Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Αλ. Σαρρηγεωργίου: Η Eurolife στηρίζει την ισότητα των δύο φύλων

Αλ. Σαρρηγεωργίου: Η Eurolife στηρίζει την ισότητα των δύο φύλων
«Για εμάς στη Eurolife FFH αξία έχει να στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία που βοηθά την κοινωνία μας να κάνει βήματα προόδου προς την ισότητα των φύλων, τον αλληλοσεβασμό και τη δίκαιη και αντικειμενική αντιμετώπιση της σύγχρονης Ελληνίδας», τόνισε ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eurolife FFH.

Έρευνα του Κέντρου Μελετών Πολιτικής για το Φύλο και την Ισότητα (ΚΕΜΕΦΙ) σε συνεργασία με την MRB Hellas που χαρτογράφησε και αποτύπωσε την θέση της γυναίκας στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία στήριξε η Eurolife FFH.
«Για εμάς στη Eurolife FFH αξία έχει να στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία που βοηθά την κοινωνία μας να κάνει βήματα προόδου προς την ισότητα των φύλων, τον αλληλοσεβασμό και τη δίκαιη και αντικειμενική αντιμετώπιση της σύγχρονης Ελληνίδας», τόνισε ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eurolife FFH.

Τα βασικά συμπεράσματα που αναδείχθηκαν από την έρευνα, είναι τα εξής:

• Ο ρόλος της γυναίκας στην κοινωνία σήμερα προβάλλεται ως πολυσύνθετος και απαιτητικός, ενώ αναγνωρίζεται ομόφωνα πως τις τελευταίες δεκαετίες έχουν γίνει αρκετά βήματα προόδου σχετικά με τη θέση της γυναίκας στην Ελληνική κοινωνία.
• Ωστόσο, η θέση ισχύος που κατέχει το ανδρικό φύλο αντανακλά τις προκαταλήψεις και τις ανισότητες που βιώνει το γυναικείο κοινό.
Οι γυναίκες αισθάνονται πως πρέπει να διανύσουν ακόμα πολύ δρόμο ώστε να κατακτηθεί η πραγματική ισότητα.
• Κάτι τέτοιο εντοπίζεται και στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, με την πολιτική εξουσία στην Ελλάδα να παραμένει κυρίαρχα ανδρική.
Καταγράφεται μειωμένη παρουσία των γυναικών τόσο στα ψηφοδέλτια, όσο και στις δομές λήψης πολιτικών αποφάσεων.
Θετικά αντιλαμβάνεται ωστόσο η πλειοψηφία της κοινής γνώμης το γεγονός ότι μια γυναίκα κατέχει το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας (85,4%)
Σε αντίστοιχα πλειοψηφικά ποσοστά επίσης, οι πολίτες δηλώνουν ότι θα ήθελαν να εκλεγεί μια γυναίκα για Πρωθυπουργός της χώρας (84,6%).
• Ιδιαίτερα έντονο θεωρεί το πρόβλημα της έμφυλης βίας 1 στις 2 γυναίκες (46%), δηλαδή της βίας εναντίον των γυναικών, ενώ 10,7% των γυναικών δηλώνουν ότι οι ίδιες έχουν υπάρξει θύματα έμφυλης βίας και 10,3% έχουν βιώσει βία στο στενό περιβάλλον.
• Ένα άλλο σημαντικό θέμα αποτελεί η παρενόχληση στον χώρο εργασίας, η οποία συχνά αποσιωπάται υπό τον φόβο της κοινωνικής κατακραυγής.
Το 12,2% των εργαζόμενων γυναικών έχουν παρατηρήσει περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης εσωτερικά στην εργασία τους κατά των γυναικών.
• Εν κατακλείδι, η Μέση Ελληνίδα φαίνεται να προσπαθεί να «ξεφύγει» από το «κολλώδες πάτωμα» (δυσκολιών και στερεοτύπων σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνίας), ενώ οι «ισχυρές» γυναίκες καλούνται να «σπάσουν» τη «γυάλινη οροφή» (μέχρι πού μπορεί μια γυναίκα να φτάσει).

Οι αποδείξεις ότι αξίζεις

Ο ρόλος της γυναίκας στην κοινωνία σήμερα προβάλλεται ως πολυσύνθετος και απαιτητικός, ενώ ταυτόχρονα τα ζητήματα του «κολλώδους πατώματος και της γυάλινης οροφής» φαίνεται να είναι ακόμη επίκαιρα.
Κάθε γυναίκα θα έρθει αντιμέτωπη με τα κοινωνικά στερεότυπα, είτε στην εκκίνηση, είτε στην εξέλιξη της διαδρομής της.
Κάθε γυναίκα θα χρειαστεί να προσπαθήσει για να κατακτήσει το «δικαίωμα στις ίσες ευκαιρίες».
Κάθε γυναίκα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας θα κληθεί να αποδείξει ότι «μπορεί» και ότι «αξίζει», ίσως περισσότερο από ότι ένας «ισοδύναμος» άνδρας.

Προκαταλήψεις

Το ευρύ κοινό έχει την τάση να «θυματοποιείται», καθώς βιώνει / αισθάνεται ότι βιώνει τα «απόνερα» εδραιωμένων προκαταλήψεων και άνισης συμπεριφοράς σε σχέση με τους άνδρες, θεωρώντας την επίτευξη της ισότητας σχεδόν πλασματική, ή έστω σε αρχικά ακόμη στάδια, καθώς διαπιστώνεται η απουσία των ενισχυτικών δομών που θα επέτρεπαν στη γυναίκα να αποφορτιστεί από την πολλαπλότητα των υποχρεώσεών της.

Η απουσία ισότητας μεταξύ των δύο φύλων εντοπίζεται και στο πολιτικό σκηνικό της χώρας / σε θέσεις ευθύνης, καθώς η εικόνα της πολιτικής εξουσίας παραμένει κυρίαρχα ανδρική, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζονται πολλαπλά πλεονεκτήματα στη γυναικεία ανάληψη πολιτικής εξουσίας - ευθύνης που θα μπορούσαν να επιφέρουν τη βελτίωση στο μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας.
Ωστόσο, το ζητούμενο παραμένει η αλλαγή της Κοινωνικής Δυναμικής, μέσα από την αναπλαισίωση των παραδοσιακών έμφυλων ρόλων.

Δείγμα έρευνας

Για να διεξαχθούν τα συμπεράσματα πραγματοποιήθηκαν 1005 συνεντεύξεις + ~ 200 συνεντεύξεις με γυναίκες.
Στο αντιπροσωπευτικό δείγμα των 1005 συνεντεύξεων υπάρχουν 517 γυναίκες βάσει
των ποσοστώσεων. Διεξήχθησαν επιπλέον συνεντεύξεις σε γυναίκες και ο συνολικός
αριθμός των γυναικών είναι 700.
Το τελικό δείγμα σταθμίστηκε ως προς βασικά δημογραφικά χαρακτηριστικά.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης