Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Έρχονται αυξήσεις στα ασφάλιστρα Περιουσίας

Έρχονται αυξήσεις στα ασφάλιστρα Περιουσίας
Οι επενδυτές αναζητούν αποδόσεις, οι ασφαλιστικές ανεβάζουν τα περιθώρια κέρδους
Σχετικά Άρθρα

Με αυξήσεις στα ασφάλιστρα περιουσίας θα απαντήσουν οι ασφαλιστικές το επόμενο διάστημα. Πάνε να καλύψουν τις πιέσεις του πληθωρισμού, το υψηλό κόστος των αποζημιώσεων αλλά και να διασφαλίσουν τα αποθεματικά τους κεφάλαια υπό το φόβο των καταστροφικών συμβάντων από την αλλαγή του κλίματος.
Τόσο οι ασφαλιστικές όσο και οι αντασφαλιστικές δέχονται πιέσεις λόγω των αποζημιώσεων που καταβάλλουν για τα καταστροφικά γεγονότα τα τελευταία χρόνια , ωστόσο αυτή η δυσάρεστη κατά τα φαινόμενα εξέλιξη δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να αυξηθούν τα ασφάλιστρα και να αντισταθμιστούν οι απώλειες αλλά και να αυξηθούν τα κεφαλαιακά τους αποθέματα, καλλιεργώντας έτσι το έδαφος για κερδοφορία και υψηλότερες αποδόσεις κεφαλαίων.

Κερδοφορία υπό την αίρεση των αυξήσεων

Αναλυτές του κλάδου προοιωνίζουν ότι τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου για τον κλάδο θα είναι θετικά με τάση να γίνουν θετικότερα υπό την αίρεση ότι οι τιμές των (αντ)ασφαλίστρων θα παύσουν να είναι ευέλικτες και θα τσιμπήσουν προς τα πάνω.
Ο φόβος ότι στο επόμενο εξάμηνο οι ασφαλιστικές θα κληθούν να διπλασιάσουν τις αποζημιώσεις έναντι των αυξανόμενων, συχνότερων και σφοδρότερων καιρικών φαινομένων λόγω της αλλαγής του κλίματος δεν τεκμηριώνεται εκατό τοις εκατό αλλά νομοτελειακά επηρεάζει τις προβλέψεις και οδηγεί σε αυξήσεις.
Το back up των ασφαλιστικών από την άλλη, οι αντασφαλιστικές χρειάζονται ‘μαξιλάρια’ για να δώσουν ποσοστά αντασφάλισης αλλά δεν βλέπουν να έρχεται η ‘περίοδος χάρητος’ . Τα καταστροφικά συμβάντα αυξάνονται ενώ η κατάσταση δεν έχει ακόμα έλθει στα ίσα της με τα ομόλογα καταστροφών (cat bond).

Προσδοκίες για νέες εισροές κεφαλαίων στην αγορά

Επίσης, ούτε οι ασφαλιστικές ούτε οι αντασφαλιστικές γνωρίζουν από τώρα ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα καταφέρουν να αντισταθμίσουν τις απώλειες στα κέρδη ή να δώσουν τις αποδόσεις που προσδοκάνε οι επενδυτές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι ανησυχίες των επενδυτών για τυχόν υποχώρηση της κερδοφορίας οδηγεί σε βέβαιες αυξήσεις και σε τρόπους για να αυξηθούν τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων.
Πολύ πιθανόν να ‘εισβάλλουν’ στον κλάδο και νέα κεφάλαια τον ερχόμενο Σεπτέμβριο – Οκτώβριο.

Ελ. Ερμ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης