Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Με προβλήματα εργασιακής εξακρίβωσης - σε σπαστά ωράρια - ξεκίνησε η φάση καθολικής εφαρμογής της Κάρτας Εργασίας

Με προβλήματα εργασιακής εξακρίβωσης - σε σπαστά ωράρια - ξεκίνησε η φάση καθολικής εφαρμογής της Κάρτας Εργασίας
Από την 1η Οκτωβρίου όλες οι επιχειρήσεις καλούνται να υποβάλλουν το έντυπο Ε4 στο Π.Σ. Εργάνη, για την απογραφική διαδικασία του συνόλου των εργαζομένων μισθωτής εξαρτημένης εργασίας
Σχετικά Άρθρα

Με άλυτα κλαδικά προβλήματα - ωράριο, μη εφαρμογή 8ωρου- συνεχίζεται η απογραφική διαδικασία που ξεκίνησε το Σάββατο 1η Οκτωβρίου για την εφαρμογή της δεύτερης, καθολικής εφαρμογής φάσης της Κάρτας Εργασίας.
Όλες οι επιχειρήσεις καλούνται να υποβάλλουν το έντυπο Ε4 στο Π.Σ. Εργάνη, για την απογραφική διαδικασία του συνόλου των εργαζομένων μισθωτής εξαρτημένης εργασίας.
Τα προβλήματα για το πως θα δηλωθούν στην Εργάνη, που έχει συγκεκριμένη πλατφόρμα, εστιάζονται σε κλάδους που δεν εργάζονται με 8ωρη απασχόληση (όπως οι δημοσιογράφοι) και σε επαγγέλματα τα οποία ή έχουν διακεκομμένο ωράριο (πρωί-απόγευμα), είτε εργάζονται εκτός κτηριακών εγκαταστάσεων.
Η προθεσμία υποβολής του Ε4 λήγει στις 31 Οκτωβρίου.
Από την 1η Νοεμβρίου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2022, θα πραγματοποιηθεί η απογραφική διαδικασία της ψηφιακής οργάνωσης του χρόνου εργασίας, από όλες τις επιχειρήσεις – εργοδότες της χώρας και για το σύνολο των εργαζομένων τους, με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του δανειζόμενου προσωπικού.
Εξαιρούνται οι τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ που απασχολούν περισσότερους από 250 εργαζόμενους, κλάδοι στους οποίους εφαρμόζεται ήδη η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας και έχει ήδη ολοκληρωθεί η απογραφή.
Μέσω της Κάρτας Εργασίας θα μπορούν οι ελεγκτές του ΣΕΠΕ να παρακολουθούν ακόμα και on line τον προγραμματισμό της εργασίας και τις πληροφορίες για τις πραγματικές ώρες έναρξης-λήξης της εργασίας.
Όλες οι πληροφορίες για τον προγραμματισμό, καθώς και τα δεδομένα της ψηφιακής κάρτας εργασίας για τον πραγματικό χρόνο εργασίας, θα είναι διαθέσιμα στους εργαζόμενους, μέσω της εφαρμογής myErgani mobile app, καθώς και μέσα από το myErgani web portal (https://myErgani.gov.gr) και σε μορφή ημερολογίου.
Και φυσικά με την ψηφιακή κάρτα θα καταγράφεται για πρώτη φορά ο πραγματικός χρόνος εργασίας.
Οι εργαζόμενοι θα μπορούν να δηλώνουν την προσέλευση και την αποχώρησή τους από την εργασία και μέσω app εφαρμογής, σκανάροντας την κάρτα εργασίας τους, που θα απεικονίζεται στο κινητό τηλέφωνο σε μορφή QR code, όπως ακριβώς γινόταν με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και η πληροφορία θα διαβιβάζεται αυτόματα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ II.
Με την ψηφιακή κάρτα κατοχυρώνεται το ωράριο και οι αμοιβές των εργαζομένων, καθώς εισάγονται δύο νέες δικλείδες ασφαλείας:

  1. Η έναρξη της εργασίας θα γνωστοποιείται αυτόματα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ II. Το ίδιο και η λήξη.
  2. Ο ελεγκτής θα γνωρίζει, πριν επισκεφθεί έναν χώρο εργασίας, ποιοι εργαζόμενοι πρέπει να βρίσκονται εκεί.

Έτσι, ο έλεγχος γίνεται αυτόματος και αντικειμενικός και αποτρέπονται φαινόμενα υποδηλωμένης-αδήλωτης εργασίας και απλήρωτων υπερωριών.
Περιπτώσεις κατά τις οποίες ο εργοδότης ζητά από τον εργαζόμενο να μην «χτυπήσει» την κάρτα κατά την προσέλευση ή να δηλώσει αποχώρηση, αλλά να παραμείνει στη δουλειά, θα εντοπίζονται πολύ πιο εύκολα από τον έλεγχο.
Να σημειωθεί ότι πρόσφατα υπεγράφη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Εργασίας της Κύπρου και της Ελλάδας, σύμφωνα με την οποία παραχωρείται η τεχνογνωσία του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, ώστε να εφαρμοστεί στην Κύπρο.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης