Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Η αγορά ομολόγων «καίει» τα κεφάλαια των ασφαλιστικών - Ανεβάζουν ταχύτητα οι τοποθετήσεις σε μετοχές

Η αγορά ομολόγων «καίει» τα κεφάλαια των ασφαλιστικών -  Ανεβάζουν ταχύτητα οι τοποθετήσεις σε μετοχές
Οι καταθέσεις των ασφαλιστικών μειώθηκαν με την αξία των συνολικών τοποθετήσεων να πέφτει γεγονός που οφείλεται στην πτώση των αποτιμήσεων των κρατικών χαρτιών του ελληνικού δημοσίου
Σχετικά Άρθρα

Πτώση 2,5% ή κατά 478 εκατ. ευρώ σημείωσε η συνολική αξία του ενεργητικού των ασφαλιστικών επιχειρήσεων στα 18.500 εκατ. ευρώ το γ’ τρίμηνο, έναντι 18.978 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο με το 70% των ασφαλιστικών προβλέψεων να εκπροσωπούν στα επενδυτικά ζωής.
Οι καταθέσεις των ασφαλιστικών μειώθηκαν με την αξία των συνολικών τοποθετήσεων να πέφτει γεγονός που οφείλεται στην πτώση των αποτιμήσεων των κρατικών χαρτιών του ελληνικού δημοσίου.

Πτωτικά κινούνται τα ίδια κεφάλαια

Αναλυτικότερα, οι συνολικές καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 236 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 1.460 εκατ. ευρώ στο τέλος του γ΄ τριμήνου του 2022.
Oι καταθέσεις στα πιστωτικά ιδρύματα του εσωτερικού μειώθηκαν κατά 104 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 802 εκατ. ευρώ, ενώ οι καταθέσεις στα πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού μειώθηκαν κατά 132 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 658 εκατ. ευρώ. Τ
ο ποσοστό των καταθέσεων επί του συνολικού ενεργητικού μειώθηκε σε 7,9% το γ΄ τρίμηνο του 2022, έναντι 8,9% το προηγούμενο τρίμηνο.

Συνολικές τοποθετήσεις – ανεβάζουν ταχύτητα οι τοποθετήσεις σε μετοχές

Η αξία των συνολικών τοποθετήσεων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων σε χρεωστικούς τίτλους διαμορφώθηκε στα 10.340 εκατ. ευρώ στο τέλος του γ΄ τριμήνου του 2022, έναντι 10.610 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται σε μείωση των αποτιμήσεων των κρατικών τίτλων τόσο του Ελληνικού Δημοσίου όσο και των λοιπών χωρών της ζώνης του ευρώ. Το ποσοστό των χρεωστικών τίτλων επί του συνολικού ενεργητικού διαμορφώθηκε στο 55,9% το γ΄ τρίμηνο, αμετάβλητο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Η αξία των συνολικών τοποθετήσεων σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων αυξήθηκε σε 3.911 εκατ. ευρώ, έναντι 3.832 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο και το ποσοστό τους επί του συνόλου του ενεργητικού αυξήθηκε στο 21,1%, έναντι 20,2% το προηγούμενο τρίμηνο. Η αύξηση της αξίας των τοποθετήσεων οφείλεται σε καθαρές αγορές μεριδίων τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού. Η αξία των συνολικών τοποθετήσεων σε μετοχές και λοιπά μέσα κυριότητας διαμορφώθηκε στα 705 εκατ. ευρώ, έναντι 692 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ το ποσοστό τους επί του συνόλου του ενεργητικού διαμορφώθηκε στο 3,8%, έναντι 3,6% το προηγούμενο τρίμηνο.

Μέτριες οι επιδόσεις του παθητικού

Από την πλευρά του παθητικού, τα ίδια κεφάλαια μειώθηκαν σε 3.328 εκατ. ευρώ στο τέλος του γ΄ τριμήνου του 2022, έναντι 3.494 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο. Οι ασφαλιστικές τεχνικές προβλέψεις μειώθηκαν κατά 237 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 13.383 εκατ. ευρώ. Οι ασφαλιστικές τεχνικές προβλέψεις ζωής μειώθηκαν κατά 192 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 10.411 εκατ. ευρώ, ενώ οι τεχνικές προβλέψεις ζημιών μειώθηκαν κατά 45 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 2.972 εκατ. ευρώ. Το 70,1% του συνόλου των τεχνικών προβλέψεων αντιστοιχεί σε τεχνικές προβλέψεις ζωής εκτός συντάξεων.

Ελ.Ε
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Advertisement