Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Συμφωνίες με κυβερνήσεις ετοιμάζουν οι αντασφαλιστές

Συμφωνίες με κυβερνήσεις ετοιμάζουν οι αντασφαλιστές
Ομάδα μεγάλων αντασφαλιστών έχει δεσμευτεί να σταματήσει την ασφάλιση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου

Και, ενώ στην Ελλάδα οι διατάξεις του νέου κλιματικού νόμου κάνουν απαγορευτική την ασφάλιση κτιρίων και την συμμετοχή της ιδιωτικής ασφάλισης στην βελτίωση του κλίματος με σχετική ρύθμιση η οποία έρχεται σε αντίθεση με την ασφαλιστική επιστήμη και τεχνική και βρίσκει αντίθετη την ΕΑΕΕ, στην Ευρώπη σχεδιάζονται συμφωνίες που θα συνυπογράψουν αντασφαλιστές και κράτος. Στόχος των συμφωνιών, μεταξύ άλλων η χρηματοδότησης της πράσινης οικονομίας για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Φρένο και γκάζι μαζί στις πράσινες επενδύσεις

Ομάδα μεγάλων αντασφαλιστών που αντιπροσωπεύει πάνω από το 11% της συνολικής παραγωγής αντασφλίστρων παγκοσμίως έχει δεσμευτεί να σταματήσει την ασφάλιση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου σε μία προσπάθεια να ευθυγραμμιστούν με τους ESG δείκτες, αν και πηγές του ΒΝ αναφέρουν ότι οι επενδύσεις σε πράσινους τίτλους και υποδομές έχουν κατά κάποιο τρόπο φρενάρει λόγω των επιπτώσεων της σύρραξης μεταξύ Ρωσία και Ουκρανίας, η οποία έχει προκαλέσει σοβαρούς κραδασμούς στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Διασπορά κινδύνου και παραμετροποίηση

Οι αντασφαλιστές εξηγούν έχουν μεγάλη διασπορά κινδύνου στο επενδυτικό τους χαρτοφυλάκιο με τις πράσινες επενδύσεις σε τίτλους να μην ξεπερνούν το 1 με 2% στο σύνολο. Στην αποτύπωση των καταστροφών προσθέτουν είναι σημαντικός ο ρόλος της τεχνολογίας ωστόσο συμπληρώνουν θα χρειαστεί να αλλάξουν τα μοντέλα προβλέψεων με εισαγωγή περισσοτέρων παραμέτρων.

Ράλι επιδόσεων

Η αύξηση της ζήτησης για αντασφάλιση τα τελευταία δύο χρόνια λόγω των αλλαγών στην οικονομία σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στα αντασφάλιστρα που ξεκίνησαν αρχές Ιανουαρίου και θα συνεχιστούν με ηπιότερο ρυθμό όπως έγραψε χτες το ΒΝ και την αύξηση των επιτοκίων θα ενισχύσουν τις οικονομικές επιδόσεις των αντασφαλιστών το 2022.
Ωστόσο απειλούνται από την κρίση που έχει φέρει ο πόλεμος στην Ευρώπη εκτοξεύοντας το ενεργειακό κόστος.
Οι συνθήκες αυτές αυξάνουν τους κινδύνους του πληθωρισμού, ανεβάζοντας αυτομάτως και το κόστος των αποζημιώσεων συμπιέζοντας την κερδοφορία του κλάδου. Ο πόλεμος αν συνεχιστεί θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερα τις χρηματαγορές επιδρώντας στα κεφάλαια των αντασφαλιστών και εν συνεχεία στην φερεγγυότητα, η οποία ωστόσο μέχρι σήμερα είναι ισχυρή.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης