Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Στους δρόμους και σε στοχευμένους ελέγχους οι ράμπο της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας

Στους δρόμους και σε στοχευμένους ελέγχους οι ράμπο της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας
Η αρχή με τη σύνθεση του νέου σώματος έγινε την περασμένη εβδομάδα
Σχετικά Άρθρα

Σε στοχευμένους ελέγχους κατά κατηγορίες κλάδων εργαζομένων και εργοδοτών προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας.
Η αρχή με τη σύνθεση του νέου σώματος έγινε την περασμένη εβδομάδα όπου ελέγχθηκαν πανελλαδικά στον χώρο των οδικών μεταφορών τα σχολικά λεωφορεία, όπου σε 209 ελέγχους, διαπιστώθηκαν 24 παραβάσεις και επιβλήθηκαν 17 πρόστιμα ύψους 48.100 ευρώ.
Παράλληλα, έγινε εκστρατεία ενημέρωσης των οδηγών για τα δικαιώματα τους, με τη  διανομή φυλλαδίων που δημοσίευσε ο ELA. Η ενέργεια είχε ως στόχο να εξηγήσει περαιτέρω τις νομοθετικές αλλαγές που επιφέρει το πακέτο κινητικότητας, να ενημερώσει για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των οδηγών και των χειριστών, καθώς και να παράσχει υλικό και καθοδήγηση σε διάφορα θέματα, που σχετίζονται με τον τομέα των οδικών μεταφορών.

Τα πρόστιμα που μπορεί να επιβάλει το ΣΕΠΕ ανέρχονται ως 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο κατά της εισφοροδιαφυγής, καθώς τέθηκε σε ισχύ ο νέος Κανονισμός Λειτουργίας των Περιφερειακών Κέντρων Ασφάλισης, μέσω των οποίων θα διενεργούνται οι έλεγχοι, αυτόνομα ή μέσω μικτών κλιμακίων με τη συμμετοχή και στελεχών της ΑΑΔΕ, του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και, όταν απαιτείται, της Αστυνομίας.
Να σημειωθεί ότι τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία ελέγχων, για το 2021, δείχνουν ότι διενεργήθηκαν 20.054 επιτόπιοι έλεγχοι σε 19.090 κοινές επιχειρήσεις και οικοδομικά έργα, ελέγχθηκαν συνολικά 38.490 εργαζόμενοι και βρέθηκαν από αυτούς 1.749 να μην έχουν δηλωθεί στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» (4,2%) και 8.528 εκτός δηλωμένου ωραρίου εργασίας (22,9%).
Με βάση το νέο Κανονισμό, ορίζεται ότι μέσω μεικτών κλιμακίων, οι έλεγχοι από τα ΠΕΚΑ θα διενεργούνται  σε όλη την Επικράτεια, όπου ασκείται επαγγελματική δραστηριότητα ή οικοδομοτεχνικό έργο και όπου διαπιστωθεί  ότι κάποιος εργαζόμενος δεν αναγράφεται στον πίνακα Ε4, θα επιβάλλεται Πράξη Επιβολής Προστίμου (ΠΕΠ) για αδήλωτη εργασία, ύψους 10.500 ευρώ.
Το πρόστιμο αυτό θα προσαυξάνεται ακόμη και κατά 200%, αν κατά τη διάρκεια επανελέγχου (εντός τριών ετών από τον πρώτο έλεγχο), διαπιστωθεί ότι ο ίδιος εργοδότης απασχολεί ξανά ανασφάλιστους εργαζόμενους. Μάλιστα, προβλέπεται ότι οι παραβάτες εργοδότες θα εκπίπτουν του δικαιώματος παραμονής στο ευνοϊκό καθεστώς ρύθμισης ή μελλοντικής υπαγωγής του σε αυτό.
Οι έλεγχοι από τα κλιμάκια του ΠΕΚΑ θα διεξάγονται όταν συντρέχει, μεταξύ άλλων, κάποια από τις εξής περιπτώσεις:
Αντιμετώπιση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, είτε βάσει στόχευσης (risk analysis) είτε κατόπιν καταγγελίας ή αναφοράς άλλων υπηρεσιών.
Διεκπεραίωση καταγγελιών.

Πραγματοποίηση επανελέγχων.

Διενέργεια επιτόπιων ελέγχων, κατόπιν αίτησης από τα αρμόδια Τμήματα Ασφάλισης και Εισφορών των Τοπικών Διευθύνσεων.
Για διεκπεραίωση ζητημάτων που εκκρεμούν σε αυτές και ενδεικτικά αφορούν: επιστροφή εισφορών, συνυπευθυνότητα επιχειρήσεων, χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας και υπαγωγή στην ασφάλιση και διαπίστωση σταδίου εργασιών οικοδομοτεχνικών έργων.
Τα ΠΕΚΑ διενεργούν επιτόπιους, ουσιαστικούς, τακτικούς, έκτακτους, ειδικούς και ελέγχους συμμόρφωσης με σκοπό να:
εντοπίσουν αδήλωτους και υποδηλωμένους εργαζόμενους,
επιβεβαιώσουν ότι οι υπάλληλοι που βρίσκονται στην επιχείρηση κατά τον έλεγχο αναγράφονται στον πίνακα προσωπικού (έντυπο Ε4),
καταλογίσουν τις ασφαλιστικές εισφορές που αναλογούν σε βάρος των επιχειρήσεων και να επιβάλουν τα αναλογούντα πρόστιμα σε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης της ασφαλιστικής νομοθεσίας.
Βάσει του νέου Κανονισμού, ο εργοδότης υποχρεούται να χορηγεί στους ελεγκτές των ΠΕΚΑ τα στοιχεία που ζητήθηκαν εντός αποκλειστικής προθεσμίας 20 ημερών. Σε περίπτωση που η τασσόμενη προθεσμία παρέλθει άπρακτη, εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα.  

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης