Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Ρωσικές βόμβες σε ασφαλιστικές ζωής

Ρωσικές βόμβες σε ασφαλιστικές ζωής
Πολλές ξένες ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ανακοινώσει σχέδια για πλήρη έξοδο από τη ρωσική αγορά.

Πολυετείς δικαστικές διαμάχες για αποπληρωμές και ύφεση στην παραγωγή ασφαλίστρων είναι η κληρονομία που αφήνει πίσω του ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας.
Ο πόλεμος που η Ευρώπη ‘αγάπησε’ αφήνει πίσω μία Ευρώπη κατακερματισμένη με σωρεία απωλειών αλλά και με έντονες διαφωνίες που έχουν να κάνουν με την διαχείριση της ενεργειακής κρίσης που προκλήθηκε από τις κυρώσεις προς την Ρωσία.

Οι στάχτες και τα αποκαϊδια του πολέμου θα ‘κάψουν’ για τα επόμενα τις ασφαλίσεις ζωής των ξένων ασφαλιστικών.
Σύμφωνα με την Global Data τα ασφάλιστρα ζωής στη Ρωσία  θα υποχωρήσουν κατά 7,3% το 2022 σε σχέση με άνοδο 21% που σημείωσαν το 2021.
Τα ίδια στοιχεία αποκαλύπτουν ότι σε αντίθεση με την χρονική περίοδο 2017-2021 που υπήρξε διψήφια ανάπτυξη 11,5%, μεταξύ 2021-2026 η ανάπτυξη θα είναι ισχνή φτάνοντας μόλις το 3,1%.
Η Ρωσία υπήρξε η εξαίρεση στον κανόνα, όπου μία χώρα μετά την πανδημία κατάφερε αμέσως να αυξήσει την παραγωγή ασφαλίστρων ζωής, ωστόσο το αποτέλεσμα αναχαίτισε ο πόλεμος λόγω των αυστηρών κυρώσεων και του υψηλοί πληθωρισμού που μαστίζει την χώρα και επιβαρύνει τις οικονομικές δραστηριότητες και τον κλάδο ασφάλισης. Η GlobalData εκτιμά ότι το ΑΕΠ στην Ρωσία θα συρρικνωθεί κατά 12,3% το 2022 με τον πληθωρισμό να παραμένει σε επίπεδα άνω του 15% το 2022.

Οι κυρώσεις έκοψαν πόδια

H Ρωσία επλήγη με εξοντωτικές κυρώσεις από τότε που προσπάθησε να εισβάλει στην Ουκρανία. Οι κυρώσει μεταξύ άλλων περιελάμβαναν την απόφαση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να εφαρμόσει περαιτέρω περιορισμούς στην ικανότητα των ρωσικών επιχειρήσεων να έχουν πρόσβαση στην ασφάλιση στα Lloyds του Λονδίνου. Μεταγενέστερα αποκλείστηκε η πρόσβαση στην ασφαλιστική αγορά των Lloyds του Λονδίνου και τις αντασφαλίσεις για τους αερομεταφορείς και τον  κλάδο του διαστήματοςΆλλες κυρώσεις οδήγησαν στο να αποκοπούν οι  ρωσικές τράπεζες από το παγκόσμιο σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων πληρωμών SWIFT, ενώ το Χρηματιστήριο του Λονδίνου έχει επίσης αναστείλει τις συναλλαγές για πολλές ρωσικές εταιρείες.
Η 4η μεγαλύτερη ασφαλιστική στην Ρωσία γενικών ασφαλίσεων -η Ingosstrakh το περασμένο Μάρτιο ήλθε αντιμέτωπη με πολλά προβλήματα καθώς το 36% των εσόδων της από τα ασφάλιστρα προέρχονται από τις ναυτασφαλίσεις και τους αερομεταφορείς.

Τα υψηλά τραπεζικά επιτόκια  καταβροχθίζουν τα επενδυτικά ζωής

Για να περιορίσει τον υψηλό πληθωρισμό της χώρας, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας (CBR) αύξησε πρώτα το επιτόκιο αναφοράς στο 20% τον Φεβρουάριο και στη συνέχεια το μείωσε στο 8% τον Ιούλιο καθώς ο πληθωρισμός υποχώρησε λόγω του ισχυρού ρουβλίου.
Συνεπώς σήμερα τα υψηλότερα από τα αναμενόμενα επιτόκια έχουν κάνει τις τραπεζικές καταθέσεις πιο ελκυστικές σε σύγκριση με τα προϊόντα ασφάλισης ζωής που συνδέονται με επενδύσεις έναν από τους σημαντικότερους μοχλούς ανάπτυξης της ασφάλισης ζωής στη χώρα.
Επιπλέον, οι περιορισμοί στις επενδύσεις σε ξένα ομόλογα λόγω κυρώσεων οδήγησαν σε μείωση της ζήτησης για επενδυτικά προϊόντα κάτι το οποίο αναμένεται να συνεχιστεί και μέσα στο  2023.

Πολλές ξένες ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ανακοινώσει σχέδια για πλήρη έξοδο από τη ρωσική αγορά.
Μεταξύ αυτών η Generali που έκλεισε το γραφείο αντιπροσωπείας της στη Μόσχα, και διέκοψε την συνεργασία της με την Ingosstrakh όπου κατείχε το 38,5%.
Τέλος έκλεισε η ρωσική  Europ Assistance, ενώ ο Όμιλος Allianz ανακοίνωσε ότι θα πουλούσε τις ρωσικές δραστηριότητές του στη Zetta Insurance.

Ελενα Ερμείδου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης