Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Πληθωρισμός και επιτόκια σείουν τους (αντ)ασφαλιστές

Πληθωρισμός και επιτόκια σείουν τους (αντ)ασφαλιστές
Αναπόφευκτες αυξήσεις τιμολογίων, φόβοι για επενδύσεις αλλά και υποβαθμίσεις για όσους έχουν μεγάλη έκθεση σε χαρτιά κρατικού χρέους
Σχετικά Άρθρα

Πληθωρισμός και επιτόκια ανεβάζουν στα ύψη την αδρεναλίνη των (αντ)ασφαλιστών. Ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας δεν τερματίζεται, οι προοπτικές της ανάπτυξης εξανεμίζονται στην Ευρώπη και οι (αντ)ασφαλιστές προετοιμάζονται για αυξήσεις στα αντασφάλιστρα για να ρεφάρουν τις απώλειες. Αναπόφευκτες θα είναι οι αυξήσεις στα αντασφάλιστρα με τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές να ασθμαίνουν κι τον πληθωρισμό να βρίσκεται στα ύψη φτάνοντας τον Απρίλιο σε επίπεδα ρεκόρ, 7,5%.

Απειλές και φόβοι για στασιμοπληθωρισμό

Οι (αντ)ασφαλιστές απειλούνται από μία πιθανή αλλαγή νομισματικής πολιτικής εξαιτίας των ασυγκράτητων τιμών του πληθωρισμού στην Ευρώπη, γεγονός που θα επηρεάσει τις αποδόσεις του χαρτοφυλακίου ομολόγων. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναφέρουν ενδεχομένως να αυξήσει ελαφρώς τα επιτόκια προς τον ερχόμενο Σεπτέμβριο – Οκτώβριο αντί του νέου έτους.
Προετοιμάζονται σύμφωνα με πηγές του ΒΝ για σενάριο στασιμοπληθωρισμού, όπου οι αποδόσεις των χαρτοφυλακίων θα παραμείνουν για αρκετό χρονικό διάστημα αδύναμες.
Οι δανειολήπτες απειλούνται όλο και περισσότερο από το υψηλότερο κόστος ζωής και της αυξήσεις των επιτοκίων, απειλώντας, υπογραμμίζουν τις αποδόσεις επί των επενδύσεων.
Σε όρους πραγματικούς, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα αποτελέσματα του πληθωρισμού στις επενδύσεις οι αποδόσεις των ομολόγων μπορεί να υποχωρήσουν και να γίνουν αρνητικές γεγονός που δεν αφήνει πολλά περιθώρια στους αντασφαλιστές να αντισταθμίσουν απώλειες σε άλλους τομείς με αποδόσεις κεφαλαίων.
Και επειδή οι (αντ) είναι οι μεγαλύτεροι επενδυτές σε δημόσια χαρτιά χρέους, συνδέοντας τους έτσι, με την πιστοληπτική ικανότητα των κρατών, η έκθεση τους σε χρέη κρατών μπορεί να επηρεάσει τις αξιολογήσεις τους με πιθανές υποβαθμίσεις.

22nd Hydra Insurance & Reinsurance Meeting

Τα γεγονότα αυτά αλλά και οι ζημίες από φυσικές καταστροφές που έχουν γράψει οι αντασφαλιστές οδηγούν μεταξύ άλλων και σε αυξήσεις τιμολογίων. Κύκλοι της αγοράς εν όψει του 22nd Hydra Insurance & Reinsurance Meeting που ξεκινά σήμερα Τετάρτη 25 Μαίου εκτιμούν ότι οι αυξήσεις στα αντασφάλιστα είναι δεδομένες με την αγορά και τις συνθήκες διαπραγμάτευσης των συμβάσεων να είναι αυστηρές τόσο σε επίπεδο τιμών όσο και σε επίπεδο διατυπώσεων.

Ελ. Ερμ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης