Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Τσακλόγλου (υφυπ. Εργασίας): Η κυβέρνηση αποδεικνύει με πράξεις ποιος είναι κοινωνικά ευαίσθητος

Τσακλόγλου (υφυπ. Εργασίας): Η κυβέρνηση αποδεικνύει με πράξεις ποιος είναι κοινωνικά ευαίσθητος
«Όλες οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί τα τρία τελευταία χρόνια στους τομείς ευθύνης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπηρετούν ένα συγκεκριμένο προοδευτικό πρόταγμα: την οικονομική ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο» δήλωσε ο κ. Τσακλόγλου

Την σταθερή προσήλωση της κυβέρνησης στην συνέχιση της υλοποίησης συνεκτικών πολιτικών με ουσιαστικό κοινωνικό πρόσημο εν μέσω δύσκολων διεθνών συγκυριών, ανέδειξε την Πέμπτη (24/11/2022) στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, κατά της διάρκεια της ομιλίας του στην συζήτηση του νομοσχεδίου με τίτλο «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις».
Όπως επεσήμανε ο κ. Τσακλόγλου, «όλες οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί τα τρία τελευταία χρόνια στους τομείς ευθύνης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπηρετούν ένα συγκεκριμένο προοδευτικό πρόταγμα: την οικονομική ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο».

Νομοθετικές πρωτοβουλίες

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έκανε ειδική αναφορά στις πέντε μείζονος σημασίας νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών και την «τιτάνια», όπως τη χαρακτήρισε, προσπάθεια για να γίνει ο e-ΕΦΚΑ «λειτουργικός, ψηφιακός και αποτελεσματικός».
Ειδικά για την επίλυση του προβλήματος των εκκρεμών συντάξεων ανέφερε τα ακόλουθα: «Αξιοποιήσαμε κάθε διαθέσιμο και πρόσφορο μέσο άσκησης πολιτικής». Τόνισε δε, ότι οι ληξιπρόθεσμες εκκρεμείς κύριες συντάξεις (εκτός διεθνών και ανελαστικών) έχουν σχεδόν μηδενισθεί, ενώ κατά μέσο όρο το χρονικό διάστημα που απαιτείται πλέον για την έκδοση σύνταξης έχει μειωθεί στις 60 ημέρες - χαμηλότερο από αυτό χωρών όπως η Γαλλία και η Γερμανία.
«Ολοκληρώθηκε η δουλειά; Όχι ακόμα! Προχωράμε στις επικουρικές συντάξεις, στις διεθνείς συντάξεις και στα εφάπαξ», ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου, ενώ απευθυνόμενος προς όλες τις πτέρυγες του κοινοβουλίου επεσήμανε με έμφαση ότι «η έγκαιρη και έγκυρη έκδοση συντάξεων δεν είναι φιλανθρωπική δράση. Αποτελεί υποχρέωση ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους δικαίου. Δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο και δεν θα έπρεπε να είναι πεδίο μικροπολιτικής».

Ο πυρήνας του νομοσχεδίου

Αναφερόμενος στον πυρήνα του νομοσχεδίου ο κ. Τσακλόγλου υπογράμμισε ότι «οι διατάξεις του βελτιώνουν την ασφαλιστική, προνοιακή και εργασιακή νομοθεσία, παρέχουν νέα ή επεκτείνουν υφιστάμενα δικαιώματα, συμβάλλουν στην κοινωνική συνοχή, βελτιώνουν το επίπεδο εξυπηρέτησης των πολιτών και προωθούν την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα μας».
Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Τσακλόγλου, ανέδειξε τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου, και αναφέρθηκε στους δικαιούχους της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για τους χαμηλοσυνταξιούχους, τα άτομα με αναπηρία, τους ανασφάλιστους υπερήλικες, τους δικαιούχους του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης και του επιδόματος τέκνων.
Επίσης, έκανε ειδική μνεία στο άρθρο 18 του νομοσχεδίου που αφορά στη διαδικασία εφαρμογής της αύξησης των συντάξεων κατά 7,75% για πρώτη φορά εδώ και 12 χρόνια, η οποία αναμένεται να επηρεάσει θετικά περίπου 1,7 εκατομμύρια συνταξιούχους που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 60% των συνταξιούχων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Advertisement