Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Αμφίσημα μηνύματα κυβέρνησης για ασφαλιστικές και φυσικές καταστροφές

Αμφίσημα μηνύματα κυβέρνησης για ασφαλιστικές και φυσικές καταστροφές
Δεν έχει οριστικοποιηθεί το κανονιστικό πλαίσιο για επενδύσεις σε πράσινα έργα υποδομών.
Αμφίσημα είναι τα μηνύματα που εκπέμπει η ΕΕ και η κυβέρνηση για την χρηματοδότηση των μεγάλων πράσινων έργων υποδομών από τους μεγάλους θεσμικούς επενδυτές, τις ασφαλιστικές.
Το σενάριο αυτό είναι φανταστικό γιατί στην πράξη το κανονιστικό πλαίσιο και η νομοθεσία αποτρέπουν.
Φρένο πρέπει να μπει στους κυβερνώντες στα εύκολα λόγια που νομιμοποιούν τον πομπό αλλά απορυθμίζουν τους δέκτες.

Στην ημερίδα της ΕΑΕΕ χτες για τις καταστροφές, την κλιματική αλλαγή και την ασφάλιση περιουσίας ειπώθηκε από εκπρόσωπο της κυβέρνησης ότι μόνο το 16% της περιουσίας των ελλήνων είναι ασφαλισμένο και ότι η καθολική ασφάλιση θα δώσει λύση απέναντι στο τσουνάμι που προκαλούν οι φυσικές καταστροφές.
Λίγο αργότερα ανακοινώθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να κάνει υποχρεωτική την ασφάλιση μόνο για τους κατόχους παρακτίων κατοικιών.

Δεν σπάζει το κατεστημένο των κρατικών αποζημιώσεων

Ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου πρόεδρος της ΕΑΕΕ διεμήνυσε ότι κανείς δεν τολμά να σπάει το κατεστημένο που σημαίνει ότι κανείς δεν τολμά μεταρρυθμίσεις . Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν λαμβάνει υπόψη της τις αρχές της ασφάλισης , ψάχνει να βρει λύσεις στο περιθώριο των συζητήσεων, βυθίζοντας ιδιοκτήτες περιουσίων στο χάος, όταν τα γεγονότα φυσικών καταστροφών λάβουν χώρα. Παρά το γεγονός ότι ο Ευρωπαϊκός κουμπαράς αποζημιώνει έναντι φυσικών καταστροφών υπό ορισμένες προϋποθέσεις τα σχέδια της κυβέρνησης για τις φυσικές καταστροφές συνεχίζουν να αιωρούνται μεταξύ σφύρας και άκμονος.

Εν αναμονή αλλαγών στο Solvency II το 2023

Στο πλαίσιο των επενδύσεων και των χρηματοδοτήσεων, δεν έχουν ακόμα κλειδώσει οι αλλαγές στο Solvency II, το οποίο ως είναι σήμερα αποτρέπει τους μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές να ρίξουν κονδύλια σε πράσινα έργα υποδομών. Σε δυσμενή θέση είναι η Ελλάδα μη έχοντας αναβαθμιστεί από τους οίκους αξιολόγησης υποχρεούμενη να συγκεντρώνει υψηλότερα αποθεματικά ανά τον κίνδυνο των επενδεδυμένων κεφαλαίων.

Οι μέτοχοι αποζητούν κέρδη και αποδόσεις

Αναπόσπαστο κομμάτι για τις ασφαλιστικές, τέλος, είναι οι μέτοχοι οι οποίοι ζητούν να πάρουν αποδόσεις, αν οι ασφαλιστικές λειτουργούν φιλόπτωχο ταμείο, δεν έχουν βάζουν κέρδη στα ταμεία, στην καλύτερη περίπτωση οι μέτοχοι θα αποσύρουν τις επενδύσεις και στην χειρότερη οι ασφαλιστικές δεν θα μπορούν να επιτελέσουν τον σκοπό τους που είναι να δώσουν καλύψεις και να στηρίξουν την οικονομία

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης