Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Allianz Trade: Δύσκολες μάχες έχουν να δώσουν τα κράτη στην ΕΕ

Allianz Trade: Δύσκολες μάχες έχουν να δώσουν τα κράτη στην ΕΕ
Από την άλλη πλευρά, η Γερμανία προβλέπεται να επιτύχει δείκτη χρέους κάτω από το όριο του 60% έως το 2028

Επιδείνωση του δημοσίου χρέους στην Ευρώπη αναμένει η Allianz Trade – Ασφαλιστική Πιστώσεων 100% θυγατρική της Allianz SE, καθώς η ΕΚΤ ανεβάζει τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό.
Οι υπουργοί των Οικονομικών στην Ευρώπη, τονίζει θα πρέπει να διατηρήσουν τις ισορροπίες σε μία χρονική περίοδο που η ανάπτυξη διολισθαίνει και το κόστος αναχρηματοδότησης αυξάνεται.
Μέχρι στιγμής, οι κρατικοί προϋπολογισμοί στην ΕΕ υποδηλώνουν ισχυρή στήριξη των κρατών απέναντι στην κρίση το 2023, υπό το κίνδυνο να καθυστερήσει η δημοσιονομική προσαρμογή.
Η Allianz αναμένει για το 2023 την μείωση των κρατικών ελλειμμάτων σε όλες τις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης, εκτός από τη Γαλλία (στο 5,5% του ΑΕΠ).

Ακροβατούν Γαλλία και Ιταλία

Οι λόγοι δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία πρόκειται να αυξηθούν.
Από την άλλη πλευρά, η Γερμανία προβλέπεται να επιτύχει δείκτη χρέους κάτω από το όριο του 60% έως το 2028.
Η αύξηση του κόστους αναχρηματοδότησης θα ασκήσει πιέσεις στη βιωσιμότητα του χρέους.
Υπό την προϋπόθεση ότι τόσο οι δείκτες του δημόσιου χρέους όσο και η μέση διάρκεια χρέους διατηρούνται σταθεροί  τα επόμενα 15 χρόνια, μια αύξηση του επιπέδου των επιτοκίων κατά 200 μονάδες βάσης σημαίνει ότι οι δαπάνες για τόκους σε σχέση με το ΑΕΠ θα ανέλθουν σε 1,4% στη Γερμανία, 2,3% στη Γαλλία, 2,4% στην Ισπανία και 3% στην Ιταλία έως το 2030.
Για  την Ιταλία και την Ισπανία, η πρόσθετη δημοσιονομική επιβάρυνση υπερβαίνει τη συνολική δημόσια επένδυση σε σχέση με το ΑΕΠ το 2019.

Δημοσιονομική πειθαρχία και ανάπτυξη

Για να αποφευχθούν οι απώλειες  και να προστατευθούν τα δημοσιονομικά απαιτείται διευκρινίζει η Allianz  πολύ μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία και υψηλότερη ονομαστική ανάπτυξη. Ωστόσο, οι τρέχοντες δείκτες χρέους προς ΑΕΠ στη Γαλλία (113%), την Ιταλία (151%) και την Ισπανία (118%) χρειάζονται ηράκλεια προσπάθεια για εξυγιανθούν με  αξιοσημείωτη μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος. Σε σχέση με τη δημοσιονομική της στάση το 2023. Οι ευάλωτες χώρες, όπως η Ιταλία, θα πρέπει να διπλασιάσουν τους ρυθμούς ανάπτυξης  για να μειώσουν τα επίπεδα χρέους.

Οι νέοι κρατικοί προϋπολογισμοί δίνουν προτεραιότητα στη στήριξη της κρίσης και καθυστερούν την αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή.
Καθώς η δημοσιονομική πολιτική βρίσκεται στο επίκεντρο του μετριασμού του οικονομικού κόστους της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην επικείμενη ανακοίνωση των προϋπολογισμών από πολλές κυβερνήσεις της Ευρωζώνης.
Στις 26 Σεπτεμβρίου, η γαλλική κυβέρνηση δημοσίευσε το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2023, το οποίο επεκτείνει τα μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις μεταξύ άλλων με φοροαπαλλαγές περιορίζουν τη δημοσιονομική προσαρμογή μόνο στο 0,2% του ΑΕΠ.
Στη Γερμανία, τα σχέδια προτείνουν δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ το 2023, ενώ το πακέτο ελάφρυνσης των 65 δισεκατομμυρίων δεν θα επηρεάσει αρνητικά  τα δημοσιονομικά της χώρας και η ασπίδα προστασίας των 200 δισεκατομμυρίων για την χρηματοδότηση του ανώτατου ορίου τιμής του φυσικού αερίου, (5,6% του ΑΕΠ),
Ενώ το ιταλικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τις επικαιροποιημένες οικονομικές και δημοσιονομικές προβλέψεις στις 28 Σεπτεμβρίου, το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2023 αναμένεται μόνο τον Νοέμβριο λόγω των πρόσφατων κοινοβουλευτικών εκλογών .

Τα χρέη πνίγουν την Ευρώπη – μόνο η Γερμανία θα καταφέρει να μειώσει το χρέος

Λόγω των μέτρων του covid o δείκτης του δημόσιου χρέους της ευρωζώνης εκτινάχθηκε σε ιστορικό υψηλό 97% το 2020 με τα χαμηλά επιτόκια να βοηθάνε στην διαχείριση.
Το 2022-23, τα δημόσια οικονομικά της ευρωζώνης θα περπατάνε σε τεντωμένο σχοινί με τον πληθωρισμό να μην επανέρχεται στα επίπεδα του 2029.
Η αύξηση των επιτοκίων θα τροφοδοτήσει με υψηλότερα επιτόκια όλα τα κράτη αργά ή γρήγορα. Σε αυτό το νέο περιβάλλον η σταθεροποίηση των βαριδίων του δημοσίου χρέους των κρατών θα είναι δύσκολη μάχη.

Μεταξύ των τεσσάρων μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, μόνο η Γερμανία θα καταφέρει να μειώσει το δημόσιο χρέος, αναφέρει η Αllianz.

Ελ. Ερμ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης