Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Αλλάζουν όλα για τους οφειλέτες στον ΕΦΚΑ - Μειώνεται η παραγραφή

Αλλάζουν όλα για τους οφειλέτες στον ΕΦΚΑ - Μειώνεται η παραγραφή
Xάος με τις 120 δόσεις που χάθηκαν από κορωνοχρέη

Χάος επικρατεί στον ΕΦΚΑ εξαιτίας του συστήματος που πέταξε εκτός ρύθμισης -με τις 120 δόσεις- όσους οφειλέτες χρωστούσαν εργοδοτικές εισφορές από κορωνοχέρη τον Δεκέμβρη του 2021 και τα πλήρωσαν με καθυστέρηση ή τα οφείλουν ακόμα.
Κατά χιλιάδες συρρέουν οι οφειλέτες που έχασαν την ευνοϊκή ρύθμιση στα κεντρικά γραφεία του ΕΦΚΑ (Αγ. Κων/νου) προκειμένου να επαναρυθμίσουν τις 120 δόσεις, με το θέμα μέχρι στιγμής να παραμένει στον «αέρα», καθώς απαιτείται εγκύκλιο ή νέα ρύθμιση από το υπουργείο Εργασίας.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΝ, νέο ευνοϊκότερο καθεστώς για όσους έχουν χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία και εξορθολογισμό της διαδικασίας παραγραφής.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό ο ανώτατος αριθμός των δόσεων για ρυθμίσεις στα ασφαλιστικά ταμεία θα εναρμονιστεί με τον αντίστοιχο αριθμό δόσεων της ΑΑΔΕ και, με αυτόν τον τρόπο, να διευκολυνθεί μια μεγάλη μερίδα ασφαλισμένων να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.

Επίσης, κατατίθεται άμεσα νομοθετική διάταξη στη Βουλή, όπου τίθενται ως όριο τα 10 έτη, μετά τα οποία οι αξιώσεις του ΕΦΚΑ προς επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, παραγράφονται.
Με αυτόν τον τρόπο, όπως αναφέρθηκε, η Πολιτεία συμμορφώνεται με τη δικαστική απόφαση του ΣτΕ που έκρινε ως αντισυνταγματικό τον κανόνα της 20ετούς παραγραφής που έθετε ο νόμος Κατρούγκαλου.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει και ένα βήμα παραπέρα: αφενός θα ρυθμιστεί το σύνολο της διαδικασίας παραγραφής, αφετέρου δρομολογείται η δεκαετία να μειωθεί σε πενταετία, από το 2027 και μετά. Έτσι, θα υπάρξει εναρμόνιση και με τα όσα ισχύουν στη φορολογική διοίκηση.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, αν βασικός άξονας στον οποίο στηρίζεται το εν λόγω σχέδιο, είναι η θέσπιση ορίου τα 10 έτη, μετά τα οποία οι αξιώσεις του ΕΦΚΑ προς επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, παραγράφονται.
Επί της ουσίας πρόκειται για συμμόρφωση της Πολιτείας με την απόφαση που εξέδωσε το ΣτΕ τον Νοέμβριο του 2021 και έκρινε ως αντισυνταγματικό τον κανόνα της 20ετούς παραγραφής που έθετε ο νόμος Κατρούγκαλου.
Άμεσα θα κατατεθεί η σχετική νομοθετική διάταξη, η οποία εκτός όλων των άλλων, ανοίγει τον δρόμο της συνταξιοδότησης, σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και απασχολούμενους, που λόγω των αυξημένων χρεών προς τον ΕΦΚΑ, ήταν εγκλωβισμένοι.
Δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες (κυρίως ασφαλισμένοι του πρώην ΟΑΕΕ) θα δουν τα χρέη τους προς το Ενιαίο Ταμείο να ελαφρύνουν έως και 50%, βάσει της απόφασης του ΣτΕ που αφορά μη βεβαιωμένες οφειλές.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι έχουν την ευκαιρία συνταξιοδότησης, χάρη στην ελάφρυνση των οφειλών τους προς τον ΕΦΚΑ, αρκεί, βεβαίως να τηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις.
Πέραν, βεβαίως της επάρκειας του πληρωμένου χρόνου ασφάλισης και των ηλικιακών κριτηρίων, η σημαντικότερη προϋπόθεση είναι η εξής: το συνολικό χρέος της δεκαετίας, όπου όπως αναφέρθηκε δεν περιλαμβάνει βεβαιωμένες οφειλές και συνθέτεται από ένα μείγμα πρόσθετων τελών, επιβαρύνσεων, οφειλών από αναγνώριση πλασματικών ετών κτλ., να μην ξεπερνά τις 20.000 ευρώ για τους επιχειρηματίες και τις 6.000 για τους αγρότες.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει και ένα βήμα παραπέρα: αφενός θα ρυθμιστεί το σύνολο της διαδικασίας παραγραφής, αφετέρου δρομολογείται η δεκαετία να μειωθεί σε πενταετία, από το 2027 και μετά.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης