Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Καταστροφές σαρώνουν την Ευρώπη, ανέτοιμη η Ελλάδα

Καταστροφές σαρώνουν την Ευρώπη, ανέτοιμη η Ελλάδα
Σαρώνουν την Ευρώπη και τον κόσμο οι φυσικές καταστροφές.
Οι προβλέψεις για το κλίμα είναι δυσοίωνες, ενώ όλο και περισσότερο αυξάνονται τα κόστη των ζημιών από την συχνότητα και την ένταση των καταστροφών.
Οι κυβερνήσεις αναζητούν τρόπους να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με την Ελλάδα ακόμα να βρίσκεται στο σημείο μηδέν σε ό,τι αφορά την συστηματική τους αντιμετώπιση. Επιχειρήσεις και ιδιώτες πληρώνουν από την τσέπη τους περίπου το 70% των ζημιών, ενώ το κράτος περίπου το 70% από τον κρατικό προϋπολογισμό χωρίς ωστόσο τα κονδύλια αυτά να έχουν την σωστή κατεύθυνση.
Μόνο στην Γερμανία, το πρώτο εξάμηνο του 2022 σημειώθηκαν ζημιές περίπου ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ: πρόκειται για ζημιές ρεκόρ και άνω του μέσου όρου που καταγράφουν οι αξιώσεις των ασφαλιστικών για αποζημιώσεις. Σύμφωνα με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Γερμανίας GDV το 50% των καταστροφών συγκεντρώνονται τον μήνα Φεβρουάριο.
Ο τυφώνας “Emmelinde” προκάλεσε ζημιές στο Höxter and Lippstadt με τους ασφαλιστές αυτοκινήτων να καταγράφουν ζημιές ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, υψηλότερες των συνηθισμένων.
Τα στατιστικά της GDV ότι ο μέσος όρος ζημιών από τυφώνες και χαλαζοπτώσεις στο πρώτο εξάμηνο του 2022 θα κυμανθεί στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Ελλάδα, Γερμανία

Όπως, και στην Ελλάδα που οι ζημιές σε κατοικίες, περιουσιακά στοιχεία νοικοκυριών και επιχειρήσεις καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της αξίας των καταστροφών, έτσι και στη Γερμανία, όπου από τα 4 δισεκατομμύρια συνολικών ζημιών, τα 2,5 δισεκατομμύρια αφορούν ζημιές σε κατοικίες και επιχειρήσεις. Ωστόσο οι ιδιώτες στην Γερμανία κατά το ήμισυ είναι ασφαλισμένοι έναντι φυσικών καταστροφών.
Το φαινόμενο των πολύ έντονων καταιγίδων χτυπά το τελευταίο διάστημα την Ευρώπη και την Ελλάδα ενώ στην Γερμανία το φαινόμενο αυτό (πλήθος και ένταση) είχε να εμφανιστεί από το 2002.
Το φαινόμενο των φυσικών καταστροφών οδηγεί περισσότερο από κάθε τι άλλο στις συζητήσεις και τις Συμφωνίες που έχουν γίνει για την αντιμετώπιση του κλίματος.
Συζητήσεις που διαρκούν δεκαετίες και Συμφωνίες που αφού υπογραφούν δεν εφαρμόζονται, πολλώ δε μάλλον σήμερα που διαρκεί ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Ελλάδα, επισιτίσμός

Στην Ελλάδα το πρόβλημα που προκαλούν οι φυσικές καταστροφές έχει σοβαρές επιπτώσεις και αρνητικό αντίκτυπο στην αγροτική οικονομία. Οι πλημμύρες και οι χαλαζοπτώσεις καταστρέφουν σοδειές ενώ το πρόβλημα απλώνεται σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα του αγροτικού τομέα όπως ομάδες παραγωγών, αγροτικοί συνεταιρισμοί, εταιρείες συμβολαιακής γεωργίας, εταιρείες μεταποίησης και εμπορίας. Οι αγρότες ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον ΕΛΓΑ με εισφορές 4% επί της ασφαλισμένης αξίας της παραγωγής χωρίς ωστόσο να γίνεται underwriting κινδύνων, χωρίς έτσι να υπάρχει διαφοροποίηση του συντελεστή υπολογισμού της ασφαλιστικής εισφοράς ανά καλλιέργεια και δικαιότερη αναλογικά κατανομή των ασφαλιστικών εισφορών μεταξύ των παραγωγών εκτός συγκεκριμένων εξαιρέσεων.
Με άλλα λόγια η ομογένεια των ασφαλιστικών εισφορών οδηγεί σε στρεβλώσεις αφού το ενιαίο ασφάλιστρο δεν αντιστοιχεί τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει ο κάθε παραγωγός.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης