Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Οι τρεις μεγάλες απειλές για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών εταιριών

Οι τρεις μεγάλες απειλές για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών εταιριών
Την ίδια στιγμή ο υψηλός πληθωρισμός ανεβάσει στα ύψη τις ασφαλισμένες αξίες, γεννώντας πολλά προβλήματα στις ασφαλιστικές.
Οι αναταραχές στις κεφαλαιαγορές και οι γεωπολιτικές εντάσεις καθώς και ύφεση στην εγχώρια και παγκόσμια οικονομία είναι τα τρία επικίνδυνα συστατικά που θα ροκανίσουν τα κεφάλαια των αντασφαλιστών, παρά τις ευοίωνες προβλέψεις της AM Best για τον κλάδο.
Την ίδια στιγμή ο υψηλός πληθωρισμός ανεβάσει στα ύψη τις ασφαλισμένες αξίες, γεννώντας πολλά προβλήματα στις ασφαλιστικές.
Το 2021 αυξήθηκε το capacity των αντασφαλιστών στα 568 δισεκατομμύρια δολάρια, λόγω της αύξησης του capacity των παραδοσιακών αντασφαλιστών σχεδόν 11%. Ωστόσο, για τους αντασφαλιστές τα πράγματα δεν είναι ρόδινα, καθώς ο οίκος αξιολόγησης αναμένει υποχώρηση των κεφαλαιακών επιπέδων για το 2022.
Παρά το γεγονός ότι οι αποδόσεις στο underwriting ήταν υψηλές τα τελευταία χρόνια, το ύψος των κεφαλαίων τους προέκυψε από τις αποδόσεις επί των επενδύσεων και την χαμηλή χρηματοδότηση χρέους.
Κίνδυνος να ντελαπάρουν από τον ίσιο δρόμο
Σύμφωνα με την AM Best πολλοί αντασφαλιστές μείωσαν σημαντικά την έκθεση τους σε κινδύνους περιουσίας κατά τον τελευταίο κύκλο ανανέωσης των αντασφαλιστικών συμβάσεων και όσοι εξακολουθούσαν να εκτίθενται σε σημαντικά ποσά πολυετών αντασφαλιστικών συμβολαίων ή που δεν διαχειρίζονταν με ασφάλεια το ρίσκο, κινδυνεύουν να υποστούν σοβαρές απώλειες στο underwriting, ιδίως εάν συνδυαστεί με αρνητικές επενδυτικές αποδόσεις το 2022.
Συνολικά, η AM Best εκτιμά ότι τα αντασφαλιστικά κεφάλαια των παραδοσιακών αντασφαλιστών θα μειωθούν κατά 40 δισεκατομμύρια δολάρια, ή 8,4%, μέχρι το τέλος του 2022.
Στο μέσον του δρόμου το δίλημμα των αυξήσεων
Ένα άλλο κομμάτι που κρίνει την πορεία του κλάδου ωστόσο είναι οι τιμές στα αντασφάλιστρα στις οποίες η Fitch Ratings προβλέπει αυξήσεις κατά τις ανανεώσεις του Ιανουαρίου 2023 ακόμα και αν δεν υπάρξουν σημαντικές απώλειες από καταστροφές κατά την διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του έτους.
Τα 34 δισεκατομμύρια δολάρια, ζημίες από φυσικές καταστροφές παγκοσμίως ήταν διαχειρίσιμες για τον ασφαλιστικό και αντασφαλιστικό κλάδο φέτος και πολύ κάτω από το επίπεδο των 47 δισεκατομμυρίων δολαρίων που καταγράφηκε για την ίδια περίοδο το 2021.
Η ζήτηση δεν συμφωνεί με την προσφορά
Σύμφωνα με την Fitch η δυναμική των τιμών οφείλεται περισσότερο στην μη επίτευξη ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης και λιγότερο στο ύψος των καταστροφικών απωλειών. Η ανισορροπία οφείλεται στο γεγονός ότι οι αντασφαλιστές έχουν μειώσει την έκθεση τους στο ρίσκο ακόμα και αν έχουν ανεβάσει τα αντασφάλιστρα σε ορισμένους κατηγορίες κινδύνων.
Το φάντασμα του πληθωρισμού πάνω από τις ασφαλιστικές
Η ζήτηση όμως για αντασφάλιση θα αυξηθεί, προβλέπει η Fitch καθώς ο κίνδυνος για τις ασφαλιστικές είναι αυξημένος και ο υψηλός πληθωρισμός οδηγεί στα ύψη τις ασφαλισμένες αξίες.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης