Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Πυρίτιδα βάζει η ΕΕ στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια των Ασφαλιστικών

Πυρίτιδα βάζει η ΕΕ στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια των Ασφαλιστικών
Ψάχνουν να βγάλουν άκρη οι Ελληνικές ασφαλιστικές, λίγες θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν την πράσινη οικονομία.
Δένουν τα χέρια των (αντ)ασφαλιστών, ΕΕ και EIOPA.
Βγάζουν φιρμάνι ότι μόνο το 5% της συνολικής αξίας τους ενεργητικού των (αντ)ασφαλιστών είναι βιώσιμο. Αυτό γιατί ρίχνουν στην κυκλοφορία την Αρχή PPP που υπολογίζει με άλλο τρόπο τα περιουσιακά στοιχεία.
Επικρατεί σύγχυση την στιγμή που στην πλάτη τους έχουν το Solvency II, τα IFRS και τα προβλήματα που δημιούργησε η ΕΕ με τον πόλεμο μαζί τις ΗΠΑ και Ουκρανία.
Οι αποφάσεις της Ευρώπης φάσκουν και την ίδια στιγμή αντιφάσκουν, στερώντας κάθε περιθώριο να κατανοήσουν οι επιχειρήσεις του κλάδου τι σημαίνουν όλα αυτά.
Από την μία η ΕΕ δίνει στις (αντ)ασφαλιστικές το πρώτο ρόλο στην πράσινες επενδύσεις και την πράσινη οικονομία, από την άλλη βγάζει νέες νομοθεσίες, σηκώνοντας κίτρινη κάρτα που πολύ γρήγορα μπορεί να γίνει κόκκινη. Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα ακόμα και για τις πιο εύρωστε ασφαλιστικές στην ελληνική αγορά.

Χάθηκε το μέτρο με τους Κανονισμούς, κουράζει η βιωσιμότητα

Άλλος ένας κανονισμός με την υπογραφή της ΕΕ φορτώνεται στην πλάτη του κλάδου χωρίς ακόμα να έχουν κατανοήσει τα στελέχη το πώς θα δουλέψει αλλά, και πως μεταφράζονται οι διατάξεις Οι (αντ)ασφαλιστικές καλούνται να μελετούν γραμμή προς γραμμή τις επενδύσεις τους, και να λαμβάνουν υπ’ όψιν το πιθανό μακροπρόθεσμο αντίκτυπο της στρατηγικής των επενδυτικών τους επιλογών στο πλαίσιο των Αρχών PPP (Prudent Person Principle).
Μία ακόμα Αρχή ΡΡΡ ή ένας ακόμα Κανονισμός που σχετίζεται με την βιωσιμότητα ως μέρος της αρχής του συνετού ατόμου (PPP), όπως την βάφτισαν. Σύμφωνα με την ΡΡΡ, οι ασφαλιστικές θα πρέπει να κάνουν συνετές επιλογές και να λαμβάνουν λογικές αποφάσεις όταν επενδύουν για λογαριασμό των ασφαλισμένων τους.

Οι ασφαλιστές ζητούν από την ΕΕ να τους ξεμπλέξουν

Αν και θα πρέπει να λαμβάνουν οι ασφαλιστικές υπ όψιν τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο των κινδύνων με όρους βιωσιμότητας, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) τονίζει ότι οι (αντ)ασφαλιστικές δεν είναι υποχρεωμένες βάσει της Αρχής να επενδύουν σε χαμηλότερου ρίσκου περιουσιακά στοιχεία, συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει να μετρούν τις επιπτώσεις βιωσιμότητας των επενδύσεων τους σε σχέση πάντα τον σκοπό και τους στόχους τους.
Χαοτικές ωστόσο είναι οι οδηγίες της ΕΕ και της EIOPA τονίζουν στο ΒΝ στελέχη της αγοράς καθώς αμφιβάλλουν, αν οι ίδιοι έχουν καταλάβει ανάμεσα στις τόσες νομοθεσίες και γραφειοκρατία τον στόχο των αποφάσεων.
Η αγορά ζητά καθοδήγηση για να καταλάβει πώς εφαρμόζονται όλα αυτά, και πως θα συσχετιστούν με τους Κανόνες Φερεγγυότητας Solvency II που απαιτείται.
Συμφωνία για την εφαρμογή των νέων Κανονισμών αναμένεται να υπάρξει το 2023 ενώ προς εφαρμογή θα τεθούν το 2024.

Ελ. Ερμ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης