Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα την Τετάρτη - Έμφραγμα στις συγκοινωνίες

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα την Τετάρτη - Έμφραγμα στις συγκοινωνίες
Κυκλοφοριακό έμφραγμα αναμένεται στην Αθήνα
Σχετικά Άρθρα

Σε απεργιακό κλοιό από τα μεσάνυχτα θα βρεθεί η χώρα εξαιτίας της συμμετοχής εργαζομένων στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχουν προκηρύξει για ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα η ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αντίστοιχα.
Κυκλοφοριακό έμφραγμα αναμένεται στην Αθήνα, καθώς στην απεργία εκτός από τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα μετέχουν και τα ΤΑΞΙ, ενώ αναμένονται και δυο μαζικές συγκεντρώσεις από τα συνδικάτα στις 11.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος και νωρίτερα 10.30 πμ από το ΠΑΜΕ στα προπύλαια του Πανεπιστημίου.
Πολύωρες θα είναι οι στάσεις εργασίας εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Μετρό - Ηλεκτρικός -Λεωφορεία - Τραμ

Αργά το βράδυ της Τρίτης ανακοινώθηκε στα Σωματεία των εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ (λεωφορεία) και της ΟΣΥ (ΜΕΤΡΟ) πως η συμμετοχή τους στην απεργιακή κινητοποίηση κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική, μετά την προσφυγή των διοικήσεων των Οργανισμών στη δικαιοσύνη.
Ωστόσο οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και στο μετρό (γραμμές 2 και 3) θα συμμετάσχουν καθολικά με 24ωρη απεργία στις αυριανές κινητοποιήσεις, επικαλούμενοι την ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, σύμφωνα με την οποία «καταγγέλλει τον αντεργατικό και αντικοινωνικό συντονισμό για τη δικαστική παρεμπόδιση της συμμετοχής των εργαζομένων στα Μέσα Μεταφοράς στην Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία της 9ης Νοέμβρη 2022», δηλώνοντας πως η απεργία είναι νόμιμη και η προκήρυξη είναι ήδη γνωστή από τις 15 Σεπτέμβρη, που αποφασίσθηκε ομόφωνα από την Ολομέλεια της Διοίκησης της ΓΣΕΕ.
Το Τραμ θα πραγματοποιήσει στάση εργασίας και θα κυκλοφορήσει από τις 8:00 το πρωί έως τις 22:00 και η γραμμή 1 του μετρό (πρώην ηλεκτρικός) από τις 9:00 – 17:00.
Η 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση των τρόλει θα πραγματοποιηθεί κανονικά γιατί δεν πρόλαβε να εκδικαστεί η προσφυγή τους σήμερα.
Παράνομη και καταχρηστική κρίθηκε η στάση εργασίας και των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, οι οποί αποσύρουν τη συμμετοχή τους και οι πτήσεις θα πραγματοποιηθούν κανονικά.
Νόμιμη κρίθηκε η 24ωρη απεργία της ΟΣΥΠΑ καθώς δεν επηρεάζει τα δρομολόγια των αεροπλάνων
Κανονικά θα εκτελεστούν τα δρομολόγια των ειδικά διασκευασμένων οχημάτων εξυπηρέτησης των Ατόμων με Αναπηρίες, καθώς και η νυχτερινή γραμμή Ν1 που εκτελεί το δρομολόγιο ΚΤΕΛ - Αεροδρόμιο Νυχτερινό.
Και η ΠΝΟ συμμετέχει στην 24ωρη πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ με τη συμμετοχή των πληρωμάτων σε όλες τις κατηγορίες πλοίων από τις 00:01 της Τετάρτης 9/11 έως τις 00:00 της Πέμπτης 10/11.
Τη διενέργεια 24ωρης απεργίας αποφάσισε το συνδικάτο αυτοκινητιστών ταξί της Αττικής, καλώντας παράλληλα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΣΑΤΑ.

Συνδικαλιστικό μητρώο

Αλλαγές υπόσχεται το υπουργείο Εργασίας στο νόμο για το Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕΜΗΣΟΕ), η συνταγματικότητα του οποίου παραπέμπεται στην Ολομέλεια, καθώς η πλειοψηφία του Σώματος έκρινε ότι προσβάλλει τον πυρήνα της συνδικαλιστικής ελευθερίας.
Όπως επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας είναι μια μεταρρύθμιση που προάγει την διαφάνεια, την δημοκρατική λειτουργία και την αντιπροσωπευτικότητα στο συνδικαλισμό.
Η προώθησή του δεν είναι άσχετη με τα επεισόδια που έγιναν στο τελευταίο συνέδριο της ΓΣΕΕ και με την αμφισβήτηση της αντιπροσωπευτικότητας και της διαφάνειας εκ των έσω με εκατέρωθεν καταγγελίες.
Η απόφαση του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ, όπως αυτή δημοσιεύτηκε σε περίληψη, δεν θίγει τον νέο θεσμό του ΓΕΜΗΣΟΕ στον πυρήνα του. Μόνο επιμέρους ζητήματα λειτουργίας θίγονται στην εν λόγω απόφαση του Δ’ Τμήματος και παραπέμπονται προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια.
Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα καταθέσει τις απόψεις του στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου. Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο ότι το ΓΕΜΗΣΟΕ δεν αμφισβητείται, θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποτελεσματική λειτουργία του.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης