Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Στα τάρταρα το αυτοκίνητο, καίει ασφαλιστικές ο πληθωρισμός

Στα τάρταρα το αυτοκίνητο, καίει ασφαλιστικές  ο πληθωρισμός
Ζητούμενο δεν είναι να γράψουν κέρδη αλλά πώς να αποφύγουν τις ζημιές
Σχετικά Άρθρα

Στα τάρταρα ρίχνει το αυτοκινήτου το νέο ρεκόρ πληθωρισμού στην Ελλάδα. Η νέα άνοδος του δείκτη τιμών του καταναλωτή σε υψηλό δεκαετιών εκτοξεύει ακόμα πιο ψηλά το κόστος ζημιών για τις ασφαλιστικές στον κλάδο περιουσίας και ατυχημάτων, ιδιαίτερα στον κλάδο αυτοκινήτου. Η αύξηση του κόστους των απαιτήσεων διαβρώνει και τα αποθεματικά εκκρεμών ζημιών.

Αναπροσαρμογές τιμολογίων

Για το μήνα Μάιο 2022 ο πληθωρισμός στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 11,3%. Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2021 - Μαΐου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2020 - Μαΐου 2021, παρουσίασε αύξηση 5,3% έναντι μείωσης 1,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2020 - Μαΐου 2021 με το δωδεκάμηνο Ιουνίου 2019 – Μαΐου 2020. Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλιστικές περιουσίας και ατυχημάτων και ασφαλιστικές αυτοκινήτου είναι πιθανό να εμφανίσουν ζημιές ή μειωμένα κέρδη αν δεν προβούν εκ νέου σε αυξήσεις ασφαλίστρων μεταφορών, ασφαλίσεων σε ξενοδοχεία, ασφαλίσεις αυτοκινήτου.
Καλύτερα αλλά όχι ευοίωνα είναι τα πράγματα στην Ευρώπη, όπου σύμφωνα με την Swiss Re o δείκτης του πληθωρισμού εξαιρουμένων της μεταβλητότητας των τιμών στην ενέργεια και των τροφίμων, έφτασε στο 3,5% ετησίως τον Απρίλιο, έναντι 6,2% ετησίως στις ΗΠΑ. Το Ηνωμένο Βασίλειο βρέθηκε να χτυπά κόκκινο, σημειώνοντας τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού δεκαετιών.

Η Ευρώπη όταν φτερνίζεται η Ελλάδα πέφτει στο κρεβάτι

Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο αναμένεται μεσοπρόθεσμη αύξηση στο κόστος υγειονομικής περίθαλψης. αναμένεται να υπάρξουν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και στο κόστος υγειονομικής περίθαλψης με άνοδο στα ασφάλιστρα αστικών ευθυνών και ατυχημάτων. Την ίδια στιγμή το κόστος παροχής υπηρεσιών στην Ευρώπη έχει αυξηθεί κατά 3,3% από έτος σε έτος και είναι το υψηλότερο ποσοστό αύξησης από το 2002 και έπειτα.
Οι ασφαλιστικές συμπεριλαμβανομένου και των ελληνικών θα τα βρουν πολύ σκούρα με τους ισολογισμούς τους στο τέλος του έτους. Θα δουν τα κέρδη τους να υποχωρούν ή να περνούν σε ζημιογόνες από κερδοφόρες χρήσεις κάποιοι κλάδοι προειδοποιεί η Swiss Re, τονίζοντας ότι η αύξηση του κόστους των απαιτήσεων θα διαβρώσει την κερδοφορία των ασφαλιστικών περιουσίας και ατυχημάτων. Κάποιοι μάλιστα κλάδοι όπως το αυτοκίνητο «θα καούν» από το σοκ του πληθωρισμού.

Σε τεντωμένη κλωστή τα αποθεματικά των εκκρεμών ζημιών

Όσο παραμένει ο πληθωρισμός τόσο θα αυξάνεται το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης από απαιτήσεις οδικών ατυχημάτων. Αυτό όχι μόνο θα επηρεάσει αρνητικά τις τρέχουσες απαιτήσεις, αλλά και τα αποθεματικά των απαιτήσεων για μη διευθετημένες απαιτήσεις από προηγούμενα έτη.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης