Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Στα σκαριά νέο νομοσχέδιο με τέσσερις αλλαγές για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης - Τι περιλαμβάνει;

Στα σκαριά νέο νομοσχέδιο με τέσσερις αλλαγές για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης - Τι περιλαμβάνει;
Στα σκαριά βρίσκεται και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μετά την ψήφιση του μίνι ασφαλιστικού νομοσχεδίου «σκούπα» νέο νομοσχέδιο που θα βελτιώνει και θα επεκτείνει τη σύσταση νέων, αλλά και τη λειτουργία των 27 υφιστάμενων Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Το σχέδιο νόμου βρίσκεται υπό επεξεργασία στο υπουργείο Εργασίας από τους κ.κ. Κ. Χατζηδάκη και Π. Τσακλόγλου και θα κινείται σε τέσσερις άξονες:

  1. Στη μείωση της γραφειοκρατίας και του διοικητικού βάρους μέσω της απλοποίησης διαδικασίας αδειοδότησης ενός ΤΕΑ
  2. Στη βελτίωση της ευελιξίας μέσω της δυνατότητας ίδρυσης πολυ-εργοδοτικών ΤΕΑ και σε αυτό το «κομμάτι» αναμένεται να ενταχθεί η πρωτοβουλία των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ-ΣΕΒ, ΓΣΒΕΕ,κλπ) για τη δημιουργία ενός Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου Ασφάλισης που θα περιλαμβάνει όλους τους εν ενεργεία εργαζόμενους.
  3. Στην ενδυνάμωση της εποπτείας με τη θέσπιση ενιαίων κανόνων και ο εξορθολογισμός της φορολόγησής τους.
  4. Στη σύσταση πολυ-εργοδοτικών Ταμείων που δημιουργούνται από ομάδες ανθρώπων που δεν έχουν κάποιο επαγγελματικό δεσμό, δεν ανήκουν στην ίδια επαγγελματική ομάδα, δεν κάνουν το ίδιο επάγγελμα και δεν απασχολούνται στην ίδια επιχείρηση, σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου κυριαρχούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και υπάρχει μεγάλος αριθμός αυτοαπασχολούμενων, βρίσκεται στην ατζέντα του υπουργείου Εργασίας, σε μια προσπάθεια να υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη του θεσμού της επαγγελματικής ασφάλισης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πάνω από το 88% των επιχειρήσεων απασχολούν έως 10 άτομα προσωπικό και συνολικά το 98,4% των επιχειρήσεων απασχολεί έως 50 άτομα. Έτσι, εκτιμάται ότι στο νέο θεσμικό πλαίσιο θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα της δημιουργίας πολυεργοδοτικών - πολυσυμμετοχικών ταμείων.
Στη χώρα μας το συνολικό ενεργητικό 27 ΤΕΑ φτάνει σε 1,834 δισ. ευρώ, από 1,643 δισ. ευρώ στα τέλη του 2020, αυξημένο κατά 11,69%.
Το ενεργητικό έφτασε τον Μάρτιο του 2022 το 1,799 δισ. ευρώ, λόγω της διόρθωσης των αγορών, με υψηλή μεταβλητότητα και έντονη οικονομική αβεβαιότητα. Η μέση ετήσια σταθμική απόδοση του χαρτοφυλακίου των ελληνικών ΤΕΑ το 2021 έφτασε στο 6,14%. Η απόδοση είναι σημαντικά υψηλότερη από τα μέσα επίπεδα επιτοκίων που επικράτησαν στις αγορές χρήματος, αναδεικνύοντας τα οφέλη της μακροχρόνιας τακτικής και επαρκώς διαφοροποιημένης επένδυσης μέσω της αξιοποίησης της υψηλής ποιότητας επαγγελματικής διαχείρισης.
Είναι ενδεικτικό ότι πολλές χώρες το τελευταίο διάστημα στρέφονται προς τη δημιουργία πολυ-εργοδοτικών ΤΕΑ, ενώ είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στην Ιρλανδία, έχει πλέον τεθεί επίσημα στόχος δραστικού περιορισμού των επαγγελματικών ταμείων, τα οποία σήμερα είναι περίπου 60.000, σε 100 με 150 πολυ-εργοδοτικά ταμεία.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης