι η όμοια με τη άδεια ανατροφής τέκνου στο Δημόσιο) με την Ειδική παροχή προστασίας μητρότητας λέγοντας:
«Η μητέρα που είναι ασφαλισμένη του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, και εργάζεται με σχέση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις, μετά τη λήξη της άδειας λοχείας και της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας, όπως προβλέπεται από το άρθρο 9 της ΕΓΣΣΕ των ετών 2004 2005, δικαιούται να λάβει ειδική άδεια προστασίας μητρότητας εννέα (9) μηνών». Συνεπώς , μπορούν να δοθούν και οι δύο άδειες αυτόνομες και πλήρεις.
Καθίσταται έτσι προφανές ότι η ερμηνεία του νόμου σχετίζεται με την «ευελιξία» του κάθε υπουργείου, παρά το γεγονός ότι ακόμα και στην εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΔΙΔΑΔ/Φ. 69/ 51 /οικ. 34813/27-12-2013, την οποία υπογράφει ο νυν πρωθυπουργός με θέμα «Ρυθμίσεις επί θεμάτων αξιοποίησης ανθρώπινου δυναμικού του Ν.4210/2013 (ΦΕΚ 254/Α΄)» λέει χαρακτηριστικά στην παράγραφο 5 οτι η άδεια ανατροφής τέκνου δεν είναι όμοια με την Ειδική παροχή προστασίας μητρότητας:
Συναφώς υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης υιοθέτησε την άποψη ότι η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας του άρθρου 142 του Ν. 3655/2008 δεν αποτελεί όμοια διευκόλυνση με
το μειωμένο ωράριο ή τη συνεχόμενη μετ΄ αποδοχών άδεια για την ανατροφή τέκνου δυνάμει της διάταξης της παρ. 2 του άρθρου 53 του ΥΚ (έγγραφο προς το Υπουργείο Εξωτερικών με αριθμ. πρωτ. ΔΙΔΑΔ/Φ. 53/1832/29499/11.12.2012).»
Όλες οι εγκύκλιοι του Υπ. Εσωτερικών που εκδόθηκαν έκτοτε ακόμα και αυτή του ΔΙΔΑΔ/Φ.69/ 213/οικ.13594/ 26-8-2022 αποδέχονται τη συγκεκριμένη άποψη. Η τελευταία εγκύκλιος ΔΙΔΑΔ/Φ.69/215/οικ. 14695/20/9/2022 που ανατρέπει αυτή την άποψη σαφώς σφάλλει αφού δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη νομοθεσία από το 2013 έως σήμερα που να αλλάζει τα δεδομένα.
Αντιθέτως, η απόφαση του ΣτΕ που έγινε μετά από προσφυγή της ΑΔΕΔΥ, μιλά για «χρήση εναλλακτικών διευκολύνσεων» εννοώντας σαφώς αντίστοιχες άδειες μειωμένων ωραρίων όπως προκύπτει από την συγκεκριμένη απόφαση με τα λεγόμενα πριν και μετά από τη συγκεκριμένη φράση και όχι θεωρώντας την Ειδική παροχή προστασίας μητρότητας όμοια άδεια με την άδεια ανατροφής τέκνου και την άδεια φροντίδας τέκνου. Άποψη άλλωστε που έχει αποδεχτεί το Υπουργείο ήδη από το 2013.
Μάλιστα ο νομοθέτης με τον τελευταίο νόμο (Άρθρο 43 ν.4997/22 με ισχύ την 25/11/2022), διατηρεί ακέραια τα κομμάτια αυτά που αφορούν τις συγκεκριμένες άδειες αλλάζοντας μόνο τη διάρκεια από 6 σε 9 μήνες κι έχει εφαρμογή από 25/11/2022 για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο με σχέση εργασίας Αορίστου Χρόνου Ιδιωτικού Δικαίου, που είναι μεταγενέστερη τόσο της εγκυκλίου όσο και της απόφασης του ΣτΕ χωρίς να χρειαστεί να επέμβει για κάποια αλλαγή.

Το ΣτΕ για τους εκπαιδευτικούς

Σε αντίθετη περίπτωση η οποία στηρίζεται σε εγκύκλιο που «δεν αποδίδει ισχύον δίκαιο, αλλά εισάγει νέα ρύθμιση κανονιστικού περιεχομένου, αντίθετη προς τις ισχύουσες διατάξεις, η οποία στερείται μάλιστα νομοθετικού ερείσματος» όπως αναφέρει το ΣτΕ χαρακτηριστικά για να προχωρήσει στην ακύρωση της εγκυκλίου του Υπ. Παιδείας στη συγκεκριμένη απόφαση.
Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, οι, εκπαιδευτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι εν γένει, να λαμβάνουν πλήρη άδεια ανατροφής σύμφωνα με όσα έκρινε η απόφαση του ΣτΕ
Όταν εξεδόθη στις 21.08.2020 η με αρ.108357/Ε3/21.08.2020 εγκύκλιος της Προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΠΕ & ΔΕ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σε σχέση με τις άδειες ανατροφής νεοδιόριστων εκπαιδευτικών, η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αντιδρώντας άμεσα στο περιεχόμενό της, απέστειλε το από 25.08.2020 γνωμοδοτικό σημείωμα. Όπως γνωρίζετε η εγκύκλιος προσβλήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο μετά την έκδοση παραπεμπτικής αποφάσεως από την 5μελή σύνθεση του Γ΄ Τμήματος, εξέδωσε σε 7μελή σύνθεση την με αριθμό 2367/2021 απόφασή του. Με την απόφαση αυτή ακυρώθηκε η με αρ.108357/Ε3/21.08.2020 εγκύκλιος της Προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΠΕ & ΔΕ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, αναδρομικώς από τότε που ίσχυσε.Το σκεπτικό μάλιστα της απόφασης δεν περιορίζεται μόνο στους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς, αλλά αφορά όλο το Δημόσιο, με αποτέλεσμα να μην παρίσταται επιτρεπτή η περιστολή του δικαιώματος ανατροφής οποιουδήποτε νεοδιόριστου Δημοσίου Υπαλλήλου που κατά τον χρόνο διορισμού του το παιδί του δεν έχει συμπληρώσει την ηλικία των 4 ετών.
Σε συμμόρφωση προς την εν λόγω απόφασης του ΣτΕ εξεδόθη το με αρ.11919/Ε3/3.2.2022 έγγραφο της Γενικής Διευθύντριας Εκπαιδευτικού Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το οποίο ωστόσο δεν επιλύει τα ανακύψαντα ζητήματα μετά την έκδοση της προαναφερόμενης δικαστικής απόφασης. Το εν λόγω έγγραφο ειδικότερα ούτε επιλύει ερωτήματα νεοδιόριστων εκπαιδευτικών που επιθυμούν να λάβουν σήμερα άδεια ανατροφής, ούτε αποκαθιστά τους εκπαιδευτικούς που στερήθηκαν συλλήβδην την άδεια ανατροφής, είτε την έλαβαν μειωμένη σε εφαρμογή της ακυρωθείσας εγκυκλίου.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης