Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Ανατροπές στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση, αλλαγές σε επιχειρηματικά μοντέλα

tags :
Ανατροπές στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση, αλλαγές σε επιχειρηματικά μοντέλα
Ο ΣΕΜΑ θέτει πέντε στόχους
Με την Allianz και τα δίκτυα της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης να αναμένουν τα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση του deal AllianzΕυρωπαϊκή Πίστη -συμμετοχής ύψους 82,17% στο μετοχικό κεφάλαιο της ασφαλιστικής εταιρείας «Ευρωπαϊκή Πίστη ΑΕΓΑ», κλείνει ο δεύτερος κύκλος των μεγάλων εξαγορών που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην ελληνική ασφαλιστική αγορά.

Πυρετός στα δίκτυα

Εξαγορές και συνέργειες έχουν ξεκινήσει να πραγματοποιούν και στα δίκτυα της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, για να διατηρήσουν τα μερίδια στην αγορά. Ο νόμος 30/31, αλλά και οι εξελίξεις με τις ασφαλιστικές δεν αφήνουν πλέον περιθώρια για μοναχικούς λύκους. Αν και οι ασφαλιστικές καθησυχάζουν, με την Ενωση Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος, το ΣΕΜΑ, την ΠΟΑΔ να πραγματοποιούν συναντήσεις και συζητήσεις, η αγωνία για τα δίκτυα κορυφώνεται.

Προλειαίνονται συμφωνίες

Σύμφωνα με πηγές του ΒΝ «προλειαίνονται νέες συνέργειες, εξαγορές και συγχωνεύσεις στην αγορά τόσο στα ελεύθερα όσο και στα εξαρτημένα δίκτυα», υπό την πίεση της διατήρησης και ανάπτυξης των χαρτοφυλακίων τους και διαφύλαξης των περιουσιακών τους στοιχείων. Κατά τις ίδιες πληροφορίες σημαντικό πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν τα γραφεία που έχουν παραμείνει στο να κάνουν κατά το πλείστον ασφάλειες αυτοκινήτου.

Ενέργειες ΣΕΜΑ εν όψει νέου τοπίου στην οικονομία

Ο ΣΕΜΑ εν όψει των μεγάλων αλλαγών στην ασφαλιστική αγορά θέτει 5 στόχους για την περίοδο 2022 – 2023. Οι στόχοι αφορούν στη χρηματοδότηση, την επέκταση των εργασιών, τη στήριξη της παραγωγής, τη διακριτότητα του επαγγέλματος και το μεγαλύτερο άνοιγμα προς την ακαδημαϊκή κοινότητα,
Στους άμεσους στόχους η ένταξη του ΚΑΔ των μεσιτών ασφαλίσεων στο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να καταστεί δυνατή η στήριξη του κλάδου μέσω σχετικών προγραμμάτων χρηματοδότησης. Η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας περί υποχρεωτικής ασφάλισης συγκεκριμένων κατηγοριών επαγγελματιών. Η επαναφορά φορολογικών κινήτρων για την υγεία και την ασφάλιση της κατοικίας. Για τις περιπτώσεις των επαγγελματιών με πολλαπλούς ΚΑΔ, ο καθορισμός ως κριτήριο διατήρησης της άδειας άσκησης επαγγέλματος του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή, ότι η βασική πηγή εισοδήματος να είναι από ασφαλιστικές εργασίες.Η επέκταση του MoU με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, προκειμένου οι φοιτητές να πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση σε Μεσίτες Ασφαλίσεων.

O χάρτης

Μέχρι πρόσφατα οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές αριθμούσαν περί τους 17.000
Το 89% ήταν ασφαλιστικοί πράκτορες, εκ των οποίων το 88% είχε την ιδιότητα του ασφαλιστικού πράκτορα και το 12%, 1834, την ιδιότητα του συντονιστή ασφαλιστικών πρακτόρων. Μόλις το 2%, 300 άτομα, είναι μεσίτες ασφαλίσεων. Το 59% των διαμεσολαβητών έχουν άδεια πώλησης επενδυτικών προϊόντων βασισμένα σε ασφάλιση.
Τα στοιχεία αυτά αναμένεται να ανατραπούν τέλος του 2022-2023


Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης