Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Υποσχέσεις κυβερνήσεων με άδειο κρατικό κορβανά

Υποσχέσεις κυβερνήσεων  με άδειο κρατικό κορβανά

Τα ιδιωτικά αντασφαλιστικά κεφάλαια αναζητούν συνεργασίες

 

Χωρίς αντίκρισμα είναι οι υποσχέσεις των κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση των κινδύνων από την κλιματική αλλαγή από την στιγμή που εκλείπουν συνεργασίες κρατών με (αντ)ασφαλιστικές.
Ο κίνδυνος έχει εξελιχθεί σε πολύ πιο βίαιος ενώ τα πορτοφόλια του κόσμου έχει αδειάσει ΕΕ με τις αποφάσεις της περί κορωνοϊού και πολέμου.
Με χώρες της Ευρώπης να εξεγείρονται η μία μετά την άλλη και την Ελλάδα να παρακολουθεί από τον καναπέ και το κινητό τις εξελίξεις για το  κόστος ζωή, οι λύσεις που προκρίνουν  για την κλιματική αλλαγή όσοι έχουν πάρει στα χέρια τους την οικονομία είναι η συνεργασία χωρίς περιστροφές του κρατικού κορβανά με τις (αντ)ασφαλιστικές.
Το ζητούμενο είναι πώς μπορεί να γίνει η προσαρμογή τόσο βίαια, επισημαίνει η PwC.

Απειρος ο κίνδυνος της κλιματικής αλλαγής

Αναμφισβήτητα, το κόστος της ενέργειας, ο πληθωρισμός  και τα γεωπολιτικά είναι τα φλέγοντα ζητήματα που λιμνάζουν στα νερά της ΕΕ κοντά ένα χρόνο με τις αποφάσεις να πηγαινοέρχονται και τις συζητήσεις να μην έχουν αρχή, μέση και τέλος και στόχο, ωστόσο η κλιματική αλλαγή επανήλθε στην σκηνή με τον τυφώνα ΙΑΝ στην Φλόριντα.
Ο κίνδυνος από την κλιματική αλλαγή είναι συστημικός και δεν περιορίζεται πλέον μόνο σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές. Για την Ελλάδα, επίσης είναι πολύ μεγάλος, όσο μεγάλος είναι και ο δημοσιονομικός κίνδυνος.

Τα ιδιωτικά αντασφαλιστικά κεφάλαια αναζητούν συνεργασίες

Οι (αντ)ασφαλιστικές έχουν βαδίσει προς την ενσωμάτωση του κλιματικού κινδύνου στις πολιτικές τους, συγκεντρώνοντας στοιχεία στο underwriting για την ξηρασία, τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες, τις καταιγίδες ακόμα και για περιοχές που δεν είχαν ιστορικό προηγούμενο.
Για παράδειγμα ποτέ δεν είχαν εκτιμηθεί απώλειες και ο αντίκτυπος τους, λόγω ξηρασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο ή την Γερμανία από ακραίες καιρικές συνθήκες το περασμένο καλοκαίρι.
Ωστόσο, φύσιν αδύνατον να μπορούν τα αντασφαλιστικά ιδιωτικά κεφάλαια να ανταποκριθούν στον κίνδυνο αυτό.
Συνεπώς και η αντιμετώπιση του ζητήματος έγκειται στο πόσο δύναμη έχει ο κλάδος να συμπράξει με τον δημόσιο τομέα ώστε να μην αναλάβει μεγάλη έκθεση σε έναν κίνδυνο καθώς και πόσο διάθεση έχει το κράτος να κάνει αλλαγές ριζικές.

Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης