Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Ασφαλιστικές: Από την Σκύλλα στην Χάρυβδη και με το φόβο να χάσουν μεγαλομετόχους

Ασφαλιστικές: Από την Σκύλλα στην Χάρυβδη και με το φόβο να χάσουν μεγαλομετόχους

Από την μία οι οι οίκοι αξιολόγησης που βγάζουν «απειλητικούς» χρησμούς για τις ασφαλιστικές και από την άλλη η οικονομία που τους ξεβράζει

Σχετικά Άρθρα

Παρά τις σταθερές προοπτικές στον τομέα αντασφάλισης, οι συνθήκες της αγοράς, λόγω των μακροοικονομικών δείχνουν να είναι εξαιρετικά αβέβαιες, επισημαίνει η AM Best στην ετήσια ανάλυση της, υπογραμμίζοντας ό,τι οι ενώ μεμονωμένα διακρίνει αρκετούς θετικούς παράγοντες στον κλάδο, ο αριθμός αυτός των θετικών αντισταθμίζεται από ένα πολύ μεγάλο σύνολο παραγόντων που είναι αρνητικοί.

Crash test για τα επίπεδα ανοχής των μετόχων των ασφαλιστικών


Ο κύριος αρνητικός παράγοντας είναι ο ‘κατακλυσμός’ από φυσικές καταστροφές που δοκιμάζει τα επίπεδα ανοχής των επενδυτών που ψάχνουν για αποδόσεις. Αυτό επιδεινώνεται από τη γεωπολιτική και οικονομική αβεβαιότητα και, αν προστεθεί η τεράστια αύξηση του κόστους των αποζημιώσεων που καταβάλλουν οι ασφαλιστικές, τα επίπεδα ανοχής των επενδυτών αδυνατίζουν με τον κίνδυνο ακόμα και να μηδενιστούν.
Επιπλέον, παρά τις αναμενόμενες αυξήσεις των τιμών στα ασφάλιστρα αρχές του έτους, αλλά και τους αυστηρότερους όρους και προϋποθέσεις για την υπογραφή των νέων ασφαλιστήριων συμβολαίων, -τάση που ευνοεί τις θετικές προοπτικές του κλάδου-, τα περιθώρια κερδοφορίας των παραδοσιακών ασφαλιστικών έχουν στενέψει επικίνδυνα. Παρόμοιες είναι οι τάσεις και για τα επενδυτικά προϊόντα που συνδέονται με την ασφάλιση, ο κίνδυνος των οποίων εκχωρείται στους αντασφαλιστές.
Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με την υποχώρηση των ίδιων κεφαλαίων λόγω της μεταβλητότητας που κυριαρχεί στις χρηματαγορές και την συνεχή αύξηση των επιτοκίων, τρίζει εκ των θεμελίων τους τις ασφαλιστικές, προβληματίζοντας πολύ σοβαρά τους μετόχους των. Άλλοι σοβαροί παράγοντες που προβληματίζουν τις ασφαλιστικές είναι οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις και ο κίνδυνος της ύφεσης που καθιστούν τους στόχους κερδοφορίας που έχουν θέσει σε μακροπρόθεσμο επίπεδο πολύ δύσκολους.

Οι αρνητικοί παράγοντες «εξανεμίζουν» τους θετικούς και η ανάσα από τα ομόλογα καταστροφών


Η σειρά αυτών των αρνητικών παραγόντων αντισταθμίζουν τους θετικούς παράγοντες, οι οποίοι είναι: η τάση ανόδου των τιμών, όπως έγραψε σε πρόσφατα δημοσιεύματα των ΒΝ και τάση για αυστηρότερους όρους και προϋποθέσεις στα νέα συμβόλαια.
Ένα από τα θετικά σημεία είναι το γεγονός ότι ορισμένοι παίκτες στην αγορά των ομολόγων καταστροφών σταθεροποιούν τις επενδυτικές τους θέσεις τόσο στον κλάδο περιουσίας όσο και ζωής δίνοντας μία ανάσα στην αγορά.

Ελ. Ερμ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης