Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Τριπλή αύξηση μέχρι 500 ευρώ και αναδρομικά προοιωνίζεται το 2023 για 2,5 εκατ. συνταξιούχους

Τριπλή αύξηση μέχρι 500 ευρώ και αναδρομικά προοιωνίζεται το 2023 για 2,5 εκατ. συνταξιούχους
Αν ο πληθωρισμός κλείσει υψηλότερα και η ανάπτυξη στο 4,5%, τότε η αύξηση θα φτάσει ή θα ξεπεράσει το 7%.

Τριπλή αύξηση από το τέλος Ιανουαρίου θα δουν το 2023 οι συνταξιούχοι –με εξαίρεση 850.000 με προσωπική διαφορά, που θα έχουν μείωση της διαφοράς- ταυτόχρονα με την ενίσχυση των 250 ευρώ που θα λάβουν περί τους 1,4 εκατομμύρια που λαμβάνουν μέχρι 800 ευρώ σύνταξη.
Υπενθυμίζεται πως έκτακτο επίδομα ύψους 250 ευρώ - επιταγή ακρίβειας - δόθηκε και παλαιότερα σε συνταξιούχους με σύνταξη έως 600 ευρώ και άτομα με αναπηρία.

Η φετινή επιταγή ακρίβειας δεν θα είναι κλιμακωτή (ανάλογα με το εισόδημα του δικαιούχου) αλλά οριζόντια και δικαιούχοι της θα είναι οι :
 

Χαμηλοσυνταξιούχοι, Δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, Άτομα με αναπηρία και έγγαμοι με παιδιά και μονογονεϊκές οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.
Επιπλέον, θα αυξηθούν οι συντάξεις 1,5 εκατομμύριο δικαιούχων από 6% έως έως 7%, αφετέρου θα καταργηθεί η ειδική εισφοράς αλληλεγγύης που παρακρατείται κάθε μήνα από τις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ, ενώ νέα αύξηση περιμένει τους παλαιούς συνταξιούχους με πάνω από τα 30 έτη ασφάλισης που δεν έχουν προσωπική διαφορά.
Όσο ο ΕΦΚΑ ολοκληρώνει τον επανυπολογισμό των συντάξεων, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την δαπάνη που θα κληθεί να εγγράψει στον Προϋπολογισμό του 2023, ανάλογα με το τελικό ποσοστό αύξησης που θα «κλειδώσει» μόλις οριστικοποιηθεί η εξέλιξη του πληθωρισμού και της ανάπτυξης του 2022.
Δεδομένου ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης και το ετήσιο ύψος του πληθωρισμού, βάσει των οποίων θα αποφασιστεί το ποσοστό της αύξησης, θα ανακοινωθούν εντός του Ιανουαρίου, είναι πολύ πιθανό οι αυξήσεις του 2023 να δοθούν στους δικαιούχους στο τέλος Φεβρουαρίου ή και ακόμη αργότερα.
Επομένως τα ποσά θα δοθούν με καθυστέρηση μεν, αλλά αναδρομικά από 1/1/ 2023. Δηλαδή, οι συνταξιούχοι θα πάρουν στο τέλος Ιανουαρίου ή Φεβρουαρίου την αύξηση όλων των μηνών που μεσολάβησαν, αναδρομικά.
Σύμφωνα με το νόμο 4670/2020 η αύξηση διαμορφώνεται από το άθροισμα πληθωρισμού και ανάπτυξης διά του 2.
Ετσι αν το 2022 (σε ετήσια βάση) ο πληθωρισμός κλείσει στο 6%-7% και η ανάπτυξη στο 4%, τότε οι συντάξεις θα πρέπει να αυξηθούν το 2023 κατά 5% με 5,5% (δηλαδή 3% με 3,5% λόγω του πληθωρισμού και 2% λόγω της ανάπτυξης).
Αν ο πληθωρισμός κλείσει υψηλότερα και η ανάπτυξη στο 4,5%, τότε η αύξηση θα φτάσει ή θα ξεπεράσει το 7%.
Μια οριζόντια αύξηση 5% για τις κύριες συντάξεις σημαίνει μια μέση αύξηση της τάξης των 40 ευρώ το μήνα και περίπου στα 480 ευρώ ετησίως.

Εκτός αυξήσεων

Έξω από οποιαδήποτε αύξηση θα μείνει 1 εκατ. των συνταξιούχων οι οποίοι ατύχησαν και έχουν υψηλή προσωπική διαφορά (νόμος Κατρούγκαλου), την οποία η ΝΔ είχε υποσχεθεί ότι θα καταργήσει.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία Αυγούστου, που έχει στην διάθεσή του το υπουργείο Εργασίας, εισόδημα μεγαλύτερο από 1.000 ευρώ το μήνα έχουν 906.376 συνταξιούχοι, με τη συντριπτική πλειονότητα αυτών, να λαμβάνει ποσά έως 1.200 ευρώ σε μηνιαία βάση.
Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί περίπου στο 35% του συνόλου των συνταξιούχων της χώρας.
Άρα, σε αυτούς τους συνταξιούχους, ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε αυξήσεις με την κατάργηση της ειδικής εισφοράς, οι οποίες θα κυμαίνονται από 1,83 ευρώ έως και 11 ευρώ το μήνα!


Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης