Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Ο λογαριασμός του πολέμου στις πόρτες των ιδιωτικά ασφαλισμένων

Ο λογαριασμός του πολέμου στις πόρτες των ιδιωτικά ασφαλισμένων
Ο πληθωρισμός και η αλλαγές στο πεδίο των κινδύνων θα κοστολογηθούν πολύ ακριβά.
Ασύλληπτες είναι απώλειες συνεχίζουν να γράφουν οι αντασφαλιστές.
Ζητούν μεγαλύτερη συμμετοχή στις καλύψεις από τις ασφαλιστικές ενώ παύουν να αντασφαλίζουν ζημιές που σε περιοχές χωρίς την συμμετοχή της κρατικής ασφάλισης. Ο λογαριασμός δεν βγαίνει, επικρατεί ανασφάλεια αναφέρουν πηγές του ΒΝ που βρέθηκαν στο Baden Baden. Στο βάθος οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης που προειδοποιούν και περιμένουν στην γωνία για νέες αξιολογήσεις.
Οι ζημιές μαμούθ που γράφουν οι ευρωπαίοι αντασφαλιστές τη μία ημέρα μετά την άλλη τα τελευταία έξι χρόνια είναι αδύνατο να καλυφθούν από τις αυξήσεις των τιμών, προκαλώντας ισχυρό αντίκτυπο στον κλάδο που θα φανεί και στις τσέπες του τελικού καταναλωτή.
Η Ευρώπη της πολυφωνίας και των απανωτών διαφωνιών με τις μονομερείς πολιτικές αποφάσεις για την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία έβγαλε τα μάτια της, ενώ οι κοστοβόρες φυσικές καταστροφές τα τελευταία χρόνια την αποτελείωσαν.

Οι ‘στροφές’ δεν είναι πανάκεια

Αν, και με τις ‘στροφές’ στον κίνδυνο που κάνουν οι αντασφαλιστές κατάφεραν τα τελευταία πέντε έτη να βελτιώσουν τον δείκτη ζημιών και εξόδων προς τα καθαρά ασφάλιστρα (combined ratio), κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, από το 97% στο 95% στο 2022, ο δείκτης απέχει από το 93% που ήταν το 2013.
Αν και η εικόνα στο underwriting λόγω αποφυγής των κακοτοπιών βελτιώθηκε, η πραγματική συνολική εικόνα του κλάδου είναι διαφορετική, έχοντας επιβαρυνθεί με τόσες απώλειες τα τελευταία χρόνια.
Αμέτρητες φυσικές καταστροφές λόγω κλιματικής αλλαγής, πανδημία επί δύο τουλάχιστον χρόνια, με το πόλεμο στην Ουκρανία κερασάκι στην τούρτα εκτροχιάζει κυριολεκτικά τους προϋπολογισμούς των αντασφαλιστών. Αρκετοί Ευρωπαίοι αντασφαλιστές αναφέρουν δείκτες ζημιών προς τα καθαρά ασφάλιστρα που περνούν πέρα από την κόκκινη γραμμή.
Οι δείκτες ζημιών προς τα καθαρά ασφάλιστρα ξέφυγαν στο 102% μεταξύ 2016-2020 από 91% που ήταν συγκρατημένοι μεταξύ 2012-2016.

Τα σπάνε και περνάνε το κόκκινο οι δείκτες ζημιών στην Ευρώπη

Ο δείκτης της Guy Carpenter’s Reinsurance έφτασε στο 100% τα τελευταία 4 με πέντε χρόνια με το 2021 να εκτιμάται ότι οι ζημιές που διαμορφώνουν τον δείκτη θα υποχωρήσουν κάτω του 100% και η κερδοφορία θα βελτιωθεί.
Ο γίγαντας της Ευρώπης, η Ελβετική Swiss Re ανακοίνωσε καθαρές ζημιές 285 εκατομμυρίων δολαρίων στο πρώτο 9μηνο το 2022 λόγω μειωμένων επενδυτικών αποδόσεων και αυξημένες απαιτήσεις από φυσικές καταστροφές.
Οι αποδόσεις των ίδιων κεφαλαίων υποχώρησαν στο -2.1% το 9μηνο του 2022 συγκριτικά με το περυσινό αντίστοιχο χρονικό διάστημα που τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στο 1,3 δισεκατομμύρια και οι αποδόσεις των ίδιων κεφαλαίων έκλεισαν στο 6,6%.
Το ζημιογόνο αποτέλεσμα το αποδίδει ο Ελβετός γίγαντας στις χαμηλές αποδόσεις επί των επενδύσεων, στις ζημιές από φυσικές καταστροφές που έφτασαν στα 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια και στην διακράτηση αποθεματικών κεφαλαίων που σχετίζονται με τον πόλεμο που έφερε η Ευρώπη στην πόρτα της το πρώτο τρίμηνο ύψους 283 εκατομμυρίων δολαρίων .

Αλλαγές με κόστος προβλέπει η Munich RE

Η Munich Re δεν βλέπει ρόδινα τα πράγματα για την Ευρωπαϊκή οικονομία λόγω του πολέμου σε συνδυασμό με την αύξηση των διαδικτυακών κινδύνων και των φυσικών καταστροφών. Όλα μαζί βάζουν σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι την Ευρώπη.
Ο πληθωρισμός και η αλλαγές στο πεδίο των κινδύνων θα κοστολογηθούν πολύ ακριβά.
Ο λογαριασμός θα φτάσει σε εμάς.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης