Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Ο Εθνικός Κλιματικός Νόμος προκαλεί απαγορευτικό κόστος ασφάλισης των νέων κτιρίων

Ο Εθνικός Κλιματικός Νόμος προκαλεί απαγορευτικό κόστος ασφάλισης των νέων κτιρίων

Τα νέα κτίρια που βρίσκονται σε ζώνες υψηλής τρωτότητας (από πλημμύρες ή πυρκαγιές) θα τελούν υπό καθεστώς υποχρεωτικής ασφάλισης

Σχετικά Άρθρα

Με το «αριστερό» μπήκε στη Βουλή ο Εθνικός Κλιματικός Νόμος-Μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή».
Ο νόμος προβλέπει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2025 τα νέα κτίρια που βρίσκονται σε ζώνες υψηλής τρωτότητας, γεωγραφικές ζώνες υψηλής πιθανότητας πλημμύρας ή σε σημεία κοντά σε δασικές περιοχές που χαρακτηρίζονται από υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς θα τελούν υπό καθεστώς υποχρεωτικής ασφάλισης.
Πηγές, ωστόσο του ΒΝ αναφέρουν ότι οι διατάξεις του νόμου αντίκεινται στις επιστημονικές αρχές της ασφάλισης, οπότε τα ενδεχόμενα είναι δύο: είτε τα κτίρια δεν θα μπορούν να ηλεκτροδοτηθούν είτε αν ασφαλιστούν το κόστος θα είναι απαγορευτικό, προσθέτοντας ότι η διεύθυνση δασών δεν είναι σε θέση να εξάγει συμπεράσματα ασφαλή και να καθορίζει την επικινδυνότητα κάθε περιοχής.

Απουσία διασποράς κινδύνου

Σύμφωνα με την αγορά ιδιωτικής ασφάλιση τα κτίρια υψηλής τρωτότητας που βρίσκονται σε επικίνδυνες περιοχές είναι τα κτίρια που έχουν ανεγερθεί βάσει παλαιοτέρων κανονισμών οπότε έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη ασφάλισης.
Προσθέτως από τις βασικές αρχές της ασφάλισης είναι ο ορισμός του τυχαίου, του αβέβαιου και μελλοντικού κινδύνου και όχι του σίγουρου και του αναπόφευκτου.
«Στην περίπτωση αυτού του νόμου έχουμε μια βέβαιη έλευση του κινδύνου αφού επιλέγουμε να ασφαλίσουμε μόνο τα ακίνητα των συγκεκριμένων επικίνδυνων και ασταθών περιοχών.
Είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν προβλήματα κατά την ανάληψη της ασφάλισης, με ισχυρή την πιθανότητα άρνησης από τις ασφαλιστικές εταιρείες στην ανάληψη του σχετικού κινδύνου».

Προσιτό ασφάλιστρο χωρίς οικονομίες κλίμακος δεν υπάρχει

Οι συντάκτες του νόμου και όσοι ενέκριναν την είσοδο του στην Βουλή προς ψήφιση δεν γνωρίζουν, αναφέρουν τα στελέχη της αγοράς ότι η ασφαλιστική επιστήμη βασίζεται στον μεγάλο αριθμό των ασφαλισμένο (οικονομίες κλίμακος) για να εκδώσει χαμηλό ασφάλιστρο.
Ο νόμος αυτός όπως έχει διατυπωθεί θα φέρει αντίθετο αποτέλεσμα, «δεν ευνοεί την διασπορά κινδύνου και θα πυροδοτήσει αυξήσεις στα ασφάλιστρα των υπολοίπων ασφαλισμένων κτιρίων σε όλη την Ελλάδα».

Όπου φύγει - φύγει

Μέρος της αγοράς εκτιμά ότι οι διατάξεις συντάχθηκαν πρόχειρα για να κινηθούν άλλοι μηχανισμοί του δημοσίου μία και όταν τα νεόδμητα κτίρια λάβουν τα πιστοποιητικά και ηλεκτροδοτηθούν, καταβάλλοντας ακόμα και υψηλό ασφάλιστρο, ο νόμος δεν υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες που στεγάζονται σε τρωτές περιοχές να ανανεώσουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια.

Ελένη Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης