Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Σε κατάρρευση η στεγαστική πολιτική και «κρυφό» χρέος 1,2 δισ. ευρώ στον τέως ΟΕΚ από το ΙΚΑ

Σε κατάρρευση η στεγαστική πολιτική και «κρυφό» χρέος 1,2 δισ. ευρώ στον τέως ΟΕΚ από το ΙΚΑ
Tα νέα πολυδιαφημισμένα στεγαστικά προγράμματα με τίτλο «Το σπίτι μου» του Υπουργείου αποκλείουν το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού που έχει ανάγκη στήριξης αφού έχουν περιοριστεί για τις ηλικίες 25-39 ετών και μόνο εάν είσαι παντρεμένος
Σχετικά Άρθρα

Κρυφό χρέος 1,2 δις ευρώ προς τους τέως Οργανισμούς Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και Εστίας, έχει το ΙΚΑ το οποίο δεν έχει αποδώσει τις σχετικές εισφορές που έχει εισπράξει από το 2010 ως την κατάργησή τους, με αποτέλεσμα οι σχετικές υπηρεσίες που είναι ενσωματωμένες στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), να στερούνται σημαντικής πολιτικής στους σχετικούς τομείς.
Συγκεκριμένα, η τελευταία ενημέρωση περί οφειλής του τ.ΙΚΑ για τον ΟΕΚ ήταν το 2011 για οφειλές μέχρι 31.12.2010.
Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο του υπουργείου Εργασίας η οφειλή ανήρχετο στο ύψος του 1,29 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, η μεγάλη ακίνητη περιουσία, κυρίως του ΟΕΚ, έχει απομειωθεί σημαντικά, αφού δεκάδες οικόπεδα είχαν διατεθεί με χρονική ρήτρα επιστροφής σε Δήμους και Φορείς εάν δεν κατασκευαστούν εργατικές κατοικίες.
Οι κυβερνήσεις από το 2012 μέχρι και το 2019 εισέπρατταν εισφορές από τους εργαζόμενους για τον ΟΕΚ αλλά στεγαστικά προγράμματα δεν υλοποιούσαν.
Ένα μεγάλο ποσό από τις εισφορές αυτές ουδέποτε αποδόθηκε, αφού ο ταμίας των εισφορών, το τ. ΙΚΑ, τις παρακρατούσε.
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στα ασφαλιστικά ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ), οι οποίοι διεξάγουν το συνέδριό τους, με το στεγαστικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Απρίλιο καταργείται η αυτοτέλεια των λογαριασμών και τα αποθεματικά μαζί με όποιες μελλοντικές εισφορές θα μπαίνουν σε ένα κοινό ταμείο της Δ.ΥΠ.Α., έτσι ώστε να μπορούν να καλύπτουν χρηματοδοτικά κενά που θα προκύψουν μετά τη μείωση των εισφορών ΟΑΕΔ – ΟΕΚ και την ενδεχόμενη μείωση της κρατικής επιχορήγησης.

Τα νέα πολυδιαφημισμένα στεγαστικά προγράμματα με τον τίτλο «Το σπίτι μου» του Υπουργείου αποκλείουν το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού που έχει ανάγκη στήριξης αφού έχουν περιοριστεί για τις ηλικίες 25-39 ετών και μόνο εάν είσαι παντρεμένος. Είναι τα γνωστά προγράμματα... ετών 39!
Οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι η μεσολάβηση των τραπεζών στα στεγαστικά δάνεια για την τελική έγκριση θα αποκλείσει ακόμα περισσότερους και από τους λίγους που θα δικαιούνται, ενώ το τελικό επιτόκιο κανείς δεν το ξέρει, αφού θα έχει να κάνει με το ισχύον τρεχούμενο 3μήνου euribor.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης