Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Τέλος Ιουνίου 2022 στη δημοσιότητα η λίστα με οφειλέτες 42 δισ. ευρώ στον ΕΦΚΑ

Τέλος Ιουνίου 2022 στη δημοσιότητα η λίστα με οφειλέτες 42 δισ. ευρώ στον ΕΦΚΑ

Εκτός Περίθαλψης 300.000 ελεύθεροι επαγγελματίες από την Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022

Σχετικά Άρθρα

Μέχρι τέλος Ιουνίου ο e- ΕΦΚΑ σχεδιάζει την δημοσιοποίηση φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων με χρέη άνω των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί γα χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους, ενώ 300.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες κινδυνεύουν από την Τετάρτη να μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, λόγω χρεών.
Στον ΕΦΚΑ εκτιμούν ότι 700.000 μη μισθωτοί δεν είχαν ρυθμίσει τις οφειλές τους μέσω των 72 δόσεων ή στην πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων στις αρχές Μαρτίου, κάτι που ανάγκασε την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να θεσμοθετήσει, μόνο για φέτος, τη δυνατότητα πληρωμής μόνο των ποσών που αντιστοιχούν στις εισφορές του κλάδου υγείας.
Από τον ΕΦΚΑ μάλιστα διαμηνύουν ότι δεν θα υπάρξει άλλη παράταση.
Αυτό στην πράξη σημαίνει πως, από την 1η Ιουνίου και μετά, ασφαλιστική ικανότητα θα συνεχίσουν να έχουν όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες δεν έχουν οφειλές προς το ΚΕΑΟ καθώς και όσοι έχουν οφειλές τις οποίες όμως έχουν ρυθμίσει.

Πάγιοι κακοδιαχειριστές

Σε σχέση με τους κακοπληρωτές σε μεγάλα ποσά, καθώς οι οφειλές με τόκους και προσαυξήσεις έχουν ξεπεράσει τα 42 δις ευρώ, ο ΕΦΚΑ ενόψει της δημοσιοποίησης της λίστας ονομάτων εξέδωσε οδηγίες σύμφωνα με τις οποίες:

  • στο διαδικτυακό τόπο της Α.Α.Δ.Ε., δημοσιοποιούνται υποχρεωτικά, ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, τα στοιχεία των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης προς τον e- Ε.Φ.Κ.Α., εφόσον η βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή υπερβαίνει το ποσό των εκατό πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών.
  • στα στοιχεία που δημοσιοποιούνται περιλαμβάνονται εκτός από τη βασική οφειλή και τα συνεισπραττόμενα προς e-Ε.Φ.Κ.Α. ποσά.
    Ως συνεισπραττόμενα νοούνται οι τόκοι, τα πρόστιμα, οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και οι λοιπές επιβαρύνσεις.
  • Οι καταστάσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί επικαιροποιούνται ανά έτος μέχρι τη 30ή ημέρα του μήνα Ιουνίου 2022 μετά από νέα άντληση στοιχείων και αντικαθιστούν τις ήδη αναρτημένες καταστάσεις.

Ενέργειες υπηρεσιών

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, οι αρμόδιες Υπηρεσίες του e-Ε.Φ.Κ.Α. θα πρέπει άμεσα και το αργότερο έως 22/06/2022, να τακτοποιήσουν εκκρεμείς ασφαλιστικές υποθέσεις και να ολοκληρώσουν κάθε διοικητική ενέργεια που, ενδεχομένως, θα επιφέρει την εξαίρεση οφειλέτη από τη διαδικασία δημοσιοποίησης, βάσει των προαναφερόμενων προϋποθέσεων.
Ενδεικτικά αναφέρονται οι ακόλουθες:

  • Έλεγχος και Επικαιροποίηση του Μητρώου Εργοδοτών e-Ε.Φ.Κ.Α. για την ορθή καταχώρηση της νομικής μορφής για Δημόσιες Υπηρεσίες και Ν.Π.Δ.Δ., λόγω της εξαίρεσής τους από τη δημοσιοποίηση.
  • Οριστικοποιήσεις εκκρεμών αποφάσεων Τοπικών Διοικητικών Επιτροπών, Διοικητικών Δικαστηρίων κ.λ.π., οι οποίες επιφέρουν μείωση της βεβαιωμένης οφειλής.
  • Οριστικοποιήσεις εκκρεμών αιτήσεων διαγραφής, εξαίρεσης, κλπ με ταυτόχρονη ηλεκτρονική αποστολή στο Κ.Ε.Α.Ο. των σχετικών τροποποιητικών πράξεων.
  • Καταχωρήσεις στο Ο.Π.Σ./-Ε.Φ.Κ.Α. πληροφοριών αναστολής είσπραξης βάσει: δικαστικών πράξεων/αποφάσεων αιτήσεων θεραπείας επί υποβληθεισών καταγγελιών-δηλώσεων απασχόλησης.
  • Καταχώρηση στο Ο.Π.Σ./-Ε.Φ.Κ.Α. πληροφοριών υπαγωγής στις διατάξεις του ν.4178/2013 περί τακτοποίησης αυθαιρέτων κατασκευών, δυνάμει της οποίας χορηγείται εκ του νόμου αναστολή είσπραξης.
  • Έλεγχος παραγραφής χρηματικών απαιτήσεων από μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές φορέων, τομέων, κλάδων και λογαριασμών ενταχθέντων στον e-Ε.Φ.Κ.Α., κατ' εφαρμογή των γενικών, ειδικών ή καταστατικών διατάξεων.
  • Διενέργεια συμψηφισμών (μέσω διενέργειας ελέγχου δηλωθέντων-καταβληθέντων ή της έκδοσης Αποφάσεων Συμψηφισμού Α.Π.ΣΥ.Μ.).
  • Διεκπεραίωση εκκρεμών σημειωμάτων σχετικών με την έκδοση Αποφάσεων Ακύρωσης Μείωσης Κινήσεων (Α.Κ.Μ.) ή Ακύρωσης Μετατροπής Ασφάλισης (ΑΚ.ΜΕΤ.) και κατ' επέκταση μείωσης της οφειλής (επίδοση-οριστικοποίηση- συμψηφισμός).

Αντώνης Βασιλόπουλος
wwww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης