Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Τα έσοδα των χάκερς ξεπερνούν τα έσοδα των εμπόρων κοκαϊνης!

Τα έσοδα των χάκερς ξεπερνούν τα έσοδα των εμπόρων κοκαϊνης!
Ταφόπλακα ανοίγουν οι επιχειρήσεις που επιτρέπουν στους εργαζόμενους να δουλεύουν εκτός επιχείρησης ή εντός με δικούς τους υπολογιστές. Το κυβερνοέγκλημα συγκεντρώνεται σε αυτούς γιατί είναι εύκολοι στόχοι και αποφέρουν υψηλά έσοδα. Στο τέλος το κάστρο πέφτει από μέσα

Διπλάσια έσοδα των εμπόρων κοκαΐνης μαζεύουν οι κυβερνοεγκληματίες μετά από κάθε βολή. Πρόκειται για νούμερα που  ξεπερνούν κάθε ‘προσδοκία’ με υψηλότατα περιθώρια κέρδους.
Ο παραλληλισμός αυτός βγήκε για πρώτη φορά στην δημοσιότητα σε εκδήλωση που έκανε η ΕΑΕΕ από την κορυφαία μεσιτική αντασφαλίσεων στην Ελλάδα μεταξύ άλλων για cyber κινδύνους Carpenter Turner.

Ransomware                                                                                 Cocaine Traffing

Εσοδα /χτύπημα: 140 000$                                                         60 000$/kilo

Κόστος λειτουργίας: 2 500/χτυπημα                                           5 000/kilo

Θάνατοι /μονάδα: 0                                                                     .50

Δυσκολία στην πρόσβαση: Καμία                                             πολύ δύσκολη

Περιθώρια κέρδους: 0.98                                                           0.90                     

Τα ταμπλό γράφουν πτώση 5% στις μετοχές μετά από ένα cyber χτύπημα

Συμβάντα cyber ατυχημάτων από κακόβουλο  λογισμικό ransomware σε επίπεδο εμπορικό ή προσωπικό μπορεί να προκαλέσουν τριών ειδών ζημιές : άμεσες οικονομικές ζημιές, ζημιές από ευθύνες τρίτων που δεν είναι καθόλου εύκολα μετρήσιμες και διακοπή επιχειρησιακών λειτουργιών.
Οι ζημιές περιλαμβάνουν παρακράτηση πληροφοριών, κλοπή στοιχείων πελατών, προμηθευτών, παραβίαση τραπεζικών λογαριασμών , κτλ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της AIG από ένα cyber χτύπημα η τιμές των μετοχών υποχωρούν κατά μέσο όρο 5% με σοβαρές επιπτώσεις στην φήμη των επιχειρήσεων.

Ο κίνδυνος αυτός, αν και προϋπήρχε έγινε εντονότατος τα τελευταία δύο χρόνια με την εξέλιξη την έξυπνη τεχνολογία.  Θα γίνεται εντονότερος όσο η τεχνολογία επεκτείνεται στην οικονομία και υιοθετείται από  κάθε επιχείρηση.

Αν, και η αξία των cyber κινδύνων εκτιμάται να αγγίξει τα 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με μελέτη που εξέδωσε η PwC λίγο πριν το Rendez Vous 2022 του Μόντε – Κάρλο, ασφαλιστές και αντασφαλιστές έχουν κάνει ένα, δύο βήματα για την ασφάλιση του.
Δεν ασφαλίζεται εύκολα γιατί δεν έχουν ιστορικό αρχείο ζημιών για να δύνανται να γράψουν τον κίνδυνο ενώ, ο ίδιος ο κίνδυνος εξελίσσεται μέρα με την μέρα με τους χάκερς πάντα να βρίσκονται βήματα μπροστά ακόμα και από τις πιο προηγμένες τεχνολογικά εταιρείες.

Οι επιχειρήσεις που δίνουν πρόσβαση σε αρχεία τους από ιδιωτικούς υπολογιστές

Το λάκκο τους σκάβουν οι επιχειρήσεις που έχουν τους ανθρώπους τους να δουλεύουν εκτός του χώρους εργασίας με μονάδες δικών τους υπολογιστών για να μειώσουν τα κόστη λειτουργίας, αλλά και οι επιχειρήσεις που επιτρέπουν οι εργαζόμενοι τους να δουλεύουν εντός της επιχείρησης με δικές τους συσκευές.

Τι περιλαμβάνει το αναβαθμισμένο μοντέλο των χάκερς

Οι χάκερς αυτό το γνωρίζουν και, έτσι αναβαθμίζοντας το επιχειρηματικό τους μοντέλο για να χτυπάνε πιο εύστοχα με μεγαλύτερες αποδόσεις, εντοπίζουν πρώτα τους ανθρώπους κάθε επιχείρησης, μικρής, μεσαίας η μεγάλης που δουλεύουν εκτός, και βαράνε κατά μέτωπο ανεμπόδιστοι καθώς τα μέτρα ασφαλείας των προσωπικών υπολογιστών σε καμία περίπτωση δεν είναι συγκρίσιμα με τα μέτρα ασφάλεια των ΙΤ και s/w των επιχειρήσεων.
Στην συνέχεια, χτυπάνε ανεμπόδιστα των επιχείρηση και τους πελάτες και από τα αρχεία της επιχείρησης όλους τις άλλες επιχειρήσεις που είναι προμηθευτές.

Το αναβαθμισμένο μοντέλο των χάκερς περιλαμβάνει τρεις κατηγορίες : την ομάδα αυτών που παραβιάζουν, την ομάδα αυτών που πουλάνε τα εργαλεία και τις υπηρεσίες και την ομάδα των διαπραγματευτών που είναι πολύ σκληροί.

Το τρίο Ελλάδα – Ιράν – ΗΠΑ

Στην Ελλάδα υπήρξε χτύπημα μεγάλο σε ελληνική επιχείρηση με τους χάκερς να ζητάνε λύτρα 2 εκατομμυρίων. Οι υπηρεσίες των ασφαλιστικών επιχειρήσεων εντόπισαν τους χάκερς οι οποίοι είχαν έδρα το Ιράν και το οποίο χτύπημα προέρχονται σε συνεργασία με χάκερς των ΗΠΑ. Αυτό εγείρει πολλά ερωτήματα για το που πάνε τα χρήματα, όταν καταβληθούν τα λύτρα.

Ελενα Ερμείδου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης