Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Πέντε μεγάλα χτυπήματα χωρίς τέλος για τις επιχειρήσεις

Πέντε μεγάλα χτυπήματα χωρίς τέλος για τις επιχειρήσεις
Σε αχαρτογράφητα νερά ο χρηματοοικονομικός τομέας, τι λέει η EIOPA
Σχετικά Άρθρα

Πέντε μεγάλα εμπόδια αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις που έχουν παραβιαστεί από χάκερς: Απώλεια χρημάτων ή περιουσιακών στοιχείων από πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς της επιχείρησης. Απώλεια κερδών σε περίπτωση συμβάντος διακοπής εργασιών.
Ζημία στη φήμη και δη το κόστος των δημοσίων σχέσεων, διαφήμισης.
Πρόστιμα και κυρώσεις που ενδέχεται να επιβληθούν στην επιχείρηση από εποπτικές αρχές και σχετίζονται με εξ αμελείας μη έγκαιρη γνωστοποίηση ή εξ αμελείας λανθασμένη πράξη/ παράλειψη στη διαχείριση του περιστατικού κυβερνοεγκλήματος .
Η ασφάλιση κατά των κινδύνων του κυβερνοχώρου διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους στον κυβερνοχώρο, προσφέροντας πολλές διαφορετικές υπηρεσίες, τόσο πριν, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά από ένα περιστατικό κυβερνοεπίθεσης, αναφέρει σε μελέτη της η ΕΑΕΕ, τονίζοντας ότι η ασφάλιση κατά των κινδύνων του κυβερνοχώρου είναι πολύπλοκη, ωστόσο στην χώρα μας σήμερα προσφέρεται από ορισμένο αριθμό ασφαλιστικών εταιριών, είτε ως αυτοτελές ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Προσοχή με την ενεργοποίηση της ασφαλιστικής κάλυψης

Αν, και εξελισσόμενο το είδος αυτό της ασφάλισης, τα βασικά σημεία μίας αυτοτελούς ασφαλιστικής σύμβασης για την κάλυψη των κινδύνων του κυβερνοχώρου ο Ασφαλιστής αναλαμβάνει την υποχρέωση να αποζημιώσει τον Ασφαλισμένο για διάφορες Οικονομικές Αξιώσεις που θα εγείρουν Τρίτοι, οι οποίοι θα ισχυριστούν και θα αποδείξουν ότι με πράξεις ή παραλήψεις του Ασφαλισμένου ή από κακόβουλη ενέργεια τρίτων (hackers) που σχετίζεται με Ηλεκτρονικούς και Διαδικτυακούς Κινδύνους προκλήθηκε σε αυτούς οικονομική ζημιά ή ηθική βλάβη, για την οποία δικαιούνται και διεκδικούν εκ του νόμου χρηματική αποζημίωση.
Ο Ασφαλιστής θα αποζημιώσει επίσης και την άμεση οικονομική ζημία που θα υποστεί ο Ασφαλισμένος στα όρια της ευθύνης και του εύρους των καλύψεων που συμφωνούνται με την Ασφαλιστική Σύμβαση.
Για να ενεργοποιηθεί η ασφαλιστική σύμβαση το ζημιογόνο γεγονός πρέπει να αφορά δραστηριότητα του λήπτη της ασφάλισης εντός των γεωγραφικών ορίων που συμφωνούνται και να εγείρεται αξίωση και πάλι εντός των γεωγραφικών ορίων που συμφωνούνται .
Το ζημιογόνο γεγονός να οφείλεται σε συμβάν που λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια της ασφαλιστικής περιόδου ή μετά την ημερομηνία αναδρομικής ισχύος της κάλυψης που ενδεχομένως έχει συμφωνηθεί και μέχρι τη λήξη της Ασφαλιστικής Περιόδου της ασφαλιστικής σύμβασης.

Αξιώσεις και εξαιρέσεις

Οι αξιώσεις να εγερθούν για πρώτη φορά εντός της ασφαλιστικής περιόδου της ασφαλιστική σύμβασης, καθώς και να έχουν αναγγελθεί εγγράφως από τον Ασφαλισμένο ή και μέχρι την ημερομηνία λήξης της εκτεταμένης περιόδου αναγγελίας / δήλωσης απαιτήσεων.
Πέραν των βασικών εξαιρέσεων ενημερώνει η ΕΑΕΕ τα συμβόλαια δεν καλύπτουν ζημιές που οφείλονται σε μόλυνση, ρύπανση, υποβάθμιση του περιβάλλοντος και περιβαλλοντική ευθύνη. Δεν καλύπτουν σωματικές βλάβες και υλικές ζημιές είτε ζημιά που οφείλεται σε παραβίαση της πνευματικής ιδιοκτησίας, η ακόμα ζημιές που οφείλονται σε λάθη και παραλείψεις που αφορούν την αποκατάσταση των προβληματικών συστημάτων της επιχείρησης.

Ανακοινωθέν από την EIOPA

H συχνότητα και η πολυπλοκότητα των περιστατικών στον κυβερνοχώρο, ιδίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα αλλά και σε άλλους τομείς, έχουν αυξηθεί σημαντικά καθώς οι οικονομικές και χρηματοοικονομικές δραστηριότητες έχουν ψηφιοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό.
Η πανδημία Covid-19 επιτάχυνε σημαντικά τη μετάβαση στην ψηφιοποίηση, με αποτέλεσμα η εξάρτηση από τις ψηφιακές υποδομές να έχει οδηγήσει τις εταιρίες, τις χρηματοοικονομικές οντότητες και τους καταναλωτές σε όλο και μεγαλύτερη έκθεση σε περιστατικά που σχετίζονται με κινδύνους του κυβερνοχώρου.
Επιπλέον, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι οικονομικές και χρηματοοικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβάλει τα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως απάντηση δημιουργούν ένα περιβάλλον αστάθειας, όπου ενδέχεται να συμβούν περιστατικά που σχετίζονται με τον κυβερνοχώρο.
Για τους ασφαλισμένους η ασφαλιστική αγορά μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στον μετριασμό των επιπτώσεων αυτών των κινδύνων Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΙΟPA, η ασφάλιση θα πρέπει να αποτελεί μέρος της λύσης των επιχειρήσεων χρηματοοικονομικού μεταξύ άλλων τομέα.

Ελ. Ερμ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης