Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Ασφάλιση φορτίου εν καιρώ πολέμου. Ξεκλειδώνει η εφοδιαστική αλυσίδα, απελευθερώνεται το εμπόριο και σηκώνουν άγκυρα οι ασφαλιστικές

Ασφάλιση φορτίου εν καιρώ πολέμου. Ξεκλειδώνει η εφοδιαστική αλυσίδα, απελευθερώνεται το εμπόριο και σηκώνουν άγκυρα οι ασφαλιστικές
Η εφοδιαστική αλυσίδα αλλάζει, αγαθά και υπηρεσίες ακριβαίνουν και όλη την ακρίβεια που προκάλεσε ο πόλεμος και οι κυρώσεις της ΕΕ θα την πληρώσουν οι Ευρωπαίοι πολίτες.
Τις ανεδαφικές δηλώσεις της Κομισιόν για τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας αφήνουν πίσω οι ασφαλιστικές απαντώντας με νέα προγράμματα ασφάλισης φορτίου και εξαγωγών.
Ωστόσο το κακό έγινε και επιστροφή δεν υπάρχει.
Η εφοδιαστική αλυσίδα αλλάζει, αγαθά και υπηρεσίες ακριβαίνουν και όλη την ακρίβεια που προκάλεσε ο πόλεμος και οι κυρώσεις της ΕΕ θα την πληρώσουν οι Ευρωπαίοι πολίτες.
Ascot, Lloyds, Marsh, Aon σπεύδουν να κάνουν τα πρώτα βήματα για να μαζέψουν τα αποκαϊδια.
Η (αντ)ασφαλιστική Ascot μαζί με τους μεσίτες ασφαλίσεων Marsh έβγαλαν στην αγορά πρόγραμμα ασφάλισης θαλασσίου φορτίου ύψους μέχρι 50 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ εν καιρώ πολέμου, το οποίο δίνει καλύψεις σε ζωτικής σημασίας προϊόντα σιτηρών και άλλων τροφίμων που μεταφέρονται μέσω ασφαλών διαδρόμων που δημιουργήθηκαν πρόσφατα με την υπογραφείσα Συνθήκη της Μαύρης Θάλασσας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Στις καλύψεις περιλαμβάνεται και η ασφάλιση εμπορευμάτων που εξάγονται από τα λιμάνια της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τους όρους της Συνθήκης τα πλοία μπορούν να διέρχονται από καθορισμένα λιμάνια της Ουκρανίας, ενώ το πρόγραμμα ασφάλισης ξεκλειδώνει την εφοδιαστική αλυσίδα και απελευθερώνει το εμπόριο τροφίμων προς όλα τα κράτη δημιουργώντας ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όλο το κόσμο.

Ετοιμάζονται Lloyds και ΑΟΝ

Νέες κινήσεις φαίνεται να σχεδιάζουν και άλλοι μεγάλοι ασφαλιστές και μεσίτες (αντ)ασφαλίσεων. Μελέτη των Lloyds του Λονδίνου σε συνεργασία με τους μεσίτες (αντ)ασφαλίσεων ΑΟΝ τονίζει πως η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας άλλαξε καθοριστικά τον κόσμο και πως ο τομέας που θα επηρεαστεί περισσότερο από τον πόλεμο μεταξύ Ρωσία – Ουκρανίας είναι ο τομέας της ενέργειας, επίσης είναι αμφίβολη η εξέλιξη της εφοδιαστικής αλυσίδας της επισιτιστικής ασφάλειας, της κλιματικής μετάβασης, των πολυσυζητημένων δεικτών , ESG, του πληθωρισμού, των χρηματαγορών, και των cyber κινδύνων.

Δυσθεώρητο το κόστος σύγκρουσης για τον άνθρωπο

Σύμφωνα με τα Lloyds το κόστος της σύγκρουσης για το άνθρωπο είναι αμέτρητο καθώς για κάθε ένα κίνδυνο που διατρέχει αναδύονται σειρά άλλων νέων κινδύνων. Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι για παράδειγμα προκαλούν συνθήκες αστάθειας στις αγορές κεφαλαίων και τις τιμές, δημιουργώντας σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία αλλά και σημαντικές αλλαγές στην κοινωνία και τους μηχανισμούς της παγκοσμιοποίησης.

Όλα τα βάρη τους Ευρωπαίους καταναλωτές

Το θέμα της παγκοσμιοποίησης μπαίνει στο μικροσκόπιο των ασφαλιστικών καθώς αρκετές επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να υιοθετήσουν μέτρα αντιστάθμισης κινδύνων για να προστατεύσουν τα συμφέροντα τους και τα περιουσιακά τους στοιχεία. Στις άμεσες δράσεις των συζητήσεων η αλλαγή της εφοδιαστικής αλυσίδας ως μέσο για περισσότερο αυτάρκεια και καλύτερο έλεγχο.
Η αλλαγή των μηχανισμών της εφοδιαστικής αλυσίδας θα οδηγήσει σε ακρίβεια.
Αγαθά και υπηρεσίες μακροπρόθεσμα θα ακριβαίνουν και θα γίνουν απρόσιτα προς μέρος του κόσμου, όσο για τις πληθωριστικές πιέσεις που γέννησαν οι αποφάσεις της Κομισιόν και ο πόλεμος αυτές θα μεταφερθούν στους καταναλωτές και θα είναι αισθητές στην Ευρώπη, κυρίως στις ευρωπαϊκές βιομηχανίες ενέργειας, τροφίμων και αγαθών.

Ελ Ερμείδου
www.bankinhnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης