Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Πέλεκυς IFRS 17 πάνω από τις ασφαλιστικές, δύσκολο το 2023

tags :
Πέλεκυς IFRS 17 πάνω από τις ασφαλιστικές, δύσκολο το 2023
Διαφάνεια, αλλά και τον κίνδυνο των υποβαθμίσεων ασφαλιστικών φέρνουν τα λογιστικά πρότυπα IFRS 17.

Δεν προλαβαίνουν να εφαρμόζουν νέους κανόνες ‘τάξης’ και διαφάνειας οι ασφαλιστικές με την γραφειοκρατία ολοένα να διογκώνεται και το κόστος λειτουργίας να εκτοξεύεται στα ύψη.
Υποχρεωμένες δια βίου θα είναι οι ασφαλιστικές να υποβάλλουν αναφορές για να αποδείξουν ότι δουλεύουν με κανόνες διαφάνειας. Αμφίβολο ωστόσο αν και σφίγγουν τα λουριά πόσο θετικές θα είναι οι αλλαγές που θα γίνουν στο επι τω συνόλω και αν οι ασφαλισμένοι θα δουν διαφορές στις συμβάσεις τους προς το καλύτερο.
Με υποβαθμίσεις κινδυνεύουν οι ασφαλιστικές εν όψει IFRS 17 που τίθενται σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2023. Η S&P Global Ratings προειδοποιεί πως, αν οι (αντ)ασφαλιστές προβούν σε σημαντικές αλλαγές τρόπο ανάληψης του κινδύνου ή στον τρόπο που διαχειρίζονται τα κεφάλαια τους μετά την εφαρμογή των IFRS 17, τότε μπορεί να πέσει πέλεκυς.
Οι νέοι λογιστικοί κανόνες στόχο έχουν να αποσαφηνίσουν τους τρόπους με τους οποίους οι (αντ)ασφαλιστές βγάζουν κέρδη και διαχειρίζονται τον κίνδυνο. Από μόνοι τους οι κανόνες σύμφωνα με την S&P δεν ενεργοποιήσουν ενέργειες αξιολόγησης, ωστόσο ο ‘πέλεκυς’ θα πέσει, αν στους κύκλους που εφαρμόζονται τα λογιστικά πρότυπα υπάρξουν αρνητικές επιδράσεις ή κάποιες μεμονωμένες ασφαλιστικές δεν καταφέρουν να ανταποκριθούν.
Με το χάρακα στο χέρι
Τα IFRS 17 εισάγουν νέα στοιχεία στις συνιστώσες του κινδύνου των ασφαλιστηρίων συμβολαίων: συγκεκριμένα στην προσαρμογή του κινδύνου και το περιθώριο συμβατικής υπηρεσίας (CSM). Η S&P ενημερώνει και προειδοποιεί ότι μπορεί να βγάλει επι τα χείρω αξιολογήσεις σε ασφαλιστικές που χαρακτηρίζουν τα αποθεματικά τους κεφάλαια ως πλεόνασμα κεφαλαίων.
Εξηγεί ότι η προσαρμογή στον κίνδυνο στόχο έχει να αποζημιώσει σωστά τον πελάτη μία ασφαλιστική ως προς την υποχρέωση που έχει υπογράψει, ενώ οι αναφορές CSM που αφορούν στα συμβατικά περιθώρια στόχο έχουν στο να ξέρει μία ασφαλιστική τι κέρδος θα βγάλει από μία ασφαλιστική σύμβαση. Επίσης τα κέρδη θα αναγνωρίζονται την στιγμή που αποκτώνται.
Τα IFRS 17 θα αλλάξουν και την εικόνα των ίδιων κεφαλαίων για αρκετές ασφαλιστικές γεγονός που θα επιδράσει στο τρόπο που μοχλεύονται τα κεφάλαια.

Ελ. Ερμείδου
www.bankinhnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης