Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Χειρόφρενο σε καλύψεις και γκάζι σε αυξήσεις ασφαλίστρων

Χειρόφρενο σε καλύψεις και γκάζι σε αυξήσεις ασφαλίστρων

Κύκλοι της αγοράς μιλώντας στο ΒΝ συνηγορούν τονίζοντας ότι δεν υπάρχει περιθώριο διατήρησης των ίδιων τιμών το 2023, βλέπουν μεγάλες αυξήσεις καθώς οι underwriters έχουν στόχο να γράψουν κέρδη στα λογιστικά τους βιβλία

Εφιάλτης γίνεται για τις ασφαλιστικές ο πληθωρισμός, συμπαρασύροντας ότι βρει μπροστά του. Οι ασφαλιστικές σήκωσαν χειρόφρενο σε καλύψεις που το κόστος του είναι «ασήκωτο» ενώ βρίσκονται προ των πυλών για μεγάλες αυξήσεις στα ασφάλιστρα, υπό την απειλή των εξαγορών και των ακυρώσεων συμβολαίων.

Αδυνατούν να καλύψουν το κόστος κεφαλαίου

Οι αντασφαλιστές σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΝ αδυνατούν να καλύψουν το κόστος κεφαλαίου τα επόμενα χρόνια υπό τον όρο ότι οι τρέχουσες συνθήκες δεν θα αλλάξουν στο μέλλον. Παρά το γεγονός ότι το 2021 ήταν κερδοφόρο συνολικά για τον κλάδο, ορισμένοι επιχειρηματικοί τομείς έγραψαν απώλειες, τόσες, που να μην μπορούν να καλύψουν τα κεφάλαια κίνησης για τα επόμενα χρόνια, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται τα περιθώρια ανόδου.

Οι underwriters θέλουν να εμφανίσουν κέρδη

Κύκλοι της αγοράς μιλώντας στο ΒΝ συνηγορούν τονίζοντας ότι δεν υπάρχει περιθώριο διατήρησης των ίδιων τιμών το 2023, βλέπουν μεγάλες αυξήσεις καθώς οι underwriters έχουν στόχο να γράψουν κέρδη στα λογιστικά τους βιβλία.

Τα προβλήματα σε ορισμένους τομείς έρχονται και αντισταθμίζουν κατά κάποιο τρόπο οι αυξήσεις επιτοκίων. Αν ο πληθωρισμός τρέχει με έναν ρυθμό 12% κάπου κοντά στον ρυθμό της Ελλάδας.

Ή άνοδος των επιτοκίων από την ΕΚΤ δεν σώζει την κατάσταση

Και αν και στο πρόσφατο παρελθόν, η αγορά περίμενε με το κιάλι τις αυξήσεις των επιτοκίων, σήμερα οι αυξήσεις που έγιναν από την ΕΚΤ δεν λύνουν το πρόβλημα καθώς το ύψος του πληθωρισμού για ορισμένες αγορές είναι πρωτόγνωρος. Οπότε είναι δύσκολο τα αυξημένα επιτόκια να μπορέσουν να χτυπήσουν τον πληθωρισμό που καλπάζει.  

Ο πληθωρισμός, οι ίδιες πηγές τονίζουν θα κυριαρχήσει την αγορά των ασφαλειών μέχρι το τέλος του χρόνου και αρχές του επομένου, οδηγώντας τις αποζημιώσεις στα ύψη, άλλα και αφαιρώντας εισόδημα από τα ταμεία των επιχειρήσεων, και τις τσέπες των καταναλωτών. Την ίδια στιγμή ο πληθωρισμός, ταρακουνά την εφοδιαστική αλυσίδα από την οποία οι ασφαλιστικές έχουν ήδη γράψει ζημιές τα τελευταία χρόνια.

Ελ.Ε

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης