Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Πνίγεται η οικονομία στην Βόρεια Ελλάδα - Μεγάλος κίνδυνος να ερημώσει η αγροτική οικονομία

Πνίγεται η οικονομία στην Βόρεια Ελλάδα - Μεγάλος κίνδυνος να ερημώσει η αγροτική οικονομία

Ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει, η ιδιωτική ασφάλιση μένει άπραγη - Η αγροτική παραγωγή είναι συνυφασμένη με την κλιματική αλλαγή

Σχετικά Άρθρα

Ήρε τα εμπόδια εισόδου των ιδιωτικών ασφαλιστικών στον αγροτικό τομέα ο νόμος 3877/2010 της Αγροτικής Ασφαλιστικής μεταρρύθμισης με την προαιρετική ασφάλιση του αγροτικού τομέα από ιδιώτες ασφαλιστές, συμπληρωματικά της υποχρεωτικής ασφάλισης, όμως ο αγροτικός τομέας είναι ανασφάλιστος.
Σοδειές αξίας χιλιάδες ευρώ παίρνουν το δρόμο για τις χωματερές.
Την ίδια ώρα η επισιτιστική κρίση χειροτερεύει, με τα προϊόντα πρώτης ανάγκης να ακριβαίνουν κάθε ημέρα, ειδικά στην Ελλάδα που τα πρόστιμα -αμφιβόλου αποτελέσματος, αντικαθιστούν τους ελέγχους. Αιτία της κατάστασης και πάλι το ‘δημιούργημα’ του κορωνοϊού και του πολέμου μεταξύ Ουκρανίας – Ρωσία που η ΕΕ έφερε στην Ευρώπη.

Κίνδυνος να ερημώσει η αγροτική οικονομία

Στις χωματερές έριξαν την παραγωγή των ροδάκινων όλων των τύπων οι αγρότες στην Βόρεια Ελλάδα, όπως υποστηρίζουν, ζητώντας για μία ακόμα φορά από τον ασφαλιστικό τους φορέα, τον ΕΛΓΑ να συμπεριλάβει την βροχόπτωση στις αποζημιώσεις.
Το φαινόμενο της καταστροφής των αγροτικών προϊόντων γίνεται συχνότερο με τον αγροτικό πληθυσμό της Βορείου Ελλάδος να προβληματίζεται για το μέλλον της οικονομίας περιοχών καθώς αδυνατεί να προγραμματίσει τα έσοδα της παραγωγής.
Αστάθμητο παράγων η κλιματική αλλαγή που οδηγεί σε μερική ή ολική απώλεια την αγροτική παραγωγή.

Απαρχαιωμένος ο μηχανισμός αποζημίωσης του ΕΛΓΑ

Παρά τις μεταρρυθμίσεις το μοντέλο των αγροτικών ασφαλίσεων είναι ελλιπές με τις αποζημιώσεις να καλύπτουν τις απώλειες των αγροτών αφού έχουν απαλλαγές που φτάνουν μέχρι και το 40% από τον κρατικό φορέα.
Η ιδιωτική ασφάλιση, αν και μετά την Αγροτική Μεταρρύθμιση έβλεπε μεγάλες αλλαγές και εν δυνάμει αύξηση του συνολικού μεριδίου της στο ΑΕΠ με τις μεγάλες επιχειρηματικές ευκαιρίες που προδιαγράφονταν, ΤΙΠΟΤΑ δεν έγινε.
Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές δεν βγάζουν προγράμματα ασφάλισης και δεν δείχνουν πρόθυμες να καλύψουν τον κίνδυνο.
Η ανάπτυξη και η ευημερία πολλών περιοχών της χώρας εξαρτάται από τον αγροτικό τομέα ο οποίος συμμετέχει με 3,5% περίπου στο ΑΕΠ της Ελλάδας.
Από τον εγχώριο αγροτικό τομέα εξαρτώνται μεταξύ άλλων το εμπόριο τροφίμων, αλλά και οι εξαγωγές μέσα από τις οποίες μαζί με τον τουρισμό και την ναυτιλία ζει η Ελλάδα.
Σήμερα η αγροτική παραγωγή είναι εκτεθειμένη σε πολλούς κινδύνους, ωστόσο τα σχέδια αντιμετώπισης εθελοτυφλούν όπως έγινε και με το νομοσχέδιο με την κλιματική αλλαγή που θα θωράκιζε τα κτίρια έναντι των φυσικών καταστροφών.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης